Zobacz pełną wersję : FF z filtrem polaryzacyjnym
Jestem nowy na forum, zacznę więc od przywitania... Witam :)
Mam pytanie:
po założeniu filtra polaryzacyjnego na N18-105 VR autofocus przestaje trafiać. Focus łapie lekko przed obiektem. Bez filtra wszystko jest super. Wczoraj straciłem przez to fotki ze spaceru (a w końcu namówiłem dziewczynę na pozowanie).
Czy to może być wina filtra? W aparacie nie widziałem możliwości strojenia AFa. Czy da się coś z tym zrobić?
PS. Filtr kupiony od znajomego, marki nieznanej.
Pozdrawiam,
adolfik9501
20-07-2009, 09:31
Witam,
Generalnie chodzą słuchy, że filtr polaryzacyjny winien być kołowy (CPL) co by AF nie głupiał. Może w tym wypadku o to chodzi.
Tak przy okazji to gówniany filtr założony na całkiem przyzwoite szkło (jakim jest N18-105VR) powoduje, że to szkło również staje się gówniane.
Pozdrawiam
update: w ramach rekolekcji polecam lekturę test filtrów polaryzacyjnych (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7)
update2: proponowałbym również zainteresować się do czego służy filtr polaryzacyjny...
Dzięki za odpowiedź.
Co do filtra, to darowanemu koniowi... ale po wypłacie sprawdzę inne. Możecie polecić jakiś na 67mm? (i najlepiej trochę tańszy niż w testach powyżej - raczej 150 niż 450 zł)
A do czego filtr służy to wiem.
adolfik9501
20-07-2009, 09:58
Pozycja 4 w wynikach - Marumi DHG - do 200 z wysyłką na Alledrogo idzie znaleźć. Stosunek ceny do jakości chyba, najlepszy.
Albert44
20-07-2009, 10:05
Jestem nowy na forum, zacznę więc od przywitania... Witam :)
Mam pytanie:
po założeniu filtra polaryzacyjnego na N18-105 VR autofocus przestaje trafiać.
Na obu końcach zakresu, czy tylko na 105?
Sprawdź też czy na "budowie" filtra widnieje napis PL-CIR.
Na 70+, ale bez polara mam OK od początku do końca. Oznaczenia sprawdzę po pracy.