PDA

Zobacz pełną wersję : 2x SB-28 vs. Quantuum R+ Dual Power ?

erbe
17-07-2009, 09:20
Możliwe że był podobny temat lecz ja się nie doszukałem...
Mam dylemat pomiędzy wyborem:

2x SB-28 (ew.podobne SB-26;SB-24) lub
1xLampa mobilna Quantuum R+ Dual Power

co jakościowo będzie lepsze?jak można porównać takie zestawy pod względem mocy?
ktoś używał i jednego i drugiego by cos podpowiedzieć?
proszę nie brać pod uwagę mobilności sprzetu...

thx.

morzon
17-07-2009, 11:04
Ja błyskam na paru lampkach typu sb25/28 i sb 900, ale chyba zacznę zbierać na tego Quantuuma. Powód? Dostęp nasadek do modyfikacji światła - softboxy, beauty dishe itd - mam parasolki i średnio mnie zadowalają (zwłaszcza w pomieszczeniach gdy wylewa się bokami światło...). Mocy też mi trochę brakuje - błyskanie w dzień, np pod słońce z dość przymkniętym obiektywem to raczej mało wykonalne zadanie (a chciałbym parę takich fot zrobić) - choć nie wiem czy i te 300ws wystraczy...
Ogólnie dla mnie głowną zachętą jest możliwość montowania normalnych sofboxów - nie trzeba kombinować z jakimś przerabianiem itd - a zresztą nie tylko do pleneru się przydadzą - chciałbym sobie jakieś pseudo-studio zrobić, a tam je jak najbardziej wykorzystam.

sote
17-07-2009, 11:22
...ale chyba zacznę zbierać na tego Quantuuma.

jesli potrzebujesz wiecej niz 300Ws TO (http://www.fotoforum.org.pl/index.php?topic=1482.0) moze Cie zainteresowac :)

erbe
17-07-2009, 12:05
POWERLUX 1000 jest napewno ciekawa propozycją ale jak nietrudno zauwazyc pytałem o sprzęt niskobudzetowy...
S4INT napewno jest bardziej doświadczonym fotografem niż ja i może się na to skusić...ja pozostaję przy pytaniu o "Quantuum"...

jakieś dalsze sugestie?

sote
17-07-2009, 15:55
POWERLUX 1000 jest napewno ciekawa propozycją ale jak nietrudno zauwazyc pytałem o sprzęt niskobudzetowy...
S4INT napewno jest bardziej doświadczonym fotografem niż ja i może się na to skusić...ja pozostaję przy pytaniu o "Quantuum"...

jakieś dalsze sugestie?

erbe, zacytowalem S4AINT'a bo do niego kierowalem odpowiedz ;)