PDA

Zobacz pełną wersję : Błysk w plenerze

nakral
19-07-2009, 21:38
Pytanie moje jest następujące Czy korzysta ktoś z lamp studyjnych podłączonych do aku żelowego z przetwornica?? Czy to w ogóle zadziała?

marszull
19-07-2009, 22:46
Proponuje przeszukac forum. Takie watki (o przetwornicy) juz byly chyba w fotografia studyjna. Z tego co pamietam to jakos slabo to dziala.

nakral
19-07-2009, 23:36
szukałem nie ma konkretnej odpowiedzi

Krycha
20-07-2009, 22:06
Pewnie że działa, przetwornica, akumulator i błyskasz, ale strasznie dużo klamotów... raz wziąłem na próbę i zrezygnowałem, a efekt podobny jak z sabinki wyzwolonej bezprzewodowo.

Jacek_Z
20-07-2009, 23:07
Pewnie że działa, przetwornica, akumulator i błyskasz, .Mnie nie błyskał taki zestaw. Może wymień konkretnie jaka lampa i jaka przetwornica. Ja próbowałem na Elfo 250 i 500 WS oraz przetwornicą Profitexx 1000W. Nie działało.

Art Erie
20-07-2009, 23:30
Mnie nie błyskał taki zestaw. Może wymień konkretnie jaka lampa i jaka przetwornica. Ja próbowałem na Elfo 250 i 500 WS oraz przetwornicą Profitexx 1000W. Nie działało.

Profitexx to lipa :( Bardzo dobre przetwornice moża kupić tutaj: http://www.sklep.fm/index.php?cPath=63&osCsid=e0ded7d4f08314cd1d888442fd1adf0b

nakral
21-07-2009, 00:16
tylko ze taki zestaw można sklecić w kosztach 1,5 sabiny. Dlatego pytam a chodzi i np o zdjęcia samochodów w jakiś halach, zdjęcia we wnętrzach

Art Erie
21-07-2009, 00:31
Też myślę o tego typu fotkach :) Do tego celu kupiłem "młotek" Ultrablitz 400, wymiata tak że można nim robić fotki do Google Maps :).
Jednak na razie nie mam jeszcze radia do wyzwalania lampy :(

Jacek_Z
21-07-2009, 00:45
Profitexx to lipa :( Bardzo dobre przetwornice moża kupić tutaj: http://www.sklep.fm/index.php?cPath=63&osCsid=e0ded7d4f08314cd1d888442fd1adf0bA dokładniej to jaka, na tej www jest więcej modeli?
Ten lipny jak piszesz profitexx bez problemu daje rade by pracowac na wiertarce 750W czy używać innych podobnej mocy urządzeń. Tu raczej chodzi albo o pobór chwilowy, albo o kształt prądu. Część prostwonic na tej www jest jak widze impulsowych i one raczej się nie będa nadawały.

Art Erie
21-07-2009, 00:59
[...], albo o kształt prądu. Część prostwonic na tej www jest jak widze impulsowych i one raczej się nie będa nadawały.

Wydaje mi się, że chodzi tutaj właśnie o sinusoidę. Sprzedałem kiedy jednemu Węgrowi taką właśnie przetwornicę ( do ciężarówki ) i oddał mi ją :( Niestety wprowadzała bardzo duże zakłócenia w TV (miał w ciężarówce LCD 32"). Na ekranie były zakłócenia w postaci poziomych pasów. Dodatkowo te przetwornice nie są zbyt trwałe, bardzo dużo wracało uszkodzonych ( zajmowałem się trochę serwisem CB). Natomiast z AZO nigdy nie było problemów, zarówno pod względem jakości prądu zmiennego, jak i pod względem deklarowanej mocy. Kolega używał przetwornicy tej firmy do zasilania małej betoniarki :)
Osobiście użyłem przetwornicy AZO, z tym że DC/DC 12/24V (po małych przeróbkach)do zasilania komputera PC w moim samochodzie i jestem bardzo zadowolony w wyników jakie uzyskałem.
Całkiem prawdopodobne, że elektronika Elfo nie akceptuje jakości Profitexx'a i stąd kłopot z ich ładowaniem...
Nie jestem elektronikiem, ale chyba wszystkie przetwornice DC/AC 12/230V są impulsowe, to jest bardziej ekonomiczne rozwiązanie...

Jacek_Z
21-07-2009, 01:23
Komputer też mi potrafi zasilić. A słabe 250Ws Elfo - nie.
Ja bym prosił o sprawdzone porady, bo czasami wydaje się, że coś powinno działać, a nie działa.
W innych wątkach kilka osób pisało, że podobno na komputerowych UPS się da, ale znowu nikt nie podał marki/symbolu tych UPS. Nikt nie podaje danych, które można by sprawdzić, powtórzyć taki "eksperyment". Na razie takie opowieści wkładam między bajki.

Art Erie
21-07-2009, 08:18
Komputer też Ci potrafi zasilić, gdyż komputer ma swój zasilacz który bardzo dobrze filtruje napięcie. To co pisałem o moim komputerze, dotyczyło wyeliminowania fabrycznego zasilacza i zastąpienie go innym układm zasilania.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia jak działa zestaw AZO + lampy studyjne; mogę jedynie stwierdzić że są to bardzo dobre przetwornice.

NaRvA
21-07-2009, 08:46
Komputer też mi potrafi zasilić. A słabe 250Ws Elfo - nie.
Ja bym prosił o sprawdzone porady, bo czasami wydaje się, że coś powinno działać, a nie działa.
W innych wątkach kilka osób pisało, że podobno na komputerowych UPS się da, ale znowu nikt nie podał marki/symbolu tych UPS. Nikt nie podaje danych, które można by sprawdzić, powtórzyć taki "eksperyment". Na razie takie opowieści wkładam między bajki.

UPS APC 500VA (taka czarna listwa podluzna) bez problemu wytrzymuje ~200 blyskow dwoch lamp 100Ws

Jacek_Z
21-07-2009, 09:33
UPS APC 500VA (taka czarna listwa podluzna) bez problemu wytrzymuje ~200 blyskow dwoch lamp 100Wsa silniejsze lampy pociągnie?

NaRvA
21-07-2009, 10:08
przy okazji moge sprawdzic czy cos wiecej wydoli ... wtedy tylko takie mielismy ze soba i zadzialalo bez problemu

nakral
21-07-2009, 21:55
UPS APC 500VA (taka czarna listwa podluzna) bez problemu wytrzymuje ~200 blyskow dwoch lamp 100Ws

mówisz ze taki APC na 200 błysków starczy tak?? a jak by kupic wiekszy

Art Erie
21-07-2009, 22:47
Kolega NaRvA napisał: [...UPS APC 500VA...] jest to UPS o max. mocy około 500W, czyli takie jest jego maksymalne obciążenie (5 żarówek 100 watowych, czyli nieco ponad 2 ampery / 230V). Ilość błysków jaką można z niego "wyciągnąć", nie jest kwestią mocy urządzenia, a pojemnością akumulatorów jakie się w nim znajdują.
Jako żródło można podłączyć do UPS teoretycznie dowolnej pojemności akumulator, zyskując w ten sposób zapas energii na większa ilośc błysków.
Oczywiście znając moc lamp i pojemność akumulatora można w przybliżeniu obliczyć wydajnośc takiego zestawu.
W UPS-ach są montowane akumulatory żelowe, nie znaczy jednak to że nie można zasilać UPS z akumulatora samochodowego (sprawdzone).
Trzeba jedynie przestrzegać 2 rzeczy:
a) nie pomylić polaryzacji ( plusa z minusem )
b) nie wolno ładować przy pomocy UPS akumulatorów o większej pojemności niż przewiduje producent ( do ładowania aku żelowych służą specjalne ładowarki, prostownik samochodowy się do tego nie nadaje).

Oczywiście aby uruchomić UPS w terenie musi on posiadać opcję "zimnego startu".

Jacek_Z
21-07-2009, 23:09
Problem jest taki, że lampy inaczej pobierają prąd niż np grzejnik, komputer czy wiertarka. Na początku ciągną sporo prądu, potem malutko. Nie sądzę, by zasilacz 500W dał radę 2 lampkom po 300 Ws. One biorą na pewno prąd ponad 2 A.

Nie znam lamp studyjnych mających 100 Ws z mocowaniem bowensa, lampy takie jak CY100 to jednak nie jest sprzęt który by rozpatrywał bardziej zaawansowany fotograf, należy założyć, że słabe lampy zaczynają się od 300 Ws.

Art Erie
21-07-2009, 23:12
Wiadomo pojemniość :).Aby coś policzyć, trzeba znać szczytowy pobór prądu przez lampę.
Jaką wartośc ma bezpiecznik w lampie 300Ws ?

EDIT

znalazłem :) lampa Quantuum R+1000 Digital ma bezpiecznik 10A, czyli przy napięciu 230V daje to nam 2300 Watt (!)

Miałem kiedyś UPS o mocy 3000W, był zasilany napięciem 96V co daje nam 8 akumulatorów połączonych szeregowo :mrgreen:

Jacek_Z
21-07-2009, 23:29
W niektórych elfo było kilka bezpieczników, osobny na błysk, a osobny na żarówkę pilotującą. W tym układzie najsilniejszy bezpiecznik miał chyba 6,3 A (albo 4 A, nie pamiętam). Ale to i tak dużo. To wyjaśnia dlaczego tak prostymi metodami nie da się załatwić sprawy ładowania.

Art Erie
21-07-2009, 23:43
Wszystko się da :) Tylko trzeba trochę pogłówkować i przeliczyć, czy to będzie się kalkulować z punktu widzenia ekonomii.
W Lubinie na Dolnym Śląsku jest giełda na której można kupić różne rzeczy :) :)
Tego typu UPS-y można kupić za 50-100zł, czasem są 100% sprawne, czasem nie...
Generalnie koszt takiego zasilania sprowadza się do zakupu/wypożyczenia akumulatorów. największy UPS na jeden akumulator jaki widziałem miał moc 800W, czyli zasysał z 12 voltowego aku prąd okolo 70A ( coś na wzór rozrusznika w samochodzie :mrgreen:). Generalnie przy UPS większej mocy stosuje się więc zasilanie 24V lub więcej.
Reasumując jest to kwestia zorganiazowania odpowiedniej ilości aku i transport całego dodatkowego dobytku ;)

nakral
21-07-2009, 23:45
mozna proisc jasniej panowie :) ja z elektronika mam mało współnego
moze ja napisze co potrzebuje
teoretycznie takie lampy http://allegro.pl/item686011622_studyjna_lampa_blyskowa_200ws_plynna _regulacja.html lub ciut mocniejsza, i tym chce błysnąć poza domem ok 400-500 razy
co musze miec

Art Erie
21-07-2009, 23:47
mozna proisc jasniej panowie :) ja z elektronika mam mało współnego
moze ja napisze co potrzebuje
teoretycznie takie lampy http://allegro.pl/item686011622_studyjna_lampa_blyskowa_200ws_plynna _regulacja.html lub ciut mocniejsza, i tym chce błysnąć poza domem ok 400-500 razy
co musze miec

Potrzebna jest informacja na temat prądu jaki lampa pobiera podczas ładowania.

Jacek_Z
22-07-2009, 00:02
..Tego typu UPS-y można kupić za 50-100zł, czasem są 100% sprawne, czasem nie...
Generalnie koszt takiego zasilania sprowadza się do zakupu/wypożyczenia akumulatorów. największy UPS na jeden akumulator jaki widziałem miał moc 800W, czyli zasysał z 12 voltowego aku prąd okolo 70A ( coś na wzór rozrusznika w samochodzie :mrgreen:). Akumulator (ołowiowy) to w akurat mam, nowiutki, 92 Ah, ma duży prąd rozruchu (bo do diesla). Tylko jaki silny UPS (i najlepiej niedrogi) byłby do tego dobry, jaki by akceptował zewnętrzne zasilanie z takiego samochodowego akumulatora, a nie tylko z fabrycznych?

Art Erie
22-07-2009, 00:12
92Ah da (teoretycznie) prąd około 9A przez 10 godzin ( praktycznie będzie to oczywiście krótszy czas). W przypadku UPS 800W o jakim pisałem wystrczy prądu na jakieś 1-1,2h ( uwzględniając oświetlenie modelujące jeszcze krócej).
Prąd rozruchowy akumulatora nie ma tutaj znaczenia, gdyż jest to zazwyczaj wartośc kilkuset amper.
Akumulatory ołowiowe (samochodowe) testowałem na trzech UPS-ach: 3000, 800 i 200W i z rzadnym nie było problemu.
Nie sądzę też żeby były jakieś problemy z jakimkolwiek UPS-em, gdyż zarówno "żelowy", jak i samochodowy aku mają takie samo napięcie ( są to akumulatory ołowiowe, wymagają jedynie innego rodzaju ładowania ).

Jacek_Z
22-07-2009, 00:16
czyli największej mocy UPS na 12 V akumulator - jak piszesz są to takie mające po 800W, mający miękki start i mozliwość podpięcia zewnętrznego akumulatora. To wszystko na co należy patrzeć?
Polecasz jakiś konkretny model lub firmę? Cena ma znaczenie :)

Piloty lamp będą najczęściej raczej wyłączone, wydajność będzie zależała głownie od ilości błysków (i mocy błysku)

nakral
22-07-2009, 00:28
Potrzebna jest informacja na temat prądu jaki lampa pobiera podczas ładowania.

to moze znasz podobna lampe i powiesz co do niej potrzeba

Art Erie
22-07-2009, 00:38
Jacku :) 800W z 12V to największy aku jakiego widziałem, nie wiem czy są większe; raczej wątpię bo amperaż rośnie wraz z poborem mocy i znacznie łatwiej zastosować wyższe napięcie. Podniesienie napięcia z 12 do 24V zmiejsza nam o połowę pobór prądu z akumulatorów. W takiej sytuacji można zastosować cieńsze przewody zasilające, o elektronice już nie wspominając ;)
Przykładem tego jest UPS 3000W o którym wspomniałem, wprawdzie korzysta on z 8 aku i napięcia 96V, ale pobór prądu w tym wypadku to "tylko" 30A.
Jeśli lampa lampa Quantuum R+1000 Digital ma bezpiecznik 10A, to załóżmy tak pi razy oko, że 500-tki mają bezpieczniki 6A. Co sugerowało by zastosowanie tego typu UPS-a (3000W) i 8 akumulatorów.
Jak pisałem aku można "zorganizować" ale UPS o mocy 3kW to wydatek rzędu 3-5 tyś zł...
W grę wchodzi więc jedynie złomowany UPS; tej mocy urządzenia sa stosowane głownie w serwerowniach i złomowane w przypadku uszkodzenia samego UPS, lub (co zdarza się częściej) akumulatorów.
Aku do takich UPS-ów są drogie, więc korzystniej jest kupić nowy UPS. Uszkodzone UPS należy poddać kosztownemu recyklingowi, a wiadomo że najtańszym tego typu procesem jest export, na przykład do Polski :)
Jeśli sprzęt sprzedaje "specjalistyczna" firma, to ma on swoja cenę, jeśli trafia na giełdę w Lubinie cena jest symboliczna (sprzedający zazwyczaj nie ma pojęcia co sprzedaje i nie odróżnia serwera od klimatyzatora).
Jeśli temat nie jest dla Ciebie "gorący" to mogę się za czym takim porozglądać, ale to dopiero we wrześniu ;(

EDIT

to moze znasz podobna lampe i powiesz co do niej potrzeba

Co do lamp, to lepiej niech się wypowie Jacek_Z, UPS-ami trochę się bawiłem więc odnośnie wydajności mogę cos podpwiedzieć.

Jacek_Z
22-07-2009, 01:09
tu widzę coś interesującego: http://www.allegro.pl/item693107182.html lub http://www.allegro.pl/item694135746_compaq_pra_1000i_1000va_ups_60.html
ale mam pytanie jak podłączyć akumulator samochodowy do UPS-a?
W aukcjach często piszą o akku 12V/7 Ah, pewnie to się mieści w obudowie. Wiadomo, że akku samochodowy jest b.duży, będzie na zewnątrz. Czy można po prostu rozbebeszyć obudowę UPS-a i podłączyć ten akku? Elektronika UPS-a nie "zaprotestuje"? Na zewnątz obudów UPS nie widze żadnych wejśc na zasilanie z 12V.

nakral
22-07-2009, 08:05
jako informatyk z zawodu naprawiałem kiedyś UPS-y tzn wymiana aku na nowy :) i testowałem działanie przy rozkręconej obudowie. Tylko ze często do obudowy masę przykręcają :/ i nie wiem jak z dłuższym działaniem. Jacku do tych ups co wypisałeś można podłączyć lampy np 2x250Ws i na ile błysków by to starczyło i jaki aku zewnętrzny do tego??

Jacek_Z
22-07-2009, 09:24
ja nie mam pojęcia co mozna z tymi UPS-ami, sam o to tu pytam :)
Dlatego chce kupić na próbę jakieś uzywane, tanie, by się nie wpakować niepotrzebnie w większe wydatki.
Ale chętnie bym kupował na pewniaka :)
Kto może poinstruować nas na temat podłaczenia akku samochodowego do UPS-a. Da się? Podłączyć zamiast oryginalnych akku, czy z nim szeregowo, czy równolegle?

Art Erie
22-07-2009, 10:28
tu widzę coś interesującego: http://www.allegro.pl/item693107182.html lub http://www.allegro.pl/item694135746_compaq_pra_1000i_1000va_ups_60.html
ale mam pytanie jak podłączyć akumulator samochodowy do UPS-a?
W aukcjach często piszą o akku 12V/7 Ah, pewnie to się mieści w obudowie. Wiadomo, że akku samochodowy jest b.duży, będzie na zewnątrz. Czy można po prostu rozbebeszyć obudowę UPS-a i podłączyć ten akku? Elektronika UPS-a nie "zaprotestuje"? Na zewnątz obudów UPS nie widze żadnych wejśc na zasilanie z 12V.

Ze specyfikacji UPS jakie podałeś wynika żemają one odpowiednio 780 i 700W, co daje nam wydajność 3,3A i 3,0A przy napięciu 230V.
W takich małych UPS-ach stosowane są aku o niewielkiej pojemności mieszczące się w obudowie. Przy dużych UPS na przykład ten o którym wspomniałem aku są elementem zewnętrznym i podłączane przez wielopinowe gniazdo do UPS.
Jeśli chcemy zastosować akumulator samochodowy, należy UPS rozebrać (jak do wymiany baterii), wyjąć oryginalne aku, wyprowadzić przewody na zewnątrz i podłączyć aku samochodowy.
Po podączeniu akumulatora samochodowego, nie wolno podłączać do UPS napięcia sieciowego 230V, gdyż UPS będzie próbował ładować akumulator, a zwiększona pojemność może przeciążyć i uszkodzić UPS. Jako żródło napięcia UPS można stosować bez obaw.
Oba UPS podane w linkach są zasilane dwoma akumulatorami, zapewne są one połączone szeregowo i UPS zasilany jest napięciem 24V, trzeba na to zwrócić uwagę przy wyprowadzaniu przewodów.
Zamiast oryginalnego aku, w UPS warto zainstalować jakiś cooler żeby chłodzić elektronikę.

jako informatyk z zawodu naprawiałem kiedyś UPS-y tzn wymiana aku na nowy :) i testowałem działanie przy rozkręconej obudowie. Tylko ze często do obudowy masę przykręcają :/ i nie wiem jak z dłuższym działaniem. Jacku do tych ups co wypisałeś można podłączyć lampy np 2x250Ws i na ile błysków by to starczyło i jaki aku zewnętrzny do tego??
Przewód przykręcany do obudowy to "uzieminie" często zabezpiecza się w ten sposób komputery, prostowniki, maszyny etc.
Ilość błysków i czas pracy oświetlenia modelującego zależy ściśle od poboru mocy i pojemności akumulatorów ( straty wewnętrze lamp i UPS można pominąć).
Najmniejszy aku samochodowy to chyba coś około 30Ah, czyli wystarczy na około 10 godzin pracy z maksymalną mocą UPS podanych w linkach.
Ponieważ są to dwa akumulatory mamy do dyspozycji 60Ah i około 20 godzin pracy z maksymalną wydajnością.
To czy maksymalny prąd UPS (3-3,3A) jest wystarczający można obliczyć na podstawie poboru mocy lampy.
Istotny będzie tutaj prąd szczytowy podczas ładowania lampy i moc żarówki światła modelującego.
Zakładając, że lampa będzie się ładować do pełnej pojemności przez 3 sekundy prądem 3A, to z dwu aku 30Ah (razem 60Ah)
to możemy wyzwolić 24 000 błysków z pełną mocą. Jak widac w tym przypadku problemem nie jest ilość błysków, a pobór mocy podczas ładowania lampy i wydajność UPS.
Pozostaje nam jeszcze kwestia światła modelującego. Jeśli jest to żarówka 100W/230V to pobór prądu wynosi odpowiednio 2,3A co daje nam 26 godzin ciągłego świecenia.
Z pobieżnych wyliczeń wynika, że zastosowanie aku samochodowego zaspokaja nasze zapotrzebowanie na energię nawet w przypadku zastosowania wielu lamp i intensywne korzystanie ze światła modelującego.
Po zastosowaniu akumulatorów samochodowych, problem ilości energi praktycznie znika, pozostaje jedynie dobranie odpowiednie wydajności pradowej UPS.

Jacek_Z
22-07-2009, 10:37
Zakładając, że lampa będzie się ładować do pełnej pojemności przez 3 sekundy prądem 3A, tego parametru nie znam, a sam jestem go ciekaw i to bardzo.
To, że tak duży akumulator samochodowy mi wystarczy, to wiem, najczęściej sie nie pracuje na pełnej mocy lampy, natomiast pilotów gdy jest jasno nie ma sensu używać, co tez pozwala na dłuższa pracę.

mam 1 duży akumulator, a piszesz o podłączeniu 2 szt szeregowo.
Co będzie gdy jeden z nich to będzie ten duży samochodowy, a drugi "przechodzony" o małej pojemności, taki z oryginalnego UPS-a? (powiedzmy 7 Ah)
Prąd będzie schodził najpierw z którego? Jak z żelowego zejdzie trochę, spadnie napięcie poniżej 24V to UPS mi odmówi pracy jak się domyślam? (mimo naładowanego jeszcze w dużej części akku samochodowego)

Art Erie
22-07-2009, 10:49
tego parametru nie znam, a sam jestem go ciekaw i to bardzo.
To, że tak duży akumulator samochodowy mi wystarczy, to wiem, najczęściej sie nie pracuje na pełnej mocy lampy, natomiast pilotów gdy jest jasno nie ma sensu używać, co tez pozwala na dłuższa pracę.

mam 1 duży akumulator, a piszesz o podłączeniu 2 szt szeregowo.
Co będzie gdy jeden z nich to będzie ten duży samochodowy, a drugi "przechodzony" o małej pojemności, taki z oryginalnego UPS-a? (powiedzmy 7 Ah)
Prąd będzie schodził najpierw z którego? Jak z żelowego zejdzie trochę, spadnie napięcie poniżej 24V to UPS mi odmówi pracy jak się domyślam? (mimo naładowanego jeszcze w dużej części akku samochodowego)

Powinno się stosować dwa jednakowe aku, nie wiem jak się zachowa tak mała żelówka. Jeśli utrzyma się napięcie 24V to OK, 7-ka pewnie będzie się doładowywać prądem z tego większego, ale nie wiem czy to zadziała na dłuższą metę. Trzeba by zapytać elektryka samochodowego, czy mniejszy aku długo pożyje.

nakral
22-07-2009, 10:56
z tego co rozmawiałem ze znajomym lepiej nie podłączać jednocześnie aku z UPS-a i zewnętrznego
co do światła modelującego ja sobie je daruje w plenerze chyba ze czasem zaświecę ale rzadko
Czyli aku o poj. 60 Ah powinno starczyć do dwóch lamp 250Ws ??

sdnk
22-07-2009, 10:58
raczej nie pożyje, większą wydajność będa miały np 2x23Ah niż 40Ah i stary 10Ah, to na pewno.

Art Erie
22-07-2009, 11:14
z tego co rozmawiałem ze znajomym lepiej nie podłączać jednocześnie aku z UPS-a i zewnętrznego
co do światła modelującego ja sobie je daruje w plenerze chyba ze czasem zaświecę ale rzadko
Czyli aku o poj. 60 Ah powinno starczyć do dwóch lamp 250Ws ??

Pojemność akumulatora jest z pewnością wystarczająca ( jak wylivczyłem na kilkadziesiąt tysięcy błysków). Istotna jest jednak wydajność prądowa UPS i pobór lampy. Te dwa parametry należy dopasować, ale nie wiem jakie zapotrzebowanie ma lampa. Co do UPS, to jego moc można lekko podciągnąć, gdyż zawsze w specyfikacji podawana jest moc ciągła i moc chwilowa. W przypadku ładowania lamp mamy chwilowo zwiększony pobór mocy, czyli duży plus na naszą korzyść gdyż możemy sobie doliczyć do wydajności UPS 20-30%

Podobnie jak kolega sdnk sądzę, że taki mały aku szybko się "ugotuje", powyginają się płyty i zaliczy zwarcie wewnętrzne.

Jacek_Z
22-07-2009, 11:31
czyli będe szukał UPS na 1 akumulator 12 V

yanoosh
22-07-2009, 11:44
Obecnie chyba najtańszym rozwiązaniem do błyskania w terenie jest to (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN) . Podkreślam, że chodzi ocenę a nie o inne aspekty zagadnienia

nakral
22-07-2009, 12:14

ja tez i myślę o jakimś APC

Jacek_Z
22-07-2009, 12:27
Obecnie chyba najtańszym rozwiązaniem do błyskania w terenie jest to (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN) . Podkreślam, że chodzi ocenę a nie o inne aspekty zagadnienia
Oczywiście. Gdybym nie miał lamp o innym mocowaniu nasadek (Elfo) i gdyby brakowało mi lampy to tak bym uczynił.

Art Erie
22-07-2009, 13:19

Z tego co pisałeś o bezpieczniku 6,3A w lampie daje to ponad 1400W przy dwu lampach 2800W, czyli pobór prądu z akumulatora przy 12V w granicach 230-240A (!!!), to już mała spawarka :(
Wątpię więc by ktoś zaprojektował UPS o takiej mocy z zasilaniem 12V. Przy zasilaniu 48V to już "tylko" 60A, jednak pewnie produkuja na 96V ( prąd 30A ). Z tego co wiem 96V to typowe napięcie w serwerowniach.
Jednak w dalszym ciagu nie mamy podstaw do realnych obliczeń zapotrzebowania na moc. Do tego potrzebna jest znajomość poboru mocy przez lampę ( wartość bezpiecznika odpowiada bardzo zawyżonemu poborowi, normalnie jest niższy) i wydajności UPS, w przypadku UPS możemy się zadowolić mocą "chwilową", bo sekundowy czas ładowania lamp nie jest obciążeniem ciągłym.

EDIT

W podnanym przez yanoosh linku, lampa 300Ws jest zabezpieczona takim samym bezpiecznikiem 10A jak lampa 1000Ws, więc na wartości zabezpieczenia raczej nie możemy polegać, trzeba poszukać w specyfikacji...

Jacek_Z
22-07-2009, 13:28
trzeba poszukać w specyfikacji...specyfikacja tego nie podaje.
Jak to samemu pomierzyć zwykłym mierniczkiem? Da się to zrobić (bo pobór trwa momencik), taki pomiar będzie coś wart?

Art Erie
22-07-2009, 13:33
Najłatwiej wykonac taki pomiar miernikiem cęgowym http://www.allegro.pl/item693473315_miernik_cegowy_dt_266_cena_hurtowa_1 7_80_faktura.html jednak musi on zapamiętać najwyższą wartość pomiaru ( nie wiem czy ten z linku tak ma ).

Jacek_Z
22-07-2009, 13:36
mam w domu cos takiego: http://www.allegro.pl/item685640274_profesjonalny_cyfrowy_miernik_uniwer salny_lcd.html
uda sie tym?

Art Erie
22-07-2009, 13:44
Spróbować można, ale ten miernik nie ma pamięci odczytu i trzeba go wpiąć w obwód zasilania, co w przypadku napięcia 230V nie do końca jest bezpieczne.

mmmak
22-07-2009, 16:03
http://elkom-serwis.com.pl/?42,miernik-cegowy-uniwersalny-ut201-uni-t lepiej miernikiem tego typu tzn Cęgowymi z pamięcia wart max.

zwykłym miernikiem trzeba rozpiąć przewód i miernikiem wpiąć się w szereg