Zobacz pełną wersję : stand by i dzwiekowe? potwierdzenie AF
mike ferrero
18-07-2009, 09:41
Witam wszystkich, jestem tu nowy i pozwalam sobie nieśmiało zadać nurtujące mnie pytania, na które nie znalazlem na razie nigdzie odpowiedzi. Pierwsze - dość istotne dla mnie- otóż piszecie , że należy (aby przedłużyć czas użytkowania akumulatora) najlepiej pozostawiać aparat włączony w pozycji "on" i wtedy pobiera b malo prądu, a częste włączanie wyrażnie szybko wyczerpuje baterię. Otóż u mnie po pozostawieniu w poz "on" akumulator jest wyczerpany po 2 dobach (a mam dobry).Może to trzeba gdzieś ustawić. wygląda na to że mój nie przechodzi w stan czuwania.Drugie może mam nieco Canonowskie "skrzywienie" ale w kazdym canonie ostrosc byla potwierdzana dźwiekowo- da się to zrobić? też tego nie znalazlem w instrukcji. Jeśli ktoś z Was może mi pomóc to b. proszę
mateo912
18-07-2009, 09:46
Potwierdzenie dźwiękowe ustawiasz sobie w menu i działa tylko przy AF-S.
A co do baterii to może masz działanie światłomierza ustawione na długi czas (30 min?) i w torbie jak trzymasz to coś wciśnie któryś guzik?
mike ferrero
18-07-2009, 09:53
hm ale gdzie w menu nigdzie tego nie widze. Natomiast aparat dla testu pozostawilem na stole wiec zaden wylacznik nie mogl byc przypadkowo wcisniety.
mateo912
18-07-2009, 09:57
w d80 jest to w menu ostawień osobistych jako pierwsza opcja.
nie wiem jak w Twoim body (nawet nie wiem co to za body)
mike ferrero
18-07-2009, 09:59
no przeciez pisze ten post w dziale d1,d2, d3. Moje body to d2x obj nikkor 17-55 f2.8
mateo912
18-07-2009, 10:08
A skąd mam wiedzieć czy wrzuciłeś to do dobrego działu?
Z reszta w zakresie d1-d3 jest kilkanaście różnych modeli, a ja wróżką(wróżem?:D) nie jestem.
mike ferrero
18-07-2009, 11:45
No coż, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Czuję się mocno zobowiązany. To że jestem tu nowy nie znaczy , że forum widzę po raz pierwszy a tematy "wrzucałem" zawsze w odpowiednie miejsce. Tak więc "wróżko" mateo912 ,pierwszy kontakt z forum nikona nie udał się. Forum Canona było daleko przyjaźniejsze, ale to może tylko przypadek - wyjątek od reguły.
slon - dzięki "kredka-> c3 i c5" c3- 6 sek. c5- 10 s a w ogóle podgląd mam wyłączony
moze to dziwne, ale nigdzie w menu nie znalazlem tego potwierdzenia ostrosci dzwiekiem...(d2h)
w d700 jest
mike ferrero
18-07-2009, 14:44
ha - no wlaśnie- może tego nie ma w d2x - da sie bez tego zyc:)
D2x łapie zawsze ostrość i jest w tym niezawodny więc nie piszczy z podniecenia jak Canony ;)