Zobacz pełną wersję : D700 - gdzieś sa paprochy (moglo byc juz sorry za offtop)
witam,
mam pytanie dla technikow ;p ...jak patrze w wizjer to widze kilka wkur....ych mnie kropek czarnych i jakies wloski ktorych nie moge usunac i nie wiem gdzie sa? przedmuchalem cala puche w srodku i dalej sa.. nie ma to wplywu na foty tlyko widze je idealnie w wizjerze. jak sie do nich dostac zeby je usunac?
od razu przepraszam jezeli to bylo juz 100 razy na forum ale przez wyszukirwarke znalazlem wszystk oinne tylko nie to...
jesli paproch jest ostry, to jest pod matowka od wewnetrznej strony, matowka jest blokowana na taki drucik, mozna odchylic i dmuchnac, ale jak ci nie wyjdzie bedziesz mial ich jeszcze wiecej :)
a jak popsujesz to co jest pod matowka to w najgorszym wypadku czeka cie wymiana calego ukladow podswietlajacego punkty autofocusa itp czyli wydatek rzedu tysiaca zlotych :)
aa i generalnie problem predzej czy pozniej wroci, d700 lubi tam zasysac paprochy, czesto takze wskutek nazbyt intensywnego czyszczenia gruszka komory lustra... dmuchasz, dmuchasz i syf co prawda opuszcza lustro i komore ale wciska sie we wszystkie
zakamarki, a widocznie tak jest srodek zbudowany, ze gdzies tam sa szparki i sobie pylki wpadaja...
nie strasz.....mialem to samo.....po prostu delikatnie miekkim plastikowym zaokraglonym patykiem trzeba zwolnic sprezynke przytrzymujaca matowke, odchylic ja i nie wyjmujac jej pare razy delkatnie dmuchnac po czym czynnosc powtorzyc w przeciwnym kierunku
powoli i z wyczuciem a nic sie nie stanie...paprochy powinny zniknac....co prawda musisz miec swiadomosc ze je tylko przegonisz w inne niewidoczne miejsce (przy odrobinie szczescia wciagniesz gruszka;)
wariant gorszy robi sie wtedy jak nieumiejetnie odblokujesz i np. matowka troche sie przesunie i nie bedzie chciala wskoczyc w swoje miejsce i trzeba ja
bedzie lekko przestawic czy cos... nieobeznany uzytkownik, moze byc wtedy troche nadgorliwy i przejechac to tu to tam...
podstawowa sprawa to tak jak piszesz, odchylic tylko troche a nie do konca...
o masakra... a mam takie jeszcze glupie pytanie.. jak ta matowke odblokowac w d700 zeby ja odchylic? bo jak przed chwila sie jej przyjzalem to tam jest tylko taki ukryty drucik czy cos w ten desen przy niej
no to wlasnie ten drucik trzyma matowke, zwykla blokada gdzie drucik lapie na zatrzask, jak masz body do gory nogami przed soba to musisz naciskac od siebie (do srodka)
da sie go odchylic o ok 45 stopni przy czym jak pisalem wczesniej lepiej go czyms przytrzymac zeby tylko minimalnie sie odchylil, zeby mozna bylo dmuchnac na matowke
i z gory przestrzegam, z emoze byc tak ze dmuchniesz i bedzie git, a moze byc tak ze tylko paprochy sie przemieszcza, a moze byc tak, ze ze naniesiesz 5 nastepnych... zalezy co wisi w powietrzu :)
bylo troche nerwow przy zakladaniu spowrotem ;p ale jest git, nie ma juz zadnego syfu. wielgachne dzieki kichu! piwko dla Ciebie :)