PDA

Zobacz pełną wersję : Wpływ ustawień w menu na plik RAW

kleszcz5
19-07-2009, 15:45
Witam serdecznie!

Czy opcje takie jak redukcja szumów ( dł.naświetlania i wys. czułość) , D-lighting i ustawienia przetwarzania obrazu mają jakiś wpływ na plik RAW ?

docxxx
19-07-2009, 17:26
Maja wplyw na pojemnosc bufora i czas obrobki jednego zdjecia (wiec i szybkostrzelnosc). A czy na wielkosc pliku RAW? Chyba nie. Dobrze jednak sprawdzic, co mowi o tym instrukcja.

kleszcz5
19-07-2009, 18:58
W instrukcji nie zauważyłem tej inforacji, ale chodzi mi raczej o to czy np: po ustawieniu redukcji szumów, w pliku raw też będzie ich mniej czy tylko w jpg.

Czornyj
19-07-2009, 19:04
Nie.

sejmajnejm
19-07-2009, 20:30
jedyne chyba co ma wplyw to Active D-lighting.

pzdr.
Andrzej

Czornyj
19-07-2009, 20:50
jedyne chyba co ma wplyw to Active D-lighting.

pzdr.
Andrzej

ADL nie ma wpływu na RAW, tylko na sposób ekspozycji - asekurancko naświetla światła tak, by uniknąć jakichkolwiek przepałów.

Poza samą ekspozycją i czułością tak naprawdę nic nie ma wpływu na RAW.

sejmajnejm
19-07-2009, 21:12
no i tak i nie. Ja wplyw rozumiem tak, ze z dana opcja dostane innego RAWa niz bez. No i z ADL moge takiego dostac - bo z inna ekspozycja ;-)

pzdr.
Andrzej

Czornyj
19-07-2009, 21:20
RAW to tylko dane zarejestrowane przez matrycę i nic na nie nie może mieć wpływu poza ilością światła, jaka padnie na matrycę oraz ustawieniami wzmacniaczy sygnału (czułość ISO). Jest tak jak powiedziałem - ADL ma wpływ na ekspozycję, nie na sam plik RAW, tu chodzi o pewną zasadę.

ekonet
19-07-2009, 21:20
ADL nie ma wpływu na RAW, tylko na sposób ekspozycji - asekurancko naświetla światła tak, by uniknąć jakichkolwiek przepałów.

Poza samą ekspozycją i czułością tak naprawdę nic nie ma wpływu na RAW.
Nie jestem pewien, czy tak jest. Wg mnie cienie wyglądają na rozjaśnione. Coś musi być w przetwarzaniu obrazka.

Czornyj
19-07-2009, 21:28
Nie jestem pewien, czy tak jest. Wg mnie cienie wyglądają na rozjaśnione. Coś musi być w przetwarzaniu obrazka.

Obrazek jest lekko niedoświetlony -, a potem zapodawany jest d-lightnig, który rozjaśnia cienie.

siedemczwartych
20-07-2009, 09:19
już wczesniej się też nad tym zastanawiałem.
Od zawsze robie RAW i obserwując to co mi wyłazi z puszki dochodzę do wniosku, że na RAW ma np wpływ wybór przestrzeni barwowej.
Wiem, wiem... zaraz mnie będziecie "zjadać", bo to niemożliwe...
Ale uważam, że są subtelne róznice w RAWach miedzy sRGB a ADOBE RGB.

Niby nie powinno to mieć wpływu, ale... nie jestem tego do końca pewien.

Czornyj
20-07-2009, 09:42
już wczesniej się też nad tym zastanawiałem.
Od zawsze robie RAW i obserwując to co mi wyłazi z puszki dochodzę do wniosku, że na RAW ma np wpływ wybór przestrzeni barwowej.
Wiem, wiem... zaraz mnie będziecie "zjadać", bo to niemożliwe...
Ale uważam, że są subtelne róznice w RAWach miedzy sRGB a ADOBE RGB.

Niby nie powinno to mieć wpływu, ale... nie jestem tego do końca pewien.

Pewnie, że ma - tylko nie na RAW, a na zdjęcie wyrenderowane z RAW. Sam RAW nie ma żadnej przestrzeni barwnej - to jest po prostu zapis poziomu sygnału wzbudzonego na fotocelach matrycy przez światło. Sygnał ten można zmienić zwiększając moc wzmacniaczy - czyli podnosząc czułość, lub zmieniając ilość "bodźca" padającego na matrycę - tj. regulując czas naświetlenia i wartość przysłony. Tertium non datur.

siedemczwartych
20-07-2009, 10:41
no dobrze... ale jak to rozumiesz?
Czy przerzucony RAW na kompa niesie ze sobą informacje o ustawieniach?
Bo mnie się subiektywnie wydaje, że właśnie tak się dzieje.

Czornyj
20-07-2009, 10:45
no dobrze... ale jak to rozumiesz?
Czy przerzucony RAW na kompa niesie ze sobą informacje o ustawieniach?
Bo mnie się subiektywnie wydaje, że właśnie tak się dzieje.

Do pliku RAW załączene są tagi, w których zapisane są parametry ekspozycji i ustawień puszki, mało tego - podgląd w jpegu wyrenderowany przez aparat, ale sama TREŚĆ to tak jak mówiłem - surówka z matrycy.

siedemczwartych
20-07-2009, 10:52
no tak. To wiadomo.
Ale śmiem twierdzić, że pewne ustawienia w puszce mają wpływ na to co wywołamy z RAWa już na swoim kompie.
Np wybór przestrzeni barwowej czy D-lighting.
Więc robiąc w RAWach musimy mimo wszystko mieć to na uwadze i poczynić właściwe ustawienia w puszce.

Czornyj
20-07-2009, 11:53
No przecie napisałem - do RAW załączone są tagi, w których puszka zapisuje parametry ekspozycji. Otwierająć RAW w NX tagi są odczytywane i konwerter zapina takie nastawy, jakie były użyte w puszce - czyli D-lightningi, przestrzenie, profile barwne, kontrasty, nasycenia, ton itd. Nastawy te możemy sobie jednak pozmieniać i wyjdzie tak samo, jakbyśmy pozmieniali to w puszce, bo sama treść w RAW jest cały czas niezmienna, nastawy jedynie zmieniają sposób, w jaki jest ona interpretowana.

siedemczwartych
20-07-2009, 12:15
tak, tak przy założeniu, że wywołujesz w NX.
Ja wywołuję w UFRaw i również twierdzę, że nastawy w puszce mają wpływ na jpega wywoływanego w tym programie.

mpwt
20-07-2009, 12:22
Ja wywołuję w UFRaw i również twierdzę, że nastawy w puszce mają wpływ na jpega wywoływanego w tym programie.

Bo ten być może również czyta zaszyte TAGi (był kiedyś taki edytor :D )... Co nie zmienia faktu, że RAW jako RAW nie jest naruszony/zepsuty/...

Czornyj
20-07-2009, 12:25
tak, tak przy założeniu, że wywołujesz w NX.

Jeśli to coś odczytuje tagi, to owszem, może to mieć wpływ. Jeśli nie - to nie może i koniec, jest to logiczne niepodobieństwo i szkoda siać dezinformacji. Jeśli ktoś mi nie wierzy, to niech mi przyśle dwa RAW-y, niech sobie dowolnie pogmera w ustawieniach puszki tak, by jedno było choćby i dokładnym przeciwieństwem drugiego, a ja mu z obydwu wywołam identyczne zdjęcie.

kleszcz5
20-07-2009, 12:57
Posiedziałem trochę i potestowałem i rzeczywiście niezależnie od ustawień puszki rawy wyglądają tak samo. Zmienia się jedynie podgląd na ekranie aparatu.

mpwt
20-07-2009, 13:23
Posiedziałem trochę i potestowałem i rzeczywiście niezależnie od ustawień puszki rawy wyglądają tak samo. Zmienia się jedynie podgląd na ekranie aparatu.

Bo gdy oglądasz fotki na ekranie aparat pokazuje zaszytego w NEFie JotPeGa :D

Jacek S
22-07-2009, 15:27
Dodam jedno: nie wiem jak inne ustawienia, ale ADL może i nie ma wpływu na "treść" samego RAWa, nawet logika na to wskazuje, ale ma dość ważny wpływ na jego "funkcjonalność", chodzi mi o to, że jeżeli ADL będzie włączony w trakcie robienia RAWa, to zawsze potem w CNX, możemy sobie zmienić wartośc tej funkcji, albo ją nawet wyłączyć, ale jeżeli nie będzie włączony, to wtedy w procesie obróbki nie możemy go już włączyć!
CNX ma wprawdzie podobnie działającą funkcję D-lightning, ale to jednak nie jest do końca to samo.

costi
22-07-2009, 22:28
Zwykle D-Lightning (nie-Active) mozna nawet zapodac w zakldce retuszu w aparacie, ale, jak slusznie zauwazylem, to nie to samo ;)