PDA

Zobacz pełną wersję : D80 problem z ON/OFF

chabera
20-07-2009, 10:49
Witam,
Zauważyłam ostatnio problem z wyłącznikiem/włącznikiem aparatu. A konkretnie nie działa mi prawidłowo przycisk ON/OFF bo nawet jak jestem w trybie OFF górny wyświetlacz działa i bez problem mogę robić zdjęcia. Po prostu nie mogę wyłączyć aparatu inaczej niż za pomocą wyjęcia baterii :(
Czy spotkał się ktoś z was z takim problemem. Nie ukrywam że troszkę się niepokoje bo sezon w pełni i nie uśmiecha mi się oddawać teraz aparatu do serwisu w Warszawie.

NeXuS
20-07-2009, 11:10
Zapewne nawaliło, sama raczej nic nie zrobisz, ale można z tym żyć, bo jak już wiele razy o tym pisano ten "włącznik" jedynie blokuje przyciski, natomiast różnica pomiędzy poborem prądu na ON i OFF jest znikoma. Skoro nie masz czasu na oddawanie do serwisu to się tym nie przejmuj, tylko uważaj, żeby w aparat leżąc w torbie był na tyle luźno, aby nie był np. przyciśnięty spust.

luczek
20-07-2009, 17:36
Ja ostatnio miałem taki problem gdy jechałem rowerem w wielki upał z aparatem w plecaku, co jakiś czas wyjmowałem i robiłem zdjęcia. W pewnym momencie strasznie wolno zaczynał chodzić, tak jakby karta lub aparat się przegrzewał, gdy wyłączałem aparat tak samo się nie chciał wyłączyć wyłącznikiem na off, dodatkowo zdjęcia strasznie wolno się zapisywały i tak samo z przeglądaniem. Zmieniłem kartę na drugą i wszystko się naprawiło. Nie wiem czy to była wina karty, czy aparatu że coś się przegrzało, a może to co u Ciebie, że się przełącznik zaczyna psuć. W 10 miesięcy zrobiłem już prawie 30tys także można powiedzieć, że trochę już napstrykałem i aparat jest w ciągłym użyciu.

koziołek_matołek
20-07-2009, 18:08
Dokładnie, różnica podoru prądu w ON/OFF jest niemal taka sama, więc problemu dużego nie ma. Musisz jedynie uważać, by zdjęcia same Ci się nie robiły podczas, gdy odpoczywasz, lub kładziesz gdzieś aparat. Ewentualnie możesz bardziej pilnować baterii. Mam od dawna d80, ale takiej sytuacji, jeszcze nie miałam. Myślę, że nie masz się o co martwić za bardzo. Przy wolnej chwili, skocz do serwisu, ale nie pali się z tym;)

chabera
21-07-2009, 08:09
No tak, czytałam posty o przełącznikach ON/OFF i jak to niektórzy cały czas mają włączony aparacik i tylko na noc wyłączają.
Ja mam swojego d80 od lutego i przyznam się że zawsze po strzeleniu foty było OFF może to wina ciągłego przełączania :( .Nie wydaje mi sie aby to był problem przegrzania.

Cóż żyć z tym będę jekiś czas może we wrześniu do serwisu oddam.
Tylko zastanawiam się jak zmieniać obiektywy? Wyjmować akumulator? Boje się że zupełnie mi się rozkraczy jak będę wszystko na włączonym body zmieniać.

mateo912
21-07-2009, 09:51
Ja robię wszystko na włączonej puszce, tzn zmieniam szkła, karty zakładam/ zdejmuje lampę(włączoną) i nigdy nie miałem żadnych problemów.

TristisAnima
21-07-2009, 10:17
Za mateo912 mam tak samo. Zmiana szkieł, lampy czy wyjmowanie karty zawsze na włączonym robię. Dodatkowo u mnie niemal cały czas aparacik jest włączony. Wyłączam go praktycznie tylko do ładowania baterii :). Także nie przejmuj sie, uszy do góry :)

NeXuS
21-07-2009, 10:21
Jeżeli masz czas na zmianę obiektywu to na wszelki wypadek lepiej wyjąć akumulator, w zasadzie wystarczy przecież otworzyć klapkę, żeby się rozłączył, nie trzeba nawet do końca wyjmować. A jak nie masz czasu - to tak jak napisał mateo, zapewne nic się nie stanie...

fulpo
28-07-2009, 08:55
ja bym nigdy nie ryzykował na włączonym, wymiany czegokolwiek, zawsze istnieje ryzyko, niby niewielkie, ale akurat może się to stac Tobie.
Ryzyko zwarcia, czy innego rodzaju związanego podawaniem napięcia

chabera
28-07-2009, 09:19
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Od dwóch dni działa mi ponownie tryb OFF :) Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane. Niemniej jednak na przełomie listopada grudnia oddam aparat do serwisu niech zobaczą co i jak dopóki jest na gwarancji.

fulpo
28-07-2009, 09:59
spróbój w ekstermalnych warunkach, moze jak aparat ma za dużo wilgoci, albo za długo jest na słońcu, l to wtedy sie dzieją znim te "cada", bo jak wyslesz do serwisu moga stwierdzić, że wszystko OK

kwacek
28-07-2009, 10:23
Witaj miałem taki sam problem z D80 jakieś 2 lata temu. Pomogło przywrócenie domyślanych ustawień aparatu (później oczywiście wróciłem do "moich" ustawień. Od tamtej pory problem ten pojawił się jeszcze raz, w warunkach bardzo wysokiej wilgotności powietrza (podobnie jak za pierwszym razem). Pomógł ten sam zabieg. Co do serwisu to nie polecam. Z własnego doświadczenia wiem że szkoda zdrowia, nerwów, czasu - wszystkiego.

chabera
28-07-2009, 10:49
Możliwe że to faktycznie może być to związane z warunkami atmosferycznymi Zawsze gdy pojawiał się ten problem to padało. Musze zwrócić na to uwage.
Dzięki

fulpo
28-07-2009, 11:24
sprawdź to dobrze (tylko , że taraz swieci słońce- przynajmniej u mnie :) ), a jak wyślesz do serwisu, wtedy masz większą szanse na dobra naprawę

jamirq
27-11-2009, 20:36
u mnie niestety przywrócenie ustawień domyślnych nie działa.