Zobacz pełną wersję : D300 -AF, lampa, "tulipan". itp.
Witam wszystkich użytkowników tego forum!
Jestem nowym członkiem tego forum, gdyż od niedawna posiadam Nikona D300. Póki co posiadam do niego obiektyw Nikkor 18-105 VR (jego parametry na prawdę mi odpowiadają -zakres ogniskowych, rozdzielczość obrazu i astygmatyzm są na dobrym poziomie -dlatego go wybrałem).
A teraz kilka pytań:
1. Czy warto dokupywać już filtr UF? A jeśli tak, to jaki doradzacie i dlaczego?
2. Wyczytałem, że jeśli na obiektyw mam założoną osłonę przeciwsłoneczną (tulipanka), to zasłania ona diodę AF -mam więc zdjąć ją, czy w praktyce aż tak bardzo nie przeszkadza?
2.2 D300 zaskoczył mnie już kilkoma blokadami, więc mam jeszcze jedno (śmieszne) pytanko -w którą stronę mam ODKRĘCIĆ tego "tulipanka" z obiektywu - patrząc na niego z przodu od strony obiektywu zgodnie z ruchem wskazówek zegara czy przeciwnie? Siedzi ona dość mocno, a niestety nie pamiętam w którą stronę ją przykręcałem, a nie chcę po 2 dniach użytkowania rozwalić obiektywu...
3. Co myślicie o lampie błyskowej Nissin Di622 do tego aparatu? -jest 3 razy tańsza od SB 900 -to już połowa teleobiektywu, a od SB 600 ma lepsze światło.
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
1. Warto - kup najlepszy na jaki Cię stać, praktycznie - chroni obiektyw przed mechanicznym uszkodzeniem przedniej soczewki.
2. Nie zdejmować, może przeszkadzać jeśli "świecisz" wbudowaną lampą - może dawać cień.
2.2 W lewo się odkręca.
3. Nie znam, moim zdaniem dołóż do SB 600, 800(używka)
:)
1. Nie UF, tylko UV. :) Warto kupić jako dodatkowa osłona, ochrona obiektywu. Ze średniej półki, bo i obiektyw to nie święty grall.
2. Ee-e. Jakaś bzdura. Osłony przeciwsłoneczne projektowane są w taki sposób, żeby nie przeszkadzały w pełni poprawnym funkcjonowaniu obkiektywu.
2.2 AFAIR w lewo :) czyli odwrotnie niż wskazówki zegara.
3. Jeśli zamierzasz używać jej wyłącznie jako lampę na body i nie planujesz na razie zabawy w bardziej zaawansowane zabawy w błyski -- to dobry wybór. Jednak zastanów się dobrze kilka razy, czy nie warto dołożyć trochę grosza do sb900, a nawet jeśli nie -- to do jakiegoś starszego nawet Metza z pełnym manualem. W przyszłości, kiedy już SB900 będzie Ci niezbędna, Nissin będzie bezużyteczny, a takiego pełnomanualnego metza wykorzystasz jako dodatkową lampę odpalaną choćby przez fotocelę...
Z dołu proszę :)
siedemczwartych
17-07-2009, 13:39
"2. Ee-e. Jakaś bzdura. Osłony przeciwsłoneczne projektowane są w taki sposób, żeby nie przeszkadzały w pełni poprawnym funkcjonowaniu obkiektywu."
Mylisz się. Załóż do D300 szkiełko 17-55 z osłoną o średnicy 100 mm :) i spróbuj wspomagać się lampką do AF.
Do pewnego momentu jest OK, ale kiedy obiekt jest blisko osłona przesłania lampkę.
Myślę, że producent założył, że użytkownik D300 + 17-55 to już sobie kupi SB-900 i z lampy będzie stosował wspomaganie.
Ah. Nie zrozumiałem najwidoczniej do końća określenia " to zasłania ona diodę AF".. chodziło o lampkę wspomagania AF na body.
Sorry. Ale IMO używanie tego "wynalazku" jest pomysłem tak idiotycznym, że nawet nie wziąłem pod uwagę, że ta lampka istnieje. A już na pewno, że osłona przeciwsłoneczna może się z nią gryźć.
Zatem rzeczwiście -- być może pod tym względem lepiej nie używać osłony :-)
Dzięki za wypowiedzi :)
Czyli tulipanek zostaje na swoim prawowitym miejscu -mam nadzieję że światła z zewnętrznej lampy błyskowej nie zasłoni :P Może faktycznie postaram się dozbierać na SB 900 -kupić raz a dobrze :)
Oczywiście chodziło o filtr UV -sorry za pomyłkę -pisałem rano przed pracą trochę w pośpiechu :P
"Warto - kup najlepszy na jaki Cię stać" -cena jest pojęciem względnym -ten sam filtr może się diametralnie różnić cenowo w różnych sklepach, więc prosiłbym o jakieś konkretniejsze sugestie co do marki/modelu :) Ostatnio zaproponowali mi w sklepie za 169zł filtr, który miał dużą przepuszczalność światła -ponad 99%, ale nazwy nie pamiętam. Może coś takiego byłoby ok?
PS -czy ten tryb AF 51 pól ze śledzeniem 3D to po ustawieniu tego w menu aparatu, to się uruchamia po postu ustawiając ciągły tryb pracy AF czy jakoś inaczej?
Ustawiasz ciagly tryb pracy.
Co do filtrow UV - nie kupuj Hoyi HMC Super, czyszczenie tego to masakra (wlasnie jestem bliski wyrzucenia posiadanej). Hoya Pro1 Digital jest pod tym wzgledem duzo lepsza i nie sprawia wiekszych problemow.
Swoja droga, jesli potrzebujesz tylko oslony mechanicznej, to moze Marumi DHG Lens Protect?
siedemczwartych
18-07-2009, 08:20
Co do filtrów, to pamiętaj, że Twój obiektyw będzie takiej jakości jak jego najsłabsze ogniwo.
Więc jeśli założysz UV za 30 pln to nie dziw sie, że fotki słabe :)
Ja stosuję MARUMI WPC. Promieni UV prawie nie zatrzymuje :), ale ma wysoką przepuszczalność światła i służy mi wyłącznie do ochrony. Dlatego wybrałem właśnie te.
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html
http://www.optyczne.pl/9.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV_-_uzupełnienie.html
Czyli z tym śledzeniem 3D to dobrze myślałem -tylko dziwny wydawał mi się fakt, że w wizjerze nie jest pokazane na jaki punkt ustawiona jest ostrość (nawet na początku)
Dzięki za odpowiedzi dotyczące filtrów. Myślę, że coś dobrego z tego wybiorę :)
Photoartbox
19-07-2009, 11:05
Jesli obchodzisz sie ze sprzetem delikatnie i nie fotografujesz w skrajnych warunkach, mz mozesz UV-ke odpuscic. Wbrew pozorom obiektywy nie sa tak bardzo wrazliwe. Kiepski (czytaj tani) filter, pogorszy znacznie jakosc obrazka, a dobry (drogi) zbliza sie cena (w porownaniu do ceny obiektywu) do granic absurdu. Jesli chodzi o lampe odradzalbym tego typu rozwiazania, zapewne dosyc szybko zachce Ci sie zabawy w CLS-y itp, a wtedy przestaniesz lubic Nissina i zapragniesz Sabiny. Bardzo dobrym, powiedzialbym rownorzednym a tanszym rozwiazaniem, jest np. Metz 48-1 lub 58-1, uzywam 48-ki i jestem baaaardzo zadowolony.
Witam
Osłona p słoneczna działa wtedy gdy świeci słońce. Wtedy nie potrzeba wspomagać Af za pomocą diody. A jak trzeba się wspomagać, to raczej trzeba by zastosować osłonę przeciwksiężycową :) a tak poważnie to wypadało by wtedy zdjąć tulipan.
Jeśli chodzi o lampę, to nie uznawałbym półśrodków. SB-600 to podstawa.
To już zrozumiałem i postaram się uzbierać na SB-900 -może trochę później, ale raz a porządnie :)
Dla próby porobiłem dziś kilka fotek z fabryczną lampką i założonym tulipanem -zasłaniał dolną część kadru tylko przy 18mm, a w ciemnym pomieszczeniu dioda AF faktycznie była częściowo zasłonięta, ale aparat i tak właściwie złapał ostrość (tyle że punkty AF były tak do połowy kadru, co nie przeszkodziło w tym, żeby całe zdjęcie wyszło ostre)
Co do filtrow i oslon -- ja stosuje oslone przeciwsloneczna glownie jako ochrone przedniej soczewki :)
Jako, ze uzywam duzo stalek, czesto je przepinam, nosze je bez dekielkow (przednich) w torbie.
Na kazda mam zalozona oslone przeciwsloneczna i nigdy jej nie odpinam. Zdarzylo sie juz, ze uratowala soczewke przy uderzeniu (gowniany statyw!)
Oslon nie zdejmuje nigdy, nawet fotografujac w pomiesczeniach z lampa blyskowa.
Nigdy nie zauwazylem, zeby powodowaly jakiekolwiek nieporzadane efekty, a artefaktow na zdjeciach jakby mniej.
Póki co robię dokładnie tak samo (z tą różnicą, że nie mam wielu stałek), ale też jeszcze nie zdjąłem tulipanka i jakoś niezbyt się z tym spieszę -jak dokupię lampę to uważam, że będzie na tyle wysoko, że nie zasłoni kadru, a diodę AF myślę, że też będzie miała swoją (myślę o SB-900).
A w chwili obecnej tak wyszło, że zewnętrzna lampa ma większy priorytet przy zakupie niż filtr UV (dbam o obiektyw i miejsce jego przebywania) -staram się unikać ekstremalnych sytuacji a przed typowymi mechanicznymi uszkodzeniami tulipanek też trochę chroni -z racji że dalej wystaje (myślę o przypadkowych uderzeniach innymi przedmiotami);p
Mi juz raz tulipan uratowal obiektyw, jak w parku wpadlo na mnie rozpedzone dziecko na rolkach i obiektyw wyrznal przodem w drzewo. ;)
siedemczwartych
20-07-2009, 14:13
Witam
Osłona p słoneczna działa wtedy gdy świeci słońce. Wtedy nie potrzeba wspomagać Af za pomocą diody. A jak trzeba się wspomagać, to raczej trzeba by zastosować osłonę przeciwksiężycową :) a tak poważnie to wypadało by wtedy zdjąć tulipan.
Jeśli chodzi o lampę, to nie uznawałbym półśrodków. SB-600 to podstawa.
Niestety nie zgadzam się z Tobą.
Czasem w ciemnych pomieszczeniach gdzie jest dużo drobnych źródeł światła taka osłona jest bardziej przydatna niż w słoneczny dzień. Równie łatwo albo nawet szybciej można złapać bliki.
nie kupuj Hoyi HMC Super, czyszczenie tego to masakra (wlasnie jestem bliski wyrzucenia posiadanej)
To lepiej kup dobrą ściereczkę, bo ja nie mam żadnych problemów :p
...
Czasem w ciemnych pomieszczeniach gdzie jest dużo drobnych źródeł światła taka osłona jest bardziej przydatna niż w słoneczny dzień. Równie łatwo albo nawet szybciej można złapać bliki.
Czasem może i owszem. Ale nie jest to regułą.
Jeżeli z dwojga złego mam zrobić nieostre zdjęcie bo mam zasłoniętą diodę AF, to wolę złapać blika, którego potem można próbować usunąć w programie.
W takich warunkach jak te na zdjęciu poniżej:
http://mirroo.hostit.pl/ludzie/images/49.jpg
w D200 z T17-50 nie trzeba wspomagać AF diodą czy też kratką z lampy. Musi być jeszcze sporo ciemniej.
D200 jest czulszy, niedawno pisałem o tym w innym wątku.
siedemczwartych
21-07-2009, 13:38
To lepiej kup dobrą ściereczkę, bo ja nie mam żadnych problemów :p
to jest właśnie ta różnica: do filtra HOYA musisz mieć dobrą ściereczkę.
Do MARUMI WPC wystarczy koszula, krawat, itp... :)... to co jest pod ręką. Przecierasz i jest czysty.
Co do czyszczenia szkiełek -wczoraj jak robiłem zdjęcia w plenerze i zaskoczył mnie deszcz -na szkło obiektywu spadły 2 krople wody -od razu wziąłem ten czyścik do obiektywu i delikatnie zebrałem krople deszczu. Później chciałem zetrzeć pozostałości, pucowałem jakieś 10min a i tak delikatne smugi zostały... :( Mam tylko nadzieję, że nie będzie to miało większego wpływu na samo zdjęcie...
Co to jest czyścik do obiektywu?
taka szmateczka materiałowa, która ma właśnie nie smużyć, nie zostawiać włosków itp. Coś jak do okularów. Nazwałem to "czyścikiem", żebyście nie myśleli, że "zbierałem" tą wodę z obiektywu mokrą koszulą lub czyś w tym stylu :P
To ja polecam szmatkę z mikrofibry. :)
to jest właśnie ta różnica: do filtra HOYA musisz mieć dobrą ściereczkę.
Do MARUMI WPC wystarczy koszula, krawat, itp... :)... to co jest pod ręką. Przecierasz i jest czysty.
Otoz to :)
Swoja droga, uzywal ktos irchy? Wode zbiera bardzo dobrze, powinna byc jak znalazl do czyszczenia.
siedemczwartych
23-07-2009, 12:49
Co do czyszczenia szkiełek -wczoraj jak robiłem zdjęcia w plenerze i zaskoczył mnie deszcz -na szkło obiektywu spadły 2 krople wody -od razu wziąłem ten czyścik do obiektywu i delikatnie zebrałem krople deszczu. Później chciałem zetrzeć pozostałości, pucowałem jakieś 10min a i tak delikatne smugi zostały... :( Mam tylko nadzieję, że nie będzie to miało większego wpływu na samo zdjęcie...
i sam sobie odpowiedziałeś dlaczego warto kupić dobrej jakosci filtr UV.....
Jak kupisz MARUMI WPC to wyjmiesz "smarkatkę" przetrzesz i po sprawie. A jak nawet dostanie sie jakiś kamyk i porysujesz filtr, to stracisz 150 pln na nowy a nie tysiąc lub więcej na wymianę soczewki lub obiektywu.
" :) i spróbuj wspomagać się lampką do AF.
Do pewnego momentu jest OK, ale kiedy obiekt jest blisko osłona przesłania lampkę.
Myślę, że producent założył, że użytkownik D300 + 17-55 to już sobie kupi SB-900 i z lampy będzie stosował wspomaganie.
to wspomaganie wyłaczyłem jak tylko kupiłem aparat. Inna rzecz, że nie korzystam nigdy z wbudowanej lampy błyskowej, tylko podpinam zewnętrzne :)
Co do filtrow UV - nie kupuj Hoyi HMC Super, czyszczenie tego to masakra (wlasnie jestem bliski wyrzucenia posiadanej).
Mialem to samo - nawet mycie mydlem pod letnia woda nie pomoglo :D:D:D Ale poczytalem i znalazlem - dobra szmatka z mikrowlokien plus cieply chuch z ust i blyszczy :)
Dobra, to znaczy jaka? Masz jakis namiar np. na aukcje Allegro, bo oczywiscie kazdy sprzedawca zachwala swoja jako osmy cud swiata...
Dobra, to znaczy jaka?
W moim wypadku najtańsza z FJ. I świetnie daje radę.
a co myslicie o tych filtrach SAMYANG UV 77MM HMC ??
Dobra, to znaczy jaka? Masz jakis namiar np. na aukcje Allegro, bo oczywiscie kazdy sprzedawca zachwala swoja jako osmy cud swiata...
ja kupilem jakas w sklepie optycznym za ~20zl. jest biala, idealnie gladka, niemal sliska. troche jak aksamit.
nie znalazlem podobnej na Allegro. moze to http://allegro.pl/item700753697_raypath_czyscik_do_okularow_i_nie_ty lko.html ??
Ja od dawna używam takich i dają radę: http://allegro.pl/item696360374_stella_scierka_mikrofibra_do_okularo w_optyki_s9.html
ja używam mikrofibry firmy hama. W Fotojokerze dałem za taką ściereczkę 24zł, ale dobrze zbiera. Kurz, pyłki itp. zabiera bez problemu z obiektywu, a jak są smugi itp., to doświadczalnie sprawdziłem, że bystarczy parę razy chuchnąć, przeczyścić i też jest ok :)
No i stało się -od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem SB 900 :-D Kupiłem również filtr UV Marumi MC -ponoć dobry do szerokiego kąta.
dobra -ostatnia prośba -mimo przebrnięcia przez instrukcję obsługi SB-900 (tak, dziś tego dokonałem :) ) nigdzie nie doczytałem się jak ustawić synchronizację lampy z długim czasem naświetlania i ustawić błysk na TYLNĄ KURTYNĘ MIGAWKI. Mógłby mi ktoś napisać jak to ustawić??????????????????
1. to się ustawia w body ..... nie tę instrukcję czytasz :). Weź instrukcję D300.
2. o jaką synchronizację z długim czasem chodzi? Przecież to nie wymaga ustawienia, to normalny tryb synchronizacji. Czas ustawiasz w body taki jak chcesz. Tryb FP - krótkich czasów (poniżej 1/250) wymaga odpowiedniej pozycji w menu body (najlepiej Auto FP - domyślnie tak jest o ile pamiętam więc nic nie trzeba robić).
2. o jaką synchronizację z długim czasem chodzi?
no o taką, że robię zdjęcie dajmy na to przez 3s -ktoś sobie biegnie i lampa błyśnie NIE na początku robienia fotki, tylko jak jej czas będzie dobiegał do tych 3 sek to dopiero się lampa uruchomi i zdjęcie jest rozmyte ZA obiektem fotografowanym a nie PRZED. Czyli chodzi mi o synchronizację błysku na TYLNĄ kurtynę -tak jak napisałem w poprzednim poście
To tak jak pisałem - w body. Przycisk koło lampy wbudowanej, wciskasz i kręcisz kółkiem sterującym patrząc na LCD. Pojawi się w jakimś momencie napis Rear (Slow Rear).
wszystko fajnie, ale teraz z lampą mam problem...
2 razy resetowałem ustawienia i wyparował mi trybTTL BL i żadną siłą nie mogę go ustawić. Do tego jak przerzucam tryby synchronizacji w aparacie to również wyparował mi tryb "slow" -kręcę pokrętłem, a są tylko: redukcja czerwonych oczu i Rear. Nie wyświetla się po środku to "slow" przy żadnym ustawieniu. jestem załamany...
Daniel44
13-08-2009, 19:13
A jaki masz ustawiony tryb pomiaru światła?
Dobra, spanikowałem -po zdjęciu i ponownym założeniu lampy wrócił tryb TTL BL, a tryb slow nie jest dostępny we wszystkich programach...:-| Niepotrzebnie namieszałem:oops:
Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma typowej synchronizacji z tylną kurtyną, bo w rearu błyska i na początku i na końcu:?
2 razy resetowałem ustawienia i wyparował mi trybTTL BL i żadną siłą nie mogę go ustawić...
pamiętaj przy okazji, że w trybie pomiaru światła spot nie ma BL !!!
.
Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma typowej synchronizacji z tylną kurtyną, bo w rearu błyska i na początku i na końcu:?Ależ jest. Na początku są przedbłyski konieczne dla oceny jaki ma być błysk zasadniczy. Na końcu masz błysk tak jak trzeba.
Jeśli przedbłyski ci przeszkadzają to kup panelik który się nazywa Sg3-IR czy jakos tak i zamontuj go na lampie wbudowanej. Z lampą główną (SB900) będzie problem, bo jej się nie da zasłonić.
Jacek_Z -dzięki za pomoc :D