Zobacz pełną wersję : rybie oko do D40
Witajcie, chciałbym zapytać obytych w temacie obiektywów. Mam Nikona D40 i szukam do niego obiektyw typu fisheye. Z uwagi na małe fundusze szukam najtańszego rozwiązania, czyli innej marki niż Nikon. Może jakiś Tamron? Chyba, że można dostać jakiegoś Nikona również nie drogo.
Dzięki i zapraszam do dyskusji.
velaskez
17-07-2009, 04:20
Jak chcesz mieć AF to tylko 10.5 Nikkora, jak nie to Samyanga fiszaje są po 800-900zł i jeszcze coś radzieckiego było, tylko za cholerę sobie nazwy przypomnieć nie mogę.
[EDIT] Zenitar 16/2.8 ;)
ale ten zenitar na dx chyba nie za bardzo, gdzieś czytałem że to fiszaj pod pełną klatkę
Jak chcesz mieć AF to tylko 10.5 Nikkora, jak nie to Samyanga fiszaje są po 800-900zł ...[EDIT] Zenitar 16/2.8 ;)
Z D40 to nawet w nikonie 10.5 nie bedzie AF bo nie ma silnika (z drugiej strony to nie jest wielki problem dla tej klasy obiektywów )z kolei w Samyanga nie będzie działał pomiar światła i to bym uważał za większy problem.
velaskez
17-07-2009, 08:14
a racja, racja nie będzie AF, ale jak miki_mm powiedział to nie jest problem bo GO jest duuuuża
Np te dwa (z akcentem na 10mm bo 4.5 to juz przesada :D):
1. Sigma 4.5mm F2.8 EX DC Fisheye HSM
2. Sigma 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM
Ale najtansze rozwiazanie to Samyang.
Z D40 będzie działał af z :
nikkorem 10,5 f/2.8
sigmą 4.5mm F/2.8 HSM
sigmą 10mm F/2.8 HSM
tokiną 10-17 mm f/3.5-4.5 Fish-Eye
Niestety żaden z tych obiektywów nie jest tani , chyba więc zostaje tylko coś manualnego bez pomiaru światła np zenitar 16mm f/2.8 lub ( tutaj nie wiem czy będzie pomiar światła ) samyang 8mm f/3.5 .
nikkorem 10,5 f/2.8
Z tym nie będzie działał AF. Chyba tylko z Sigmami HSM pochodzi. Ale fakt faktem dość łatwo nawet na f 2,8 wyostrzyć bo głębia jest duża :)
nikkorem 10,5 f/2.8
W przypadku tych dwoch szkiel i D40 to AF bedzie dzialal tak samo jak z Samyangiem ;)
nikkorem 10,5 f/2.8
..
D40 śrubokręta nie ma .
NIKKOR i TOKINA w tych obiektywach silnika nie mają więc chyba jednak AF działać nie może ?? (zostaje ostrzenie ręczne)
Zenitar 16mm f/2.8 to zdecydowanie fisz pod pełną klatkę, na DX daje kiepski efekt, szkoda kasy.
Z manualnych to może być peleng 8/3.5 lub samyang 8mm f/3.5.
Jeżeli pełen fisz do D60 to zdecydowanie sigma 10mm F/2.8 HSM - tylko cena nie jest niska.
Ano, Tadziu dobrze prawi - jest jeszcze Peleng, ale wolalbym Samyanga chyba - chocby dlatego, ze jest dzialajaca gwarancja ;)
Jeżeli pełen fisz do D60 to zdecydowanie sigma 10mm F/2.8 HSM - tylko cena nie jest niska.
no dużego wyboru nie ma cena sigmy i nikora, to jakieś 3000 zł. Jak bym miał wydawać taką kasę do d40 to bym chyba wolał kopić Samyang 8mm, a za resztę używanego D200
Samyang/Falcon
-Bardzo niska cena, a to jst tu priorytet
-dobra (wystarczająca) jakość
-af zmienny przy takiej GO, jedynie brakuje pomiaru światła, ale da rade nadrobić histogramem i ocena na wyswietlaczu.
Sam mma d90 i się przymierzam też do samyanga (a pod katem rozwazania zakupui tego szkła uważam że nei ma różnicy między d40 a d90, światłomierz i tak nie działa)
tez wydaje mi sie ze AF nie zadziala skoro do D40 potrzeba obiektywu z silnikiem