PDA

Zobacz pełną wersję : SB600 zawiodła 2 raz :(

CodeBoy
19-07-2009, 08:41
Wczoraj miałem do zrobienia imprezę i oczywiscie po 15 blyskach SaBinka podziekowała za wspołpracę. To już 2 raz ostatnio naprawa wyniosła mnie koło 300zł + wysyłka :(. Teraz pewnie znów palnik :(. Martwi mnie tylko to że nie ma ona jakiegoś czujnika temperatury jak inne wyższe modele. I tak się zastanawiam czy kupić SB800 czy szarpnąć się już na 900 ? głównie fotografuje w terenie najczęściej w nocnych klubach, czyli bez lampy jest ciężko :(

piterdm
19-07-2009, 09:17
To co nie można błysąć więcej jak 15 razy tą lampą?
Nigdy nie miałem sabinki dlatego pytam:)

PRR
19-07-2009, 09:50
I tak się zastanawiam czy kupić SB800 czy szarpnąć się już na 900 ?

rozważniej błyskać?

CodeBoy
19-07-2009, 10:00
Jesli akcja cala trwa 3 minuty, to oczywiscie ze jest to super rada :)
jakbym sie bawil w studiu to pewnie bym mógł to robić godzinami i błyskać co 10 sekund.
Dziwi mnie tylko że taka firma jak Nikon sprzedając taki drogi towar nie zabezpieczy go, w wyższych modelach już można, fakt czujnik kosztuje całego 0,01$ straty dla firmy ogromne ;)

CodeBoy
19-07-2009, 10:02
To co nie można błysąć więcej jak 15 razy tą lampą?
Nigdy nie miałem sabinki dlatego pytam:)

Można nawet więcej ale wczoraj po 15x akurat stwierdziła że ma już dość ;)
i poszła do lampowego nieba z palnikiem :)

maciek.evo
19-07-2009, 10:05
może korzystniej by było choć trochę zwiększyć iso, wtedy lampa nie musiała by błyskać tak mocno...

PRR
19-07-2009, 10:21
Ja czegoś nie rozumiem. Raz Ci się już spaliła, więc powinieneś wiedzieć, jakie ma ograniczenia. Zwiększyć iso, nie zmuszać jej do pracy na pełnej mocy 15 strzałowymi seriami...

D300 jest uszczelniany - czy jeśli przesadzisz z wystawianiem go na działanie wody to będziesz narzekał, że nie ma w nim czujnika, który ostrzega przed nadmiarem wilgoci? Wystarczy odrobina rozsądku, a jeśli potrzebujesz lampy do ekstremalnych zastosowań to kup SB900, która ma takie zabezpieczenie. A tak - narzekasz, że twój Fiat przyspiesza do setki znacznie wolniej niż typowe BMW.

CodeBoy
19-07-2009, 10:46
Ja czegoś nie rozumiem. Raz Ci się już spaliła, więc powinieneś wiedzieć, jakie ma ograniczenia. Zwiększyć iso, nie zmuszać jej do pracy na pełnej mocy 15 strzałowymi seriami...

Nie szła max mocą a na 1/2 miałem ustawioną moc błysku to raz, dwa wiem że ma takie ograniczenia, ale czasami zdjęcie jest ważniejsze. Ja fotografie traktuje poważnie, nie płacze że mi się popsuła 600, płaczę na tym że N nie pomyślał o takim badziewiu w tym modelu. Siedze w elektronice ponad 15 lat i wiem jakie to jest banalne, to mnie boli.
Ale jakoś nikt się nie dziwi że każdy samochód ma pasy bezpieczeństwa ;) niezależnie od ceny :)
Może i N na to kiedyś wpadnie że zabezpieczenia w każdej klasie sprzętu są przydate, bo oszczędzają nerwów.

Co do koncówki dlatego myślę o zakupie SB900, choć 600 mi w zupełności wystarcza do mojej zabawy, gdyby miała ten czujnik. Ale pewnie lepiej tachać 3x cięższą i większą lampę bo tam N dał czujnik za 0,01$

Co do uszczelnien to mój D200 pływał w Pepsi i żyje :P

wilus
19-07-2009, 11:05
Musiała być jakaś lewa, Zajeździłem dwie sześćsetki, zdażało się że tłukłem serie po 40 zdjęć z dość dużą mocą, gorąca była i tyle, po roku takiej jazdy nadtopiła się szybka i dym leciał z palnia :)

marszull
19-07-2009, 11:44
Nie wiem czy 900 do takich akcji to dobry wybor. Moze sie zdazyc (opisywane przypadki na forum) ze siekniesz serie lub dwie z lampa i wtedy zadziala zabezpieczenie i bedziesz musial obyc sie przez chwile bez blysku.

prz3mo
19-07-2009, 11:44
Dziwi mnie tylko że taka firma jak Nikon sprzedając taki drogi towar nie zabezpieczy go, w wyższych modelach już można, fakt czujnik kosztuje całego 0,01$ straty dla firmy ogromne ;)

Widzisz.. to jest kwestia marketingu... Nawet jeśli czujnik rzeczywiście kosztuje grosze to nie ma go w niskich modelach celowo, żebyś (jeśli Ci na tym zależy) kupił model wyższy. Tak jest z wieloma rzeczami, nie tylko jeśli chodzi o sprzęt foto. Niestety.

CodeBoy
19-07-2009, 11:58
Widzisz.. to jest kwestia marketingu... Nawet jeśli czujnik rzeczywiście kosztuje grosze to nie ma go w niskich modelach celowo, żebyś (jeśli Ci na tym zależy) kupił model wyższy. Tak jest z wieloma rzeczami, nie tylko jeśli chodzi o sprzęt foto. Niestety.

No wiem, ale mi sie to niestety nie podoba, bo jak pisałem wymiary i wszystkie inne cechy są dla mnie idealne w tej lampie, specjalnie nie kupowałem 800 bo już była większa, a 900 to już wogóle 2 byody :(

CodeBoy
19-07-2009, 11:59
Musiała być jakaś lewa, Zajeździłem dwie sześćsetki, zdażało się że tłukłem serie po 40 zdjęć z dość dużą mocą, gorąca była i tyle, po roku takiej jazdy nadtopiła się szybka i dym leciał z palnia :)

No może jest i trafiona, ale była w serwisie N , niby wymienili palnik i rok działa i tak co rok wymiana palnika, poprzedni padł miesiac po gwarancji. Prawie jak żarówki w domu ;)

btw, czy można gdzieś kupić sam palnik ?. Wysyłanie tego do serwisu i czekanie mnie zabija :)

PRR
19-07-2009, 12:01
Nie wiem czy 900 do takich akcji to dobry wybor. Moze sie zdazyc (opisywane przypadki na forum) ze siekniesz serie lub dwie z lampa i wtedy zadziala zabezpieczenie i bedziesz musial obyc sie przez chwile bez blysku.

No to trzeba się zdecydować, albo chcemy mieć czujnik albo nie. Poza tym jeśli lubisz ryzyko (ew. bierzesz zdjęcie ponad 1500 pln) to możesz wyłączyć czujnik w SB900. Instrukcja obsługi się kłania.

CodeBoy
19-07-2009, 12:47
No to trzeba się zdecydować, albo chcemy mieć czujnik albo nie. Poza tym jeśli lubisz ryzyko (ew. bierzesz zdjęcie ponad 1500 pln) to możesz wyłączyć czujnik w SB900. Instrukcja obsługi się kłania.

czasami sb600 tez nie daje rady sie naladowac i jest ciemno, wiec lepiej niech lampa sie wylaczy ale niech dziala potem.
Zaciekawilo ze rowno po roku pada palnik, po ok 5000 zdjec, to chyba nie jest duzo na palnik ?

Chcialbym tyle zarabiac na zdjeciu :), na razie to moge ja kupic na raty i moze sie zwroci po roku ;)

deep
19-07-2009, 12:55
Takie czasy, tandeta i tyle, stare lampy SB-24/25/26 mają po 20 lat i są nie do zajechania, a nowe się psują jak nowe samochody. Czasy są takie że sprzęt coraz tańszy więc firmy muszą zarabiać na serwisie (po gwarancyjnym) i właśnie żywotność sprzętu jest tak liczona by padał zaraz po gwarancji, a koszty naprawy wysokie.

freefly
19-07-2009, 13:42
Jesli akcja cala trwa 3 minuty, to oczywiscie ze jest to super rada :)
jakbym sie bawil w studiu to pewnie bym mógł to robić godzinami i błyskać co 10 sekund.

Padnięcie samego palnika lampy, jest mało prawdopodobne. W Lampach Nikona jest zastosowane badziewiaste trafo dające wysokie napięcie na palnik.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8927/dsc1613.jpg)

To jest z SB 800. Widać, że nadtopiła się izolacja. Takie trafo jest we wszystkich lampach Nikona (nawet taki sam kolor izolacji mają). Do SB800 wstawiłem trafo wylutowane z SB24. A do SB24 wlutowałem inne trafo z małej lampki Hanimexa. I SB24 działa.
Później spaliło się trafo w SB600. Również zastąpiłem je elementem z Hanimexa za 30 PLN. SB600 działa ja należy.
Palniczki ksenonowe pasujące do do SB600 i 800 (ten sam rozmiar) niemieckiej produkcji można kupić na warszawskim Wolumenie od gości którzy handlują stroboskopami za kilka PLN.
Ale jak już wspomniałem małe jest prawdopodobieństwo, żeby palnik spalił się.
W sumie jeśli się uprzeć, to można wlutować w układ palnika bezpiecznik termiczny.

Jeśli chodzi o trafo, to najlepiej włożyć do lampy takie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img140.imageshack.us/img140/5956/dsc1619q.jpg),

od lampy studyjnej. Jakimś cudem mieści się w obudowie palnika, tuż nad silniczkiem do zumowania palnika.

CodeBoy
19-07-2009, 20:01
o dzieki :)
Efekt jest taki ze lampa sie nie uruchamia, ostatnio mialem taki sam efekt. Poszla do serwisu i po poltora roku znow to samo.
Gdzie można dostać taki trafo ?, nie jestem z Wawy wiec na Wolumen raczej nie trafie :(
Mam co prawda teraz SB24 ale szkoda mi ja rozbebeszać bo robi za rezerwe tej SB600.

Rozkrecilem i sprawdzilem trafo i wyglada na czysty, szkoda ze jest zasilikonowy , ciezko jest go obmierzyc.
Teraz tak patrze i tym razem jest tez inny efekt. bo poprzednio nie startowala ale pykala tym razem nie ma pykniecia.
nie wiem jak wyglada spalony palnik ?, ten wyglada na czysty nie ma zadnego drutu wewnątrz.
chyba pozostanie serwis.

marszull
19-07-2009, 22:41

Ale ja uzywam 800, nie narzekam i na razie nie zamierzam zmieniac ;-) (co nazjwyzej dokupic cos jeszcze, ale raczej tez 800)

Jeśli chodzi o trafo, to najlepiej włożyć do lampy takie:
od lampy studyjnej. Jakimś cudem mieści się w obudowie palnika, tuż nad silniczkiem do zumowania palnika.

Gdzie mozna dostac takie trafo? Tylko wolumen czy gielda przy gusie tez? jakies oznaczenie czy cos?

fulpo
28-07-2009, 00:40

interesuje mnie SB 600 z dobra elektroniką - może masz taką? reszta lampy może być w kawałkach