PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora i drukarki

mini21
18-07-2009, 15:53
Witam.
Ostatnio po zakupie nowej drukarki (Epson RX585) coraz częściej drukuje na niej zdjęcia (efekty są znacznie lepsze niż np: z jakiegoś fotojokera).

Niestety, kolory na monitorze i na wydruku są diametralnie różne (ale to chyba nikogo nie dziwi).
Mam takie pytanie, czy da się skalibrować te oba urządzenia bez użycia specjalistycznych narzędzi (kolorymetrów itp.)?

Jeśli nie, to ile może kosztować taka usługa?
Nie ma sensu kupować kolorymetru, bo to duży wydatek, a już mnie coś trafia, jak na monitorze mam "cud, miód, malina" zdjęcie, a na wydruku wychodzi zupełnie coś innego.

Może ktoś z was ma możliwość użyczenia jakieś maszynki do skalibrowania?

Pozdr.

T&T
18-07-2009, 17:55
Myślę, że kalibrator trzeba nabyć. Przynajmniej taki do monitora. Jak do drukarki dołączone są dobre profile producenta to kalibracja monitora powinna wystarczyć. To co wyrzuca drukarka nigdy nie będzie w 100% tym co widzisz na monitorze, zwłaszcza w zakresie jasności. Wynika to choćby z tego faktu, że monitor "świeci" a papier tylko odbija światło. Jeżeli potrzebujesz pomocy w kalibracji monitora to daj znać.

marbed
19-07-2009, 14:14
Drukarka nie ma dołączonych dobrych profili. Niestety jest to drukarka domowa więc producent nie przewidział dla niej profili a przynajmniej nie mogłem zlaleźć. Mam profiler Color Munki więc udało mi się oprofilować przy użuyiu tego ustrojstwa i jest dobrze.

mini21
19-07-2009, 14:19
Tzn. są jakieś profile, ale korygowane pod papier, np:
-SPRX585 RX610 Epson Glossy
-SPRX585 RX610 Epson Premium Glossy
-SPRX585 RX610 Epson Matt Paper-HW
oraz
-sRGB Color Space Profile

Pewnie wszystko byłoby by pięknie, gdyby używało się papieru Epsona.

JK
19-07-2009, 14:30
No to już wszystko wiesz.

Trzeba zrobić kalibrację monitora i użyć profilu dopasowanego do konkretnego papieru. Wtedy powinno być prawie dobrze. Oczywiście jeśli wszystko zrobisz jak trzeba. :wink:

markB
22-07-2009, 17:16
Dużo też niestety zależy od jakości monitora, jak tani z matrycą TN to nawet po kalibracji nie dostaniesz WYSIWYG.

mini21
19-08-2009, 17:37
Jeszcze raz ponowie zapytanie.
Czy ktoś mógłby pożyczyć taki kalibrator.

Męczę się z kalibrowaniem monitora "na oko" i jakoś nie bardzo mi to wychodzi.

fusbo
23-08-2009, 22:34
Ja też podpinam się z pytaniem o kalibrację:)
Może ktoś z Warszawy zechciałbym pomóc? Jakieś rozsądne warunki rekompensaty poświęconego czasu (np. pół litra... soku:P)?
Byłoby miło. Bo może pożyczyć będzie trudno - to w końcu sprzęt - ludzie nie lubią:-P

mini21
24-08-2009, 06:53
No i co, naprawdę nikt nie poratuje ?

maf16
24-08-2009, 09:00
http://serwacki.pl/ - bardzo przyjemny człowiek i niedużo bierze za kalibracje monitora.

fusbo
24-08-2009, 22:29
Dobre chociaż tyle:) Chociaż jakiś kolega z forum mógłby pomóc:)

maf16
26-08-2009, 15:33
Ostatnio sam miałem ten problem - jest jeszcze na allegro możliwość wypożyczenia Spydera za chyba 40-50 zł, ale ten gościu nie pomoże w kalibracji. Natomiast Serwacki za podobną kwotę skalibruje Ci monitor. Można jeszcze pomyśleć o forumowo-warszawskiej zrzutce na kalibrator. Ale o to już chyba trzeba zapytać grupę warszawską na forum.

fusbo
27-08-2009, 17:29
Ja miałem przyjemność odwiedzić pana Serwackiego. Bardzo przyjemny człowiek, z dużą wiedzą. Pomógł mi, i to za nie duże pieniądze. Gorąco polecam!

petrus33
28-08-2009, 08:31
Rozmawiacie tu o monitorach i ich kalibracji.
A ja jestem ciekawy ilu z was pracuje na monitorze z matrycą typu TN. Obawiam się, że większość.
Niestety tego typu monitora nie skalibruje się. Moja rada to zakup Eizo.....wiem, że drogi, ale naprawdę warto.
Dopiero na tym sprzęcie zobaczymy jak piękny jest świat.

McSimus
28-08-2009, 09:00
Taak, pod warunkiem, że nie podłączasz go do laptopa po analogu :(

gtad
28-08-2009, 09:14
Moja rada to zakup Eizo.....wiem, że drogi, ale naprawdę warto.
Dopiero na tym sprzęcie zobaczymy jak piękny jest świat.
Nie przesadzaj, nie tylko Eizo. Jest jeszcze kilka fajnych monitorów, które praktycznie niczym nie ustępują Eizo, no chyba że ceną.

alexkoz
28-08-2009, 09:25
poza tym nie wszystkie Eizo to taki miód malina... zdaje się że część z nich tych budżetowych przeznaczonych do domu/biura wykorzystuje też matryce TN.

McSimus
28-08-2009, 11:10
Gdyby kogoś to interesowało to można kupić Color Munki Photo za niecałe 1500 zł !!! Ale promocja podobno kończy się dzisiaj, tak przynajmniej dowiedziałem się podczas telefonicznej rozmowy.
http://shop.colourconfidence.com/pro...od=2008&xSec=1 (http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2008&xSec=1)

swider
28-08-2009, 11:32
http://serwacki.pl/ - bardzo przyjemny człowiek i niedużo bierze za kalibracje monitora.
Jak ten gosc uzywa do kalibracji tego badziewia co ma na zdjeciu (Spyder3) to on raczej swiadczy uslugi dekalibracji monitora. Zwlaszcza jak ktos ma szerokogamutowca.

petrus33
28-08-2009, 11:47
Nie przesadzaj, nie tylko Eizo. Jest jeszcze kilka fajnych monitorów, które praktycznie niczym nie ustępują Eizo, no chyba że ceną.
Oczywiście, że są inne, tak samo dobre jak Eizo. Ale żaden z tych monitorów nie ma matrycy typu TN, nie może jej mieć, bo ta matryca nie nadaje się w ogóle do pracy z fotografią.
Mam koleżankę, która robi sporo zdjęć i obrabia je póżniej softwarowo. Zaprosiłem pewnego dnia to urocze dziewcze na wino i na przegląd jej prac. Jak zobaczyła je na moim monitorze, to się lekko przestraszyła kolorystyki. Kolorystyki tak strasznej, że ciężko było to oglądać. Dziś ma już dobry monitor i wreszcie widzi realne barwy. Niestety większość zdjęć musi ponownie obrobić.

artful
28-08-2009, 12:46
Lepiej mieć własny kalibrator, kalibrację monitora trzeba powtarzać co jakiś czas, więc po kilku takich "usługach" za 50zł koszt się zwraca

maf16
28-08-2009, 13:32
Jak ten gosc uzywa do kalibracji tego badziewia co ma na zdjeciu (Spyder3) to on raczej swiadczy uslugi dekalibracji monitora. Zwlaszcza jak ktos ma szerokogamutowca.

Tak to był chyba Spyder 3. Za słaby? Niedobry?

swider
28-08-2009, 13:59
No powiem szczerze, ze jest to sprzet kiepskawy. Moze jako tako Ci skalibruje monitor, ale nie spodziewal bym sie rewelacji, czesto miewa problemy z prawidlowym wyznaczeniem punktu bieli... generalnie opinie o nim nie sa za dobre. Jak ktos bierze pieniadze za tego typu uslugi to jednak powinien posiadac sprzet odpowiedniej klasy, np. taki i1.

T&T
28-08-2009, 15:33
No i co, naprawdę nikt nie poratuje ?

Kiedyś przecież rozmawialiśmy, przesłałem ci nawet telefon - nie odezwałeś się.

mini21
28-08-2009, 16:12
Byłem na wakacjach, a potem jakoś zapomniałem :oops:
Jak możesz, to podeślij jeszcze raz, bo chyba go nie mam.

gtad
28-08-2009, 19:28
Oczywiście, że są inne, tak samo dobre jak Eizo. Ale żaden z tych monitorów nie ma matrycy typu TN, nie może jej mieć, bo ta matryca nie nadaje się w ogóle do pracy z fotografią.

A czy ja napisałem, że te inne mają mieć TN? Oczywiście, że miałem na myśli te inne monitory z odpowiednią matrycą.

maf16
28-08-2009, 23:05
No powiem szczerze, ze jest to sprzet kiepskawy. Moze jako tako Ci skalibruje monitor, ale nie spodziewal bym sie rewelacji, czesto miewa problemy z prawidlowym wyznaczeniem punktu bieli... generalnie opinie o nim nie sa za dobre. Jak ktos bierze pieniadze za tego typu uslugi to jednak powinien posiadac sprzet odpowiedniej klasy, np. taki i1.

Aha, no kwota nie była duża. A mój monitor też nie jest jakiś najlepszy. Ale chciałem mieć "skalibrowane" na miarę możliwości, żeby ogarniać kolory w miarę prawidłowo.

Lepiej mieć własny kalibrator, kalibrację monitora trzeba powtarzać co jakiś czas, więc po kilku takich "usługach" za 50zł koszt się zwraca

Lepiej, tyle, że 50 zł miałem w kieszeni, a 600 już niezbyt :)

fusbo
31-08-2009, 03:14

Hmm... No ja to się na tym mało znam, nie umiem ocenić...
A tak na marginesie, to oczywiście kalibrowałem tylko matrycę TN - skazany jestem na laptopa czy mi się podoba czy też nie. Ale ja tam jestem zadowolony - wyszło mi całkiem nieźle, do tego o dziwo w mojej matrycy odstępstwa od normy (po sprawdzeniu kalibracji ponownie kalibratorem) zadziwiająco niskie. Niestety nie miałem jeszcze czasu sprawdzić na spokojnie efektów.

swider
31-08-2009, 15:35
Ale ja tam jestem zadowolony
Chociaz tyle :) Moze cos tam sie poprawilo.