Zobacz pełną wersję : konwertowanie plikow wektorowych
ranbir kapoor
17-07-2009, 15:58
orientujecie sie czy jest jakis program do konwertowania plikow wektorowych
konwetrujacy pliki ai,eps,pdf
nie mam ilustratora a czesto dostaje pliki glownie ai z ktorych importowaniem nie radzi sobie corel
klient niestety przewaznie nie wie jak puscic plik spod illustratora zeby byl latwo czytany przez corela
i zaczyna sie walka
darmowe programiki z netu raz sobie radza,raz nie
a jak juz sa przejscia tonalne to kaplica
nie piszesz jakiego corela używasz, według mnie wersja 11 słabo radzi sobie z ai, ale 13 już całkiem nieźle.
ranbir kapoor
17-07-2009, 16:08
Corel 12
Jeżeli .ai: Zapis na niższą wersję illustratora, np. 8. Oczywiście fonty na krzywe, itd.
Jeżeli .eps: Importujesz eps'a ale wybierasz z zakładki nie "wszystkie pliki", czy .ai, tylko .prn!
Powinno pójść. Aczkolwiek specyficzne efekty illustratora mogą być utracone.
Zwykle mam problem w drugą stronę (wydłubanie z Corela czegoś, co można by wykorzystać w Ilku lub Indyku), ale obawiam się, że bez odpowiedniego spreparowania pliku Illustratora może być problem. Programy takie jak Illustrator czy FreeHand pracowały zawsze na danych o formie możliwie bliskiej PostScriptowi (później PDF-owi), natomiast Corky pracował na danych na swój popieprzony sposób - dlatego zaimportowanie/wyeksportowanie czegokolwiek do tego/z tego programu potrafi doprowadzić do rozpaczy.
Niespecjalnie słyszałem o czymś skutecznym, choćby i komercyjnym
Zwykle EPS z Ilka bez problemu daje się zaimportować do Corela.
ranbir kapoor
18-07-2009, 00:42
jakbym mial ilustratora to jest calkiem sporo sposobow zeby zapisac plik ai tak zeby importowal to corel
jednak illustratora nie mam
mam za to do czynienia z klientami ktorzy albo maja poprostu logotyp zapisany tak a nie inaczej w jednym jedyny formacie albo nawet jak maja illustratora to mimo moich prosb zeby zapisali w nizszej wersji lub exportowali do eps,pdf nie radza sobie
stad pytanie czy jest jakis program ktory sobie radzi z konwertowaniem we wszystkie strony
jakbym mial ilustratora to jest calkiem sporo sposobow zeby zapisac plik ai tak zeby importowal to corel
jednak illustratora nie mam
mam za to do czynienia z klientami ktorzy albo maja poprostu logotyp zapisany tak a nie inaczej w jednym jedyny formacie albo nawet jak maja illustratora to mimo moich prosb zeby zapisali w nizszej wersji lub exportowali do eps,pdf nie radza sobie
stad pytanie czy jest jakis program ktory sobie radzi z konwertowaniem we wszystkie strony
Wątpię, ale zawsze możesz ai lub epsa zrastrować PSem :)
ranbir kapoor
18-07-2009, 11:26
w PS wszystko otworze i do prezentacji kazdy plik sie nada
ale do produkcji potrzebny jest wektorowy plik
Jeśli mogę słuzyć skromną pomocą: mam CS4, więc jakbyś czasem był pod ścianą to mi puść na maila, to Ci zapiszę do niższej wersi bądź eksportuję. Po koleżeńsku oczywiście ;) Mail na pm.