PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc - zachód słońca

Leatherface
20-07-2009, 11:18
Mam do was wielką prośbę. Otóż miałem na wyjeździe okazję robić zdjęcia zachodu i wschodu słońca. Zdecydowałem się na RAWy, by móc później to jakoś ładnie obrobić, choć w sumie nigdy jeszcze tego nie robiłem ;) (tzn. bardziej zaawansowanej obróbki) (głupio? być może) W każdym bądź razie chciałbym osiągnąć coś więcej niż wywołanie do jpga po doborze balansu bieli, kompensacji itd. (tzn nie dla jednego zdjęcia). Chodzi mi o ładne wyciągnięcie RAWa np. do 3 TIFFów z różnym EV, łączenie i dopiero do jpg. Szukałem pomocy na necie, ale nic mi nie pomogło ;) W http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Poland/photo127335.htm moja praca skończyła się na wywołaniu do 3 różnych TIFFów, a maski i warstwy to dla mnie czarna magia niestety. Mógłby mi ktoś pomóc lub podrzucić linka do tutoriala, w którym wytłumaczono łopatologicznie jak wygląda praca w tym kierunku?

abre
20-07-2009, 12:04
A z tego tutka też nie dasz rady zrobić? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659

Leatherface
20-07-2009, 13:42
Chyba nie ;) Na początku powyższego tutka napisano, że zdjęcie ma być poprawnie naświetlone, brak przepałów, wyprowadzone szczegóły z cieni. A mnie poniekąd o samo to chodzi ;) Mam RAW, wywołuje go powiedzmy 3x z różnym EV i chce połączyć w jeden klarowny obraz. Rzecz dla wielu banalna i oczywista w fotografii krajobrazowej, więc mam nadzieję, że ktoś pomoże :)

micher
20-07-2009, 14:30
A możesz zarzucić tą fotkę, którą chcesz "przerobić" ?
I jeszcze ważna informacja - w czym. Tzn jakim softem.

Sl@wcio
20-07-2009, 14:49
Chcesz zrobić poprostu HDR'a. A do tego są programy, nie jest wymagany PS ;-)

stef
20-07-2009, 15:42
Hmm... Dziwię się początkującym, że wolą iść w stronę "jak obrobić, żeby było super?", zamiast - "jak zrobić zdjęcie, żeby było super?".
Zazwyczaj do poprawnego naświetlenia kadru w krajobrazie wystarczy umiejętne zastosowanie filtra szarego połówkowego (najlepiej systemu Cokin).
Budżetowa wersja takiego rozwiązania, to ok. 150 zł.
Mając dobrze naświetlony kadr, można potem przy wołaniu RAWa ograniczyć się do kosmetycznych operacji.

ps. Nie jestem mistrzem "krajobrazu", ale wejdź w link podany w mojej stopce, tam w dziale "pejzaże" są moje prace - każda jedna to pojedyncze naświetlenie.

Leatherface
20-07-2009, 17:38
Chcesz zrobić poprostu HDR'a. A do tego są programy, nie jest wymagany PS ;-)
Jest to jakieś rozwiązanie ale czy nie lepiej mieć nad tym większą kontrolę niż przy programie do hdr? Kiedyś używałem bodajże photomatixa, efekty były niezbyt zadowalające ale może za mało ruszałem suwaczkami ;)

Zazwyczaj do poprawnego naświetlenia kadru w krajobrazie wystarczy umiejętne zastosowanie filtra szarego połówkowego (najlepiej systemu Cokin).
Wiem o tym i żałuję, że nie kupiłem przed wyjazdem porządnej połówki, ale wydatki były inne...

Sl@wcio
20-07-2009, 18:01
O, właśnie - ucz się od stefa
Wołanie tego samego NEFa z 3-ma innymi ustawieniami EV i sklejanie go do kupy to jakby nie nazwać.... to HDR. Do eksperymentowania - OK, ale filtry o niebo lepsze.

stef
20-07-2009, 18:57
Sl@wcio: O, właśnie - ucz się od stefa
Nie no, bez przesady ;-)

abre
20-07-2009, 19:04
Leatherface, ale w tym tutku jest napisane jak uruchomić maski i jak je uaktywnić. Nie musisz kopiować tego rysunku walorowego na maskę - wystarczy że to co chcesz zamalujesz pędzlem. Używając czerni będziesz odsłaniał w 100% to co jest pod spodem, używając bieli całkowicie to zakrywał a szarości dadzą Ci częściowe odkrycie spodniej warstwy. Możesz wybrać przezroczystość pędzla. Klikając prawym przyciskiem myszy wybierzesz kształt, wielkość oraz twardość/miękkość krawędzi. Reszta zależy od wprawności oka, świadomości tego, co się chce uzyskać i sprawnego poruszania się myszką/piórkiem tabletu.

Dopiszę łopatologicznie, szybkie maskowanie moim sposobem.

1. Otwierasz zdjęcia.
2. Dokonujesz wyboru, która warstwa (zdjęcie) ma być na spodzie (u mnie zazwyczaj na spód idzie najciemniejsza, bo z niej najmniej odkrywam).
3. Wklejasz drugie zdjęcie, to pośrednie za pomocą:
- klikasz na zdjęciu drugim
- ctrl + A
- ctrl + C
- przełączasz się na pierwsze zdjęcie klikając na nie
- ctrl + V
4. Dodajesz maskę tak jak jest to pokazane tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659 w punkcie 5.
5. Zamalowujesz pędzlem na czarno to, co chcesz odkryć (malujesz po obrazku); kolory (a właściwie walory) wybierasz na pasku narzędzi.
6. Powtarzasz punkty 3-5 z wykorzystaniem kolejnego, najjaśniejszego zdjęcia.
7. Na całości dokonujesz ogólnych korekt kontrastu, krzywych za pomocą tego przycisku obok masek (kółko biało-czarne) lub na każdej z warstw z osobna, jak Ci się zamarzy i względem tego, czego potrzebuje obrazek.
8. Na koniec możesz zapisać obrazek ze wszystkimi warstwami lub spłaszczony.

Leatherface
21-07-2009, 09:35
Dzięki abre za pomoc i zaangażowanie :) Niestety nie wszystko poszło jak po maśle - przed chwilą spróbowałem coś sklekocić.

Otóż nie chce działać czarny pędzel tzn. nie odkrywa się dolna warstwa. Nie wiem co robię nie tak :( I na przyszłość - co znaczy punkt 8?

abre
21-07-2009, 10:06
Działasz w Photoshopie? Możesz podać mi na pw maila? Wyślę Ci coś zmontowany PSD z warstwami i się pobawisz.

asha
21-07-2009, 10:42
Nie chce działac - czyli nie odkrywa nic, czy maluje na czarno? Jeśli masz włączoną maskę i jest ona biała, to czarny pędzel powinien działać. Musisz tylko pamiętać, żeby maska był aktywna (musi być zaznaczona maska, a nie cała warstwa).

pzdr

Leatherface
21-07-2009, 10:45
abre - zaraz leci PW, dzięki wielkie

asha - nie odkrywa nic, później spróbuję raz jeszcze...

Leatherface
21-07-2009, 21:14
Spróbowałem raz jeszcze i się udało - maskowanie i odkrywanie pędzelkiem. Teraz jeszcze bardziej skupić się na wywołaniu RAWa i mogę działać.

abre, co z tym pkt.8 ?

abre
21-07-2009, 22:39
Warto te zdjęcia, które podlegają intensywnej obróbce zapisać wraz z warstwami korekcyjnymi tak, aby zawsze można było do nich zajrzeć, coś poprawić itd. To fajny element nauki.