Zobacz pełną wersję : Pomoc w obiektywach
Witam wszystkich.
Niedawno kupilem sobie nikona d80 i chcialbym do niego dokupic takie oto szklo:
- Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR.
Jezeli ktos ma to szklo to jak sie sprawuje i ogolnie opinie na jego temat, na temat tego zestawu.
Zaznaczam iz jestem kompletnie zielony dopiero zaczynam przygode z fotografia.
Jezeli macie jakies inne pomysly na obiektyw dla nowicjusza jestem otwarty na propozycje i pomysly. Zdjecia ktore mam zamiar robic beda w zakresie domowo-imprezowo-wycieczkowo-krajobrazowo-ogolnym zakresie (ze tak to nazwe).
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Używałem dosyć często zestawu od kolegi. Co można powiedzieć? Wszystko jak najbardziej OK, po wyłączeniu NR na Off jpg były ostre (200mm, f/5.6, 1/40, ISO 1600) co jednoznacznie wskazuje (dla mnie), że to szkło do tego co potrzebujesz jest idealne.
Z wad: podobno (nie zauważyłem, pożyczany zestaw był nówką) obiektyw wysuwa się na 200mm gdy skierowany jest w dół - w przeciwieństwie do innych zoomów nie ma blokady.
Ja osobiście wybrałem 18-105VR ponieważ jest... tańszy. Jednego się trzymaj: nie bierz uniwersalnego szkła bez VR'a.
Miałem okazję używać 18-200VR + D200 oraz 18-105VR + D90.
Zalety 18-200 są takie, że masz bardzo użyteczny zakres ogniskowych pod ręką. Jakość też nie jest najgorsza. Ma dwie wady. Jest bardzo ciężki i drogi. Brak blokady o której pisał gietrzy potrafi być naprawdę upierdliwy w niektórych sytuacjach. W zestawie z D200 naprawdę czuć tą wagę w ręku... 18-105VR jest praktycznie o połowę tańszy, lżejszy a ogniskowa jest wystarczająca. To szkło z powodzeniem na początek wystarczy do zastosowania ogólnego.
18-200 jest bardzo dobrym obiektywem jak na uniwersalny megazoom. Ma metalowy bagnet, ale kosztuje i waży sporo. Na początek wybrałbym, tak jak sugerowali przedmówcy, 18-105 VR - zakres wystarczający, a waga dużo mniejsza. Ma wprawdzie plastikowy bagnet, ale kosztuje dużo mniej od 18-200. Możesz też szukać używanego 18-70, jest jeszcze tańszy ale nie ma stabilizacji.
Można wybierać nie tylko z nikkora. Niezły jest Tamron 18-200 tylko lepiej kupić u kogoś kto przedtem sprawdzi np u Cichego.
brzezior
17-07-2009, 09:23
Będzie Pan zadowolony, będzie pan zadowolony...!
Szkło jest uniwersalne i dobre jakościowo. Jak dla człowieka, który zaczyna przygodę z lustrzanką w sam raz, żeby przetestować swoje upodobania i umiejętności. Szybki, celny autofokus, dobra stabilizacja, uniwersalny zakres ogniskowych. Używam od roku - jestem zadowolony, choć moja przygoda z fotografią zaczynała się od Smeny i Zenita. Polecam.
Obiektyw - spoko. Mam go do dziś chociaż w plecaku są lepsze jakościowo szkła. Natomiast z D80 musisz uważać na pomiar matrycowy. Mnie po prostu wykańczał.
Dziekuje wszystkim za opinie, cenie je bardzo i zapamietam.
Apart kupilem wraz z 18-135 obiektywem.
Slyszalem ze tez jest ok jako taki uniwersalny. Chcialbym skierowac pytanie do przedmowcy, mianowicie o co chodzi jak piszesz ze d80 ma jakies problemy z czytaniem przeslony? jakbys mogl mi to tak troche jasniej napisac (nie zapominajmy iz zielony jestem).Znaczy ze jak ustawie sobie przeslone ze ma byc 4,2 to mi nie ustawi ?? czy jezeli zostawie na 4,2 zmienie obiektyw i znow wloze ten sam to mi go nie "zczyta" ze ma tak ustawione?
Dziekuje rowniez za opinie n/t 50 i innych. Zapamietam na pewno. Jednakze narazie chcialbym sie rozeznac jakiego typu bede zdjecia robil, poniewaz narazie sam nie mam zielonego pojecia.
Dzieki za dotychczasowe i przyszle odpowiedzi :).
Pozdrawiam