Zobacz pełną wersję : Tamron 200-400LD czy Tokina 80-400 AT-X
Jestem zainteresowany kupnem czegoś o ogniskowej 300-400mm najchętniej 400. i zastanawiam się nad jednym z tych. czy ktoś wie jak się te szkla zachowują na dlugim końcu? moze inne propozycje sprzetu na studencką kieszeń ;p
Michał Jędrak
21-07-2009, 19:16
Miałem kiedyś obiektyw Tokina AT-X 400mm/5.6. Dobry optycznie, bardzo solidnie zbudowany, bezproblemowy. Nie miałem w tych ogniskowych żadnej sigmy czy tamrona, ale miałem w innych ogniskowych i niestety obiektywy tych firm wydają się z lekka bardziej plastikowe i mniej trwałe. Gdybym miał w ciemno coś wybrać to wybrałbym tokinę i to bez względu na obiektyw.
więc zaopatrzylem się juz w tą Tokinę, wersja pierwsza. Nie strzelałem jeszcze z niej do samolotow ale wydaje sie dobra na 400 wg moich 'testów' i doznań.
wrzuc jakies fotki robione ta tokina, bo tez sie nad nia zastanawiam, a nigdzie nie moge znalezc sampli
Ja także nie moglem znaleść ani do tej tokina ani tamrona.
z ręki z błyskałką,
http://pap911.wrzuta.pl/plik/0kOCs6lnbxi/80-400
jakby nie dało się ściagnąć to wrzucę na co innego
superkomornik
30-07-2009, 15:47
Nie wygląda najgorzej. fajnie gdybyś wrzucił coś z dworu bez lampy. Jak pracuje af?
Możesz wkleić zdjęcie samego obiektywu? Ciekaw jestem która to wersja (były 3).
e w pracy jestem, wiec nie dam rady zobaczyc sampli
Miałem Tamrona AF 200-400/5,6 LD. Nie wiem czy o tego samego ci chodzi, mój był rozsuwany ( i rozsuwał się sam w zależności od kąta położenia aparatu ). Z d200 był nie do przyjęcia, z d300 trochę lepszy, ale i tak na stałe wyleczyłem się ze szkieł tej firmy.
AF dziala w porządku. nie jest jakis specjalnie szybki (w porównaniu z 18-135) ale się nie myli. odległość minimalna ogniskowania wynosi około 2-2,5 metra. to troche denerwuje.
obiektyw wersja pierwsza jak juz pisalem wcześniej. w paczce jest jego zdjęcie.
abberacje są haha wielgachne. Koleś od tamrona miał chyba rację, że mogę mieć z nimi problemy w Tokinie.
http://pap911.wrzuta.pl/plik/2TIwAbKNITq/80-400-2
urbik -> to zobaczysz później ;p
T&T -> dokladnie o tego Tamrona chodziło.