PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pierścieniami...

Resacro
20-07-2009, 13:13
Witam. Zakupilem wlasnie na allegro pierścienie makro takie: http://allegro.pl/item677067833_pierscienie_posrednie_makro_nikon_ai s_af.html. Mam Nikona D80 i zamontowalem pierscienie z obiektywem Sigma 17-70 Makro jak i z nikkorem 18-135 no i body "nie widzi" obiektywu. Na wyswietlaczu zamiast wartosci przeslony i migawki sa poziome kreski "-". Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi... Wina body czy zle pierscienie zakupilem? Dzieki bardzo za pomoc.

farizer
20-07-2009, 13:15
Te pierścienie nie przenoszą napędu af ani ustawień przesłony. Należałoby przestawić na body opcje af na m. Wtedy powinno być ok.

core
20-07-2009, 13:23
Te pierścienie nie przenoszą napędu af ani ustawień przesłony. Należałoby przestawić na body opcje af na m. Wtedy powinno być ok.

Ponadto puszka na pełny manual "M", i mile widziany obiektyw z pierścieniem przysłony ;)

sztefanek
20-07-2009, 13:48
Fraizer,dlaczego wprowadzasz kolegę w błąd?Przełącznik af/m nic nie ma tu do rzeczy.Resacro,obiektywy które posiadasz prawde mówiąc słabo się nadają.Skombinuj jakąś stałkę manualną lub autofokusa,ale koniecznie z pierścieniem przysłony.Aparat ustaw na tryb M(na kółku z lewej strony) i ciesz się makro,a najlepiej poczytaj tu na forum o zagadnieniu bo napisane było baaaardzo wiele. miałem falstart ;)

mpwt
20-07-2009, 14:18
Patrz wątek poniżej :D

kemot
20-07-2009, 14:19
Pierścienie z przeniesieniem parametrów i af to ok 500zł. Z manualnymi też się da: ustawiasz M, czas na wyczucie, cykasz, patrzysz na histogram i tak dobierasz czasy, aby zdjęcie było dobrze naświetlone. W kilku próbach dochodzisz do właściwych parametrów. Przysłonę regulujesz na obiektywie (jak już zakupisz odpowiedni). Pamiętaj, że w obiektywach bez pierścienia przysłon (twoich) przysłona jest po zdjęciu z body maksymalnie domknięta i nie masz jak zmienić jej wartości.
Aby nie pakować się w duże koszty pomyśl nad 50/1.8 (do wykorzystania również w innych celach) lub jakimś starociem na m42 (np helios) z przejścówką. No i zapraszam do szukajki, o macro znajdziesz na miesiąc czytania.

Resacro
21-07-2009, 01:23
Ok dzieki za rady :) rzeczywiscie po ustawieniu wszystkiego na M dziala, ale strasznie ciemne zdjecia wychodza...

mpwt
21-07-2009, 09:36
Ok dzieki za rady :) rzeczywiscie po ustawieniu wszystkiego na M dziala, ale strasznie ciemne zdjecia wychodza...

No to skoro ciemne wychodzą Ci w trybie M to chyba oczywiste, że dałeś złe parametry czas/przesłona/iso :D

mirroo
21-07-2009, 16:44
Witam. Zakupilem wlasnie na allegro pierścienie makro takie: http://allegro.pl/item677067833_pierscienie_posrednie_makro_nikon_ai s_af.html. Mam Nikona D80 i zamontowalem pierscienie z obiektywem Sigma 17-70 Makro jak i z nikkorem 18-135 no i body "nie widzi" obiektywu. Na wyswietlaczu zamiast wartosci przeslony i migawki sa poziome kreski "-". Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi... Wina body czy zle pierscienie zakupilem? Dzieki bardzo za pomoc.

No bo jak tam nie ma styków w środku, to jak ma przenosić informację ? Są to pierścienie w pełni manualne. Takie ze stykami to coś koło 270 złociszy kosztują
http://www.allegro.pl/item693944416_pierscienie_posrednie_auto_makro_nik on_af.html
takie coś.