Zobacz pełną wersję : Pierscienie do Nikona
bgorecki
19-07-2009, 20:37
Ostantio kupiełm zestaw pierścieni do moje D80 i mam mały problem Po założeniu ich body informuje mnie o tym że coś nie tak jest z obiektywem komunikat "F--" Pewnie trzeba wyłączyć jakieś ustawienia tylko nie wiem jakie
A jakie to pierścioneczki kupiłeś?
Jak bez styków to jesteś w czarnej dziurce. Pozostaje ci tylko przełączyć na M i dobierać parametry ekspozycji na czuja. Ewentualnie zewnętrzny światłomierz.
marcin_G
19-07-2009, 21:00
Jeśli pierścienie nie mają kontaktów CPU oraz popychacza, który obróci w korpusie dźwigienkę obok bagnetu, to D80 nie wie, jaki ma założony obiektyw i nie bedziesz miał pomiaru światła. Ale (dopóki nie musisz fotografować szybko) nie jest to problem. robisz zdjęcie w trybie "M" na jakichś-tam parametrach, oceniasz ekspozycję i robisz stosowne zmiany
bgorecki
19-07-2009, 21:22
no własnie takie najprostrze bez zadnej elektoniki ( http://allegro.pl/item681598776_pierscienie_posrednie_nikon_d80_d70s _d60_d50_d40.html ) Zdawałem sobie sprawe ze bedzie trzeba wszystko stroić recznie ale na takie z elektornika za 800 zeta to mnie było stać! Dzieki za manualy da sie robic zdjecia! A czy to normalne ze obraz ktory widze przez wizjer jest ciemniejszy wrecz prawie czarny ?
pierscienie zabieraja troche swiatla = fizyka
bgorecki
19-07-2009, 21:52
troche czyli dużo :) dzięki za szybkie odpowiedzi
martin123
19-07-2009, 22:29
troche czyli dużo :) dzięki za szybkie odpowiedzi
Troche znaczy troche czyli nie dużo.Ja nie widziałem różnicy przy pierścieniach pośrednich.Ale Ty piszesz że "prawie czarny" ! Cos musi być nie tak. Czy one mają jakieś soczewki,czy cóś??
Czy te pierscienie sa na M42 że potrzebujesz adapterów do nich??
Cos musi być nie tak.
E tam. Od razu nie tak. Wystarczy, że kolega podpiął obiektyw typu G(ie) :D
martin123
19-07-2009, 22:38
E tam. Od razu nie tak. Wystarczy, że kolega podpiął obiektyw typu G(ie) :D
Haha , tyż prawda ;-)) O "G(ie)" nawet nie pomyslałem.
FlashGordon
20-07-2009, 07:34
He? A jakim to niby cudem miałoby nie być ciemniej? Fizyka, jak to już padło. Poza tym trzeba przecież dobierać dość wąską dziurę, żeby nie mieć papierowej głębi ostrości. Co razem daje jeszcze wiekszą ciemnicę. Czasy naswietlania muszą być dość długie, wiec zapomnieć trzeba o wodzeniu za robalami w trybie af-c. Pozostaje lodówka, szpileczka lub co mniej dobór mniej ruchliwych robali. Oczywiście zakładając, że to o robalki chodzi :)
A tak nawiasem mówiąc, te wszystkie ograniczenia i tak powodują, że zakup pierścieni z przeniesieniem mija się z celem, bo dają relatywnie niewiele wiecej niż manualne, przy znacznej różnicy w cenie.
bgorecki
20-07-2009, 07:39
Obiektyw to Nikor 18-135 kupiony wraz z body! A ciemność jest takiego rzędu że jak patrze na zapanalona żarówke to światło mnie nie oślepia. Wieć chyba coś znimi jest nie tak. Typ G?? A może lepszym rozwiązaniem by było założenie soczewek na obiektyw?
Obiektyw typ G. Masz napisane na obiektywie. Brak pierścienia ustawienia przysłony.
Potrzebujesz typ D. Obiektyw z pierścieniem przysłony lub też starsze bez literki D ale z pierścieniem. W zasadzie w twoim przypadku to wystarczy jakiś stary manualny Nikkor. Od 50mm wzwyż.
typ G czyli bez pierścienia przysłony czyli sterowanie przesłoną tylko z korpusu, jezeli masz manulane
pierścienie to masz cały czas max przymkniętą przysłone stąd ciemnica w wizjerze
polecam również istrukcję obsługi poczytać
Obiektyw to Nikor 18-135 kupiony wraz z body! A ciemność jest takiego rzędu że jak patrze na zapanalona żarówke to światło mnie nie oślepia. Wieć chyba coś znimi jest nie tak. Typ G?? A może lepszym rozwiązaniem by było założenie soczewek na obiektyw?
No to masz te swoje mikro-oszczędności. Teraz albo wymienisz pierścienie na te droższe, albo kupisz sobie jakiś obiektyw z pierścieniem przysłon. Cenowo pewnie wyjdzie na to samo, albo trochę drożej. :wink:
bgorecki
20-07-2009, 10:27
A co jakbym kupił soczewki nakrecane na obiektyw?
To już bym wolał jakąś stałkę manualnądokupić
bgorecki
20-07-2009, 10:47
Czyli soczewki też odradzasz? A kożystasz może z jakieś stałki co mógłbyś polecić??
Nie że odradzam, nie korzystałem z takich wynalazków.
Skoro masz już pierścienei to poszukaj czegoś na aledrogo, co konkretnego to nie wiem jaką chcesz ogniskową i jaką kwotę chcesz przeznaczyć
jaroslawkonopka
20-07-2009, 10:54
hej
tak przy okazji pierscieni do Nikona
wlasnie wczoraj zakupilem Kanko Auto DG 36 20 16 - przenosza przeslone + AF (wiertarka) za 97e na amerykanskim ebayu ale poniewaz przesylka jest z Hongkongu wiec nie robilo to roznicy; mysle ze 97e to calkiem dobra cena.
Wiem ze clo moze sie pojawic choc mysle ze sie nie pojawi - sklep wysyla zamowienie jakie prezent o wartosci do 70e (akurat jestem w niemczech) co nie podlega cleniu.
pozd
jasiek
no własnie takie najprostrze bez zadnej elektoniki ( http://allegro.pl/item681598776_pierscienie_posrednie_nikon_d80_d70s _d60_d50_d40.html ) Zdawałem sobie sprawe ze bedzie trzeba wszystko stroić recznie ale na takie z elektornika za 800 zeta to mnie było stać! Dzieki za manualy da sie robic zdjecia! A czy to normalne ze obraz ktory widze przez wizjer jest ciemniejszy wrecz prawie czarny ?
Nic straconego z tym typem G obiektywu. Obejrzyj bagnet, masz tam dzwigienkę którą jak poruszasz, zmienia się przesłona. Co zrobić? Kawałek drewienka, nic metalowego, zablokuj ją w pozycji która Ci odpowiada do zrobienia zdjęcia - nakręć na pierścienie i masz stałą przesłonę, no i "jasność" :)
bgorecki
20-07-2009, 12:43
Pomyśle o tym w domu jak bede miał aparat przy sobie! Chodzi ci o na dzwigienke która się znajduje na mocowaniu obreczy mocujacej obiektyw do body?
Pomyśle o tym w domu jak bede miał aparat przy sobie! Chodzi ci o na dzwigienke która się znajduje na mocowaniu obreczy mocujacej obiektyw do body?
Poruszaj sobie "dzwigienkami" aż znajdziesz tą, która zmienia przesłonę :)
To co jest z "tyłu" obiektywu to jego mocowanie do body, tam masz właśnie ową dzwignię, jej pozycja zerowa to zamknięta na max przesłona. Powodzenia :)
Organoleptycznie:) to wycięcie łukowe i metalowy kwadracik :)