Zobacz pełną wersję : d700 i ZENITAR 16
Witam.
Ponieważ dopiero od 4 dni jestem posiadaczem D700 a w poniedziałek powróci do mnie po przeróbce ZENITAR 16, mam pytanie praktyczne. Jak należy ustawić BODY aby korzystać ze starych szkieł z manualnie ustawianą przysłoną?
Za wszelkie informacje dziękuje.
WALOD
Sorry, ale będę złośliwy - masz aprat od 4 dni, coś Cię bardzo nurtuje i nie zadasz sobie trudu sprawdzenia tego w instrukcji obsługi?
ps. w menu masz "obiektywy bez CPU" - tam ustawiasz maksymalny otwór i ogniskową (można to przyporządkować dla większej ilości obiektywów)
Sorry, ale będę złośliwy - masz aprat od 4 dni, coś Cię bardzo nurtuje i nie zadasz sobie trudu sprawdzenia tego w instrukcji obsługi?
Nie wiesz, że nalatwiej jak coś Ci dają na tacy? :) Szukanie dla niektórych to zloooo ;)
Jest o tym wątek w dziale "Optyka".
Kolegi złośliwość przyjmuję z żartem.
Proszę sobie wyobrazić że obecnie przebywam na wakacjach i jestem jednym, jeśli nie jedynym posiadaczem aparatu D700 który po zakupie nie widział nowego nabytku. Oczywiście że tym egzemplarzem cieszyły się moje stare oczy, lecz należał on wtedy do mojego kolegi, który niestety był zmuszony zamienić go na żywą gotówkę. Taka transakcję można przeprowadzić na odległość, zwłaszcza jeśli dotyczy to "starych znajomych". Myślę że za jakiś miesiąc po analizie informacji zawartych w instrukcji obsługi będę miał dużo więcej pytań praktycznych.
Jeśli zaspokoiłem Kol. ciekawość, to bardzo się cieszę.
Pozdrawiam i wdzięczny będę za zaspokojenie mojej ciekawości w przedmiocie współpracy sprzętowej.
WALOD
"Nie wiesz, że nalatwiej jak coś Ci dają na tacy? Szukanie dla niektórych to zloooo "
Kol. " D700 " - masz całkowitą rację! To jest "stara prawda" i może warto wziąć pod uwagę fakt że niektórzy "dużo wcześniej urodzeni" radzą sobie z techniką komputerową "inaczej"
Pozdrawiam i Wszystkim dziękuję za wskazówki.
WALOD
cypherdid
18-07-2009, 08:47
elokwentnie
masz tam w menu tak jak kolega wyzej napisal obiektywy bez CPU, wybierasz numerek obiektywu z listy zakladam ze to bedzie Twoj numer 1 bez CPU) potem przeslone. i bedzie działało:)
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie zagadnienia. Oczywistym jest, że wyczytałbym to z instrukcji obsługi, lecz bardzo trudno być "cierpliwym właścicielem" oddalonego o wiele kilometrów nowego, wymarzonego aparatu NIKON.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie zagadnienia. Oczywistym jest, że wyczytałbym to z instrukcji obsługi, lecz bardzo trudno być "cierpliwym właścicielem" oddalonego o wiele kilometrów nowego, wymarzonego aparatu NIKON.
Ja, poza tym że mam oryginalne instrukcje papierowe do swoich aparatów, to dodatkowo po zarejestrowaniu pobieram sobie PDF ze strony Nikona. Jak masz teraz dostęp do w miarę szybkiego neta to proponuję Tobie ściągnąć instrukcję i sobie poczytać, na przyszłość też się przyda.
Witam
Nie wiem czy D700 też (raczej tak), ale w D200 w menu przyporządkowuję przycisk funkcyjny (dolny obok bagnetu) pod funkcję "obiektyw bez cpu". Wówczas po naciśnięciu tego guziora można pokrętłami wprowadzić ogniskowa i przesłonę szkła manualnego.