Zobacz pełną wersję : Gwarancja
V E R E M Y
19-07-2009, 20:47
witam,
jezeli aparat został zakupiony w Kanadzie to czy w polsce obowiazuje go gwarancja ?
Z tego co pamiętam, to nie.
Nikon jak to już kiedyś było pisane, nie przyjmował nawet gwarancji Europejskiej (ale może coś się zmieniło).
Mariusz888
19-07-2009, 22:05
Wiem że są takie jazdy ale nie wiem czy mogą tak zrobić w świetle prawa - gwarancja europejska obowiązuje w europie w której przecież jesteśmy (i jako kontynent i jako UE) więc posiadając kwitek sprzedaży i gw. europejską wg mnie nie mogą odmówić naprawy - co innego z Kanady bo to już troszkę nie europa jest i tu Nikon Polska wg mnie spokojnie ma prawo nie realizować gwarancji ;)
odnosnie honorowania gwarancji masz 3 opcje: gwarancja polska, albo europejska (na body), albo miedzynarodowa na niektore szkla (odcinek "C")
kazda z dowodem zakupu
odnosnie honorowania gwarancji masz 3 opcje: gwarancja polska, albo europejska (na body), albo miedzynarodowa na niektore szkla (odcinek "C")
kazda z dowodem zakupu
Jak wygląda realizacja tej gwarancji międzynarodowej?
Mam właśnie 14-24 do serwisowania, kupiony w USA, papiery są
Co na to serwis?
Jutro albo pojutrze sprawdzę osobiście, ale może już teraz ktoś rozwieje moje wątpliwości?
wysylasz obiektyw, odcinek gwarancji i kopie dowodu zakupu
zrob sobie kopie wszystkich papierow przed wysylka
i to wszystko
swoja droga, co jest nie tak ze szklem ?
Nic nigdzie nie wysyłam - odwiedzę ich ;-)
Weź dobrego bejsbola, bo jak czyta się na temat serwisu Nikona, to nóż się w kieszeni otwiera :)
Nóż to się w kieszeni otwiera, jak czytam takie posty... :-/
Staszek321
20-07-2009, 05:42
Nikon USA daje 2 lata gwarancji na USA w tym 1 rok miedzynarodowej, Nikon Canada z tego co mi mowiono tak samo z tym czy nikon Polska to akceptuje. Znajomemu z Nowej Zelandi zepsul sie nikon w Canadzie , odwiedzil serwis Nikona , ci skontaktowali sie z Nikonem w Nowej Zelandi potwierdzili autentycznosc gwarancji i w ciagu 3 dni mial aparat gotowy na reszte wycieczki.
Ja osobiscie sprawdziłem w serwisie Nikona ale z aparatem kompaktowym zakupionym w USA. W odpowiedzi usłyszałem że sprzęt zakupiony w USA nie podlega naprawie gwarancyjnej w serwisie Nikon Polska i trzeba było bulić za naprawę.
Ponieważ mam lustrzankę zadałem to pytanie odnosnie body i szkieł i Pan również potwierdził że sprzęt kupowany w USA nie podlego naprawom gwarancyjnym Nikon Polska :(
Natomiast podał mi info że w serwisie, to z jakiego rynku pochodzi sprzęt rozpoznają po numerach seryjnych.
Pzdr