Zobacz pełną wersję : Problem z pierścieniami...
Witam. Zakupilem wlasnie na allegro pierścienie makro takie: http://allegro.pl/item677067833_pierscienie_posrednie_makro_nikon_ai s_af.html. Mam Nikona D80 i zamontowalem pierscienie z obiektywem Sigma 17-70 Makro jak i z nikkorem 18-135 no i body "nie widzi" obiektywu. Na wyswietlaczu zamiast wartosci przeslony i migawki sa poziome kreski "-". Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi... Wina body czy zle pierscienie zakupilem? Dzieki bardzo za pomoc.
Te pierścienie nie przenoszą napędu af ani ustawień przesłony. Należałoby przestawić na body opcje af na m. Wtedy powinno być ok.
Te pierścienie nie przenoszą napędu af ani ustawień przesłony. Należałoby przestawić na body opcje af na m. Wtedy powinno być ok.
Ponadto puszka na pełny manual "M", i mile widziany obiektyw z pierścieniem przysłony ;)
sztefanek
20-07-2009, 13:48
Fraizer,dlaczego wprowadzasz kolegę w błąd?Przełącznik af/m nic nie ma tu do rzeczy.Resacro,obiektywy które posiadasz prawde mówiąc słabo się nadają.Skombinuj jakąś stałkę manualną lub autofokusa,ale koniecznie z pierścieniem przysłony.Aparat ustaw na tryb M(na kółku z lewej strony) i ciesz się makro,a najlepiej poczytaj tu na forum o zagadnieniu bo napisane było baaaardzo wiele. miałem falstart ;)
Pierścienie z przeniesieniem parametrów i af to ok 500zł. Z manualnymi też się da: ustawiasz M, czas na wyczucie, cykasz, patrzysz na histogram i tak dobierasz czasy, aby zdjęcie było dobrze naświetlone. W kilku próbach dochodzisz do właściwych parametrów. Przysłonę regulujesz na obiektywie (jak już zakupisz odpowiedni). Pamiętaj, że w obiektywach bez pierścienia przysłon (twoich) przysłona jest po zdjęciu z body maksymalnie domknięta i nie masz jak zmienić jej wartości.
Aby nie pakować się w duże koszty pomyśl nad 50/1.8 (do wykorzystania również w innych celach) lub jakimś starociem na m42 (np helios) z przejścówką. No i zapraszam do szukajki, o macro znajdziesz na miesiąc czytania.
Ok dzieki za rady :) rzeczywiscie po ustawieniu wszystkiego na M dziala, ale strasznie ciemne zdjecia wychodza...
Ok dzieki za rady :) rzeczywiscie po ustawieniu wszystkiego na M dziala, ale strasznie ciemne zdjecia wychodza...
No to skoro ciemne wychodzą Ci w trybie M to chyba oczywiste, że dałeś złe parametry czas/przesłona/iso :D
Witam. Zakupilem wlasnie na allegro pierścienie makro takie: http://allegro.pl/item677067833_pierscienie_posrednie_makro_nikon_ai s_af.html. Mam Nikona D80 i zamontowalem pierscienie z obiektywem Sigma 17-70 Makro jak i z nikkorem 18-135 no i body "nie widzi" obiektywu. Na wyswietlaczu zamiast wartosci przeslony i migawki sa poziome kreski "-". Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi... Wina body czy zle pierscienie zakupilem? Dzieki bardzo za pomoc.
No bo jak tam nie ma styków w środku, to jak ma przenosić informację ? Są to pierścienie w pełni manualne. Takie ze stykami to coś koło 270 złociszy kosztują
http://www.allegro.pl/item693944416_pierscienie_posrednie_auto_makro_nik on_af.html
takie coś.