PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - straszne odkrycie - rozbieznosci ostrosci

glew
16-07-2009, 14:59
odkrylem dzis w koncu powod niewlasciwej ostrosci zdjec makro (gdyz te prawie zawsze ostrze manualnie). otoz nastawienia z AF sa jaknajbardziej ok (trafia bardzo ladnie, bez zadnych ff/bf na wszystkich obiektywach), natomiast ustawiajac recznie - ostrosc jest wyraznie za wlasciwym miejscem :-( i zapewniam, iz nie jest to problem "z okiem" :-)

po dokladnych analizach i zdjeciach testowych z 3 obiektywami (zoom nikkor, stalka nikkor i zoom macro sigma) wychodzi na to, iz czeka mnie regulacja ta pierwsza srubka (pierwsze lustro). troche mnie to jednak delikatnie mowiac zdenerwowalo... :-(

aparat nowy, na gwarancji. nie mam jednak ochoty wysylac i czekac. a efekt wcale moze nie byc zadowalajacy. do w-wy mam daleko :-( chyba wiec sprobuje samodzielnie (wszak nie takie "rzeczy" w zyciu sie robilo :-)
na razie jednak poczekam i zobacze, czy problem nie bedzie sie "poglebial".

sylwekw
16-07-2009, 15:03
odkrylem dzis w koncu powod niewlasciwej ostrosci zdjec makro (gdyz te prawie zawsze ostrze manualnie). otoz nastawienia z AF sa jaknajbardziej ok (trafia bardzo ladnie, bez zadnych ff/bf na wszystkich obiektywach), natomiast ustawiajac recznie - ostrosc jest wyraznie za wlasciwym miejscem :-( i zapewniam, iz nie jest to problem "z okiem" :-)

Zaraz zaraz, czegoś nie rozumiem. Ustawiasz ręcznie i "ostrość jest wyraźnie za wlasciwym miejscem". Czyli niby co w wizjerze widzisz ostro a potem na zdjęciu jest nieostro?

Jacek_Z
16-07-2009, 15:08
Skoro AF działa właściwie to skąd pomysł wysyłki do serwisu?
Masz ostre zdjęcia jak patrzysz na potwierdzenie złapania ostrości (kropka zamiast trójkątów)?
Sprawdź co się dzieje w trybie LV - powinno być OK.

Prawdopodobna przyczyna twojej "nieostrości" - źle ustawione dioptrie w okularze body. Prościzna :-D i oby to było to.

glew
16-07-2009, 15:09
dokladnie tak! w wizjerze mam ostro, a na foto okazuje sie, iz tak naprawde ostro jest ciut dalej. to "ciut" w makto to naprawde duzo :-(
naprawde to nie problem dioptri! :-)
jesli wybiore AF to w wizjerze mam ostrosc ciut przed wlasciwym miejscem (na foto jednak okazuje sie, ze jest jaknajbardziej ok). w LV oczywiscie takze jest ostro. problemem jest tylko odleglosc pierwszego lustra od matowki wizjera.

Jacek_Z
16-07-2009, 15:11
Kręcisz sobie ustawieniem dioptrii?
Co to znaczy "masz ostro" w wizjerze? Tzn pali sie zielona kropka potwierdzająca ostrość? (to ma tez jakąś tolerancję)

glew
16-07-2009, 15:14
oczywiscie dioptrie sprawdzilem w pierwszej kolejnosci. mam ustawione wlasciwie. do ostrzenia podczas testow uzywalme takze drugiego oka dla pewnosci :-)
prosze nie sugerowac, ze to ja zle widze, albowiem zdjecia testowe kazalem takze zrobic mojej zonie - wyniki dokladnie takie same. a ona rowniez potrafi robic zdjecia i z pewnoscia widzi ostro!
miedzy wlasciwym ostrym obrazem w wizjerze a zapaleniem kropki jest pewna rozbieznosc (jak nie trudno sie domyslic). nie jest to jednak komfortowa sytuacja, by patrzec na kropke podczas ostrzenia robiac makro, prawda? w wizjerze musi byc ostro i to musi byc zgodnie z rzeczywistoscia!

marcinez
17-07-2009, 09:09
Na Twoim miejscu wstrzymał bym się z ingerencją w regulacje ostrości. Być może się mylę, ale amatorskie lustrzanki nie są wyposażone w precyzyjne urządzenia do ustawiania ostrości. D90 ma dosyć dobry wizjer, ale nie tylko to służy ustawianiu ostrości. Druga sprawa to kwestia obiektywu. Czy umożliwia precyzyjne manualne ustawienie ostrości? Od niedawna mam nikona, więc nie wiem czy można w d90 wstawić np. matówkę z klinem?? Myślę, że wstrzymaj się i potestuj obiektywy na innej puszce. Wtedy będziesz miał całkowitą pewność, że to wina puszki, a nie innych czynników.

glew
17-07-2009, 10:04
to nie jest kwestia obiektywow :-(

marcinez
17-07-2009, 11:25
O ile dobrze pamiętam manualne obiektywy miały większy kąt obrotu pierścieniem do ustawiania ostrości w porównaniu do dzisiejszych nowoczesnych obiektywów. Umożliwiało to precyzyjniejsze ustawienie ostrości. Nie wiem jakie masz obiektywy i w sumie nie interesuje mnie to, ale dwa razy się zastanów zanim sam zaczniesz ustawiać w puszce AF.

darmesz
17-07-2009, 11:58
od siebie powiem tylko, że AF w d90, przynajmniej moim egzemplarzu jest do d.... Raz ostrzy w punkt, raz nie, raz ciut z przodu, raz ciut z tyłu. Nic się z tym chyba nie da zrobić. Stwierdziłem, że po focę nim z rok i sprzedam a kupię d300.

deep
17-07-2009, 12:59
kombinujecie jak koń pod górę, zgadza się, pierwsza śrubka jest od tego, masz źle ustawione lustro główne w stosunku do matówki. Od tego jest ta śrubka. D90 to amatorska puszka, jej AF jest delikatnie mówiąc do dupy, raz trafia raz nie bo taką producenci zadali tolerancję. Widać to najlepiej na jasnych stałkach na większe odległości (obojętnie czy śrubokręt czy AFS). D200 jest o wiele bardziej precyzyjny choć też nie doskonały, porównując do D3 to kolejny krok bo ten jest super dokładny i powtarzalny.

glew
17-07-2009, 13:35
u mnie wlasnie AF jest jeknajbardziej ok. na kazdym z obiektywow, czy to nikkory czy sigma trafia swietnie. problem jest tylko z pierwszym lustrem, ktore musze albo ciut podniesc albo opuscic wlasnie przy pomocy regulacji pierwsza srubka. szkoda, ze tak mnie moj egzemplarz d90 zaskoczyl...

drMarco
18-07-2009, 14:05
Hm widzę że nie jestem sam. Też się zastanawiałem czy to wina oka czy aparatu ale część zdjęć jest ostra a część nie tak że to chyba wina AF. Żeby nie było robię większość na AFS i na spocie i efekty są różne. Co z tym zrobić sam nie wiem.

deep
18-07-2009, 16:52
Zmienić aparat :)

Nocturnal-Amnesia
20-07-2009, 00:32
O ile dobrze pamiętam manualne obiektywy miały większy kąt obrotu pierścieniem do ustawiania ostrości w porównaniu do dzisiejszych nowoczesnych obiektywów. Umożliwiało to precyzyjniejsze ustawienie ostrości. Nie wiem jakie masz obiektywy i w sumie nie interesuje mnie to, ale dwa razy się zastanów zanim sam zaczniesz ustawiać w puszce AF.

Jak mi się wydaje glew pisał wyraźnie o trzech obiektywach. Wszystkie trzy na pewno nie ostrzą źle. Ja bym raczej powiedział że matówka jest źle zamontowana.. gdyby to była samoróbka..

marcinez
20-07-2009, 15:24
Może i dobrze ci się zdaje. Kto bogatemu zabroni, niech sobie majstruje i sam ustawia aparat. :)

glew
20-07-2009, 18:56
dogadalem sie ze sprzedawca. odsylam d90 - doplacam do d300. mam nadzieje, ze tutaj nic mnie nie zaskoczy :-)

Nocturnal-Amnesia
20-07-2009, 22:14
Może i dobrze ci się zdaje. Kto bogatemu zabroni, niech sobie majstruje i sam ustawia aparat. :)

Hehe ale dodam że jako ubogi student XD też bym majstrował. No ale spaczonych studentów wydziałów technicznych nie zalicza się do normalnych :D

glew
23-07-2009, 19:29
ehh... no i mam juz moje D300... - dlaczego nie zaczalem od razu od tego modelu??? to jest wlasnie to, czego mi trzeba :-) podlaczylem nowego N 60/2.8G micro - po prostu bajka :-) az chce sie tworczo pracowac :-)

marcinez
24-07-2009, 08:16
Jak nowy nabytek sprawuje się z pozostałymi szkłami??

glew
24-07-2009, 15:01
rownie dobrze :-) jedynie na 35mm/1.8G niekiedy jest lekki FF na AF, ale recznie jest ok :-)

marcinez
24-07-2009, 16:36
Hehe ale dodam że jako ubogi student XD też bym majstrował. No ale spaczonych studentów wydziałów technicznych nie zalicza się do normalnych :D
Jak ktoś lubi adrenalinę to czemu nie :)

stapa11
25-07-2009, 22:15
Jak ktoś lubi adrenalinę to czemu nie :)

A jak ktos nie ma pieniedzy na D300, to moze udac sie do serwisu i wykalibrowac.
Tyle, ze czasem te kalibracje nie daja dobrego skutku.
Zainteresowanym zalecam ten watek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97814
na ktorym kilku forumowiczow opisuje jak jest to trudne.
Wydaje sie, ze czasem jest to rowniez sensowne.

marcinez
25-07-2009, 23:00
Każdy niech robi co uważa :) A wszystko jest względne :) Nie mam zdolności do majsterkowania i do precyzji, więc sam nie podjął bym się ustawiania AF.