Zobacz pełną wersję : SB-800 --> PC --> Lampa canona
1)Czy jest możliwe wyzwolić canonowska lampe przy pomocy sabinki? W ten sposób że sabinke wyzwole w Cls-ie a od niej pociągne kabelek do styków PC lampy canona?
2) Czy wogóle moge wyzwolić je obydwie z Cls-ie?
Polsar74
19-07-2009, 13:35
1)Czy jest możliwe wyzwolić canonowska lampe przy pomocy sabinki?
2) Czy wogóle moge wyzwolić je obydwie z Cls-ie?
tak, tak ... wystarczy zakleić napis Canon i to wystarczy by zaczęła działać w CLS-ie :mrgreen:
ad.1 - mysle, ze gniazda PC w lampach sluza do "odbioru" sygnalu wyzwalania, a nie jego "nadawania" wiec watpie zeby to zadzialalo ... jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi
ad.2 - a od kiedy lampy canona maja CLS ?!
no to kiszka musze zmusic kolegów do zmiany systemu:D
Ad 1) Nie da rady, w CLSie SB-800 nie daje sygnału na gniazdo PC. Tak to tylko w trybie M z SU-4 w SB-800, a druga, dowolna lampka dołączona do SB po kablu (i jasna sprawa, że też działa wtedy w M).
To całkiem fajny układ, bo nadal aparat jest "bezkablowy" i nie trzeba uważać, żeby od nieostrożnego pociągnięcia zawalił się cały 'setup'. Oczywiście minusem jest fakt, że trzeba biegać do każdej lampy przy zmianie ustawień.
Ad 2) Nie da się zmusić do współdziałania razem w CLSie lampy CLSowej i nieCLSowej. Nie ta bajka. CLS to nie jest "głupia" fotocela... Czyli to, co już napisałem w punkcie powyższym.
no sprawdziłem rzeczywisnie nie ma mowy sterowaniu jakiej bądź lampy canona. :(
Swoją drogą strasznie tam wszystko trudne: ustawianie i reszta rzeczy :(
Bo ja wiem czy skomplikowane. Dla mnie to świetna zabawa :)
Na początek polecam lekturę tego: http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/portfolio/index.htm
Bo ja wiem czy skomplikowane. Dla mnie to świetna zabawa :)
Na początek polecam lekturę tego: http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/portfolio/index.htm
koledze chodzilo o sprzet canona ...
LensFoto
27-07-2009, 14:50
zakup kostek + fotocela (co potrafi ominac przedbłyski) i podlacz to do lampy canona (ale bedizesz mial ja w manualu ale bedzie mogla blyskac :)
.. fotocela (co potrafi ominac przedbłyski).. te fotocele się nie sprawdzają, ilość przedbłysków w CLS nie jest stała. W większości sytuacji te fotocele raczej zawiodą.