Zobacz pełną wersję : D700 - Bez uwag - jestem zadowolony!!!!
Witam,
Czytam to forum i co chwilę wpada temat do dupy sprzętu jakim jest D700.
A to "Zwis D700" a to "usterka z SB", a "pomiar światła", a "autofocus", a "współpraca z MB10" aż w końcu odklejające się gumy.
Jak tak to czytam to okazuje się że to jeden z bardziej kiepskich i awaryjnych aparatów.
A ja chciałem powiedzieć, że nie mam uwag do mojego D700.
Robię zdjęcia, jestem zadowolony i jedynie brak umiejętności przeszkadza mi w robieniu dobrych zdjęć bo napewno nie aparat.
W związku myślę że potrzebny jest taki wątek w którym napisze więcej ludzi że sprzęt jest ok. bo jeśli ktoś by poczytał to forum to wrażenie może odnieść zgoła inne.
Wpisujcie komu D700 odpowiada, nie ma usterek i jest dla kogo ok.
Myślę, że potrzebne są również pozytywne tematy a nie tylko narzekania.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie użytkowników D700.
Mariusz
Zgadzam się.
U mnie też wszystko śmiga i nie mogę się do niczego przyczepić. O dziwo nawet 24-70 działa sprawnie i bez jakichkolwiek problemów.
Pozdrawiam wszystkich
O to to... mój 24-70 też działa bez problemów... i nawet 70-200... :)
Też należę do tej "nielicznej", acz szczęśliwej grupy posiadaczy D700, z którym nie ma żadnych problemów:)
Też należę do tej "nielicznej", acz szczęśliwej grupy posiadaczy D700, z którym nie ma żadnych problemów:)
Ja także nie narzekam na mój egzemplarz, ale nie uważam, że ta grupa jest "nieliczna". Przecież oczywistym jest, że jak wszystko jest OK to sie o tym nie pisze....
Nie popadajmy z jednej skrajności w drugą.
Poza tym o wiele więcej pisalo się o "nieskonałosciach" choćby D300, czy D80 (z którego to również jestem bardzo zadowolony).
Prz3mo, zgadzam się z Tobą że to nieliczna grupa, ale chodziło mi o to że jak poczytać forum to co chwila jakiś zonk z tym sprzętem (innymi równiez).
Dlatego zapodałem temat.
Prz3mo, zgadzam się z Tobą że to nieliczna grupa, ale chodziło mi o to że jak poczytać forum to co chwila jakiś zonk z tym sprzętem (innymi równiez).
Dlatego zapodałem temat.
Spoko, odniosłem się do stwierdzenia wilka, że "nieliczna" :)
przemek_p
16-07-2009, 13:50
Miło mi dołączyć do tego "nielicznego" grona w pełni zadowolonych użytkowników D700. Nic nie się nie odkleja, nie mam problemów z AF i SB900, pomiar światła działa jak należy, a 24-70/2.8 i 50/1.8 śmigają, że aż miło zdjęcia robić.
kruszyna
16-07-2009, 13:58
Nie no taki wątek jak najbardziej potrzebny. I nie że ze skrajności w skrajność tylko tak jak w przyrodzie, równowaga musi być:)
moje D700+24-70N rowniez jak najbardziej OK. Pozdrawiam
ja ze swojego też jestem zadowolony i to jeszcze jak (przesiadka z d50) :) a i aku dobrze trzymają conajmniej 1000 zdjęć na jednym ładowaniu , a po ostatniej podwyżce ciesze się że kupiłem jeszcze bardziej :)
Tradycyjna rzeczywistość forów internetowcych...;)
Można by nic nie kupić, gdyby polegać tylko na opiniach negatywnych tam zawartych.
Ktoś już kiedyś pisał o tym, że to trochę jak wizyta w szpitalu.
Też odwiedzając niektóre, można zadać sobie pytanie - dlaczego ja jestem jeszcze zdrowy?;)
Po prostu widzimy tylko rzeczy złe - nikt normalny nie zakłada przecież wątku " mój dxxx jest boski";)
Bez uwag? Nie, bo..
1.niefortunnie umieszczenie klapki od gnazda karty (zdarza misię niechciane otwarcie),
2.umieszczenie przycisku podnoszenia wbudowanej lampy błyskowej - mogła by byc tam gdzie przycisk trybu/kompensacji mocy błysku (także zdaża się niechciane otwarcie np przy wkladaniu/wyciąganiu do/z plecaka),
3.brak konfiguracji Fn na ISO,
4.wybierak pomiaru światła mogłby byc zamieniony miejscami z wybierakiem blokady pola ostrości ( mz funkcja pomiaru światła częscie zmieniana i wygodniejsze byłoby operowanie kciukiem )
5.brak bardziej złożonego zarządzania poborem energii np pomiar światła inicjowany w trybie przegladania zdjęc :(
6.problemy z ABW
Poza tym.. jestem zadowolony :)
.
Swoim D700 zrobiłem ok.4000 zdjęć i nadal uważam, że to rewelacyjny aparat.
robin102
16-07-2009, 16:13
Taki fajny wątek :), że chciałem pierwszy coś dopisać, ale nie zdążyłem :(, a jestem zadowolony na 102 mimo niezadowolenia ze 102 drobiazgów.
Nie dać się zwariować to podstawa :)
ani z zadowolenia, ani z niezadowolenia
D700 to mistrzostwo świata..... :-) Sprzęcik warty każdej złotówki.
...nikt normalny nie zakłada przecież wątku " mój dxxx jest boski";)
ale D700 jest boski. :-)
D700- Jestem z niego zadowolony już 3 dni.
Z obiektywem 24-70 nie współpracuje........bo go jeszcze nie mam. A od którego dnia zaczynają się problemy??
A tak na poważniej czy -jak napisał jeden z kolegów- "problemy z ABW" to żart? Czy D700 ustępuje D300??
"problemy z ABW" to żart.. naprawde to tylko skwarek z AWB
.
no to i ja przyłączę się do tego pozytywnego wątku :)
Przeogromnie lubię robić zdjęcia D700 w sumie to nie tylko nim ale to moje topowe body i 95% na nim wykonuję, czasami tylko z sentymentu zabieram F90x.
D700 nigdy mnie nie zawiódł, no chyba że ja coś spartoliłem a zdarza się to raz na jakiś czas :)
pozdrawiam
szczęśliwy użytkownik D700 :)
D700 nigdy mnie nie zawiódł, no chyba że ja coś spartoliłem a zdarza się to raz na jakiś czas :)
Poza drobiazgiem, ktory opisywalem z brakiem mozliwosci cykniecia po wyostrzeniu (pewnie z mojej winy) nie mam absolutnie zadnych problemow. Tak jak napisaliscie - jak jest OK to sie o tym nie pisze... to taka nasza polska mentalnosc.
Bez uwag? Nie, bo..
4.wybierak pomiaru światła mogłby byc zamieniony miejscami z wybierakiem blokady pola ostrości ( mz funkcja pomiaru światła częscie zmieniana i wygodniejsze byłoby operowanie kciukiem )
A w życiu! Nie pozwalam! Nie pamiętam kiedy korzystałem ze zmiany pomiaru światła, ale za to wiem, jak często korzystam z blokady ostrości! ;)
A poza tym zgadzam się z klapką od karty i przyciskiem otwierania lampy, która najczęściej mam... zaklejoną taśmą izolacyjną, bo często ją przypadkowo otwierałem ;)
38tys zdjęć i żadnych problemów, oby tak było przez kolejne 100-150tys :)
A w życiu! Nie pozwalam! Nie pamiętam kiedy korzystałem ze zmiany pomiaru światła, ale za to wiem, jak często korzystam z blokady ostrości! ;)
Dlatego bede Nikona bombardował mailami, żeby dla Ciebie robili egzemplarze( nowych puszek ) po staremu ;)
.
robin102
16-07-2009, 19:25
D700 to mistrzostwo świata..... :-) Sprzęcik warty każdej złotówki.
Tak to kiedyś ująłem :)
Tak jak napisaliscie - jak jest OK to sie o tym nie pisze... to taka nasza polska mentalnosc.
Bo i w sumie po co pisać na forum o charakterze jakby pomocowym, że wszystko jest OKi DOKi to jakby sprzeczne z sensem forum. Każdy założył by watek a u mnie działa migawka Hurrrra, a u mnie działa LV Huuraaaa
andrzejp
16-07-2009, 21:21
:mrgreen: Ajejej, jak to mówią nie zapeszać:-D,
ale i ja dodam dwa słowa BEZ PROBLEMÓW,
jak na razie, wszystko mi gra i drobiazgami się nie przejmuję.
Zgrany jest ze wszystkimi szkiełkami i lampkami no i ze mną:-D
Meldunek prosto z frontu:
-Total Number of Shutter Releases for Camera = 18810
-Problemów zero.
Meldunek prosto z frontu:
-Total Number of Shutter Releases for Camera = 18810
-Problemów zero.
to ja przebijam ;)
Camera Actuations: 20436
krupcia22
17-07-2009, 03:30
a ja troche z innej beczki.... jak by sie trafil osobnik niezadowolony--- z bolem serca ale moge przejac ta kiepska" puszke ;P
czyzby sie sasiadka/sasiad trafil ??
A ja nie jestem zadowolony!!!
P.s.
Bo nie mam tego body ;)
arachiusz
17-07-2009, 09:58
-Total Number of Shutter Releases for Camera =24269
pracował z s8 n14-24 i n24-70 i n50 i n105 i n80-200
jedynie co to zaszwankował mi chyba gripp ale to już przeszłość
Witam,
ja też dołączam do grupy w pełni zadowolonych uzytkowników D700. Trzasnąłem już kilka tysiecy zdjęć, wiele z nich w zestawie z 24-70 i nigdy sprzet mnie nie zawiódł. Najczęściej to moje umiejętności są zbyt małe aby wyciagnąć maximum z tej puszki. Korpusów Nikona uzywam od 5-ciu lat i jeszcze nigdy w żadnej konfiguracji mnie nie zawiódł żaden zestaw :-D
Pzdr
to i mnie prosze dopisac do listy :-D
moja 7-setka bardzo dobrze smiga, nawet pomimo zaliczenia gleby z wysokosci 1,5m :-D
przjechane prawie 17k klatek
Kraftsman
17-07-2009, 14:49
Hmmm. Wątek z rodzaju afirmatywnych. Jak wspólnie wpompujemy w następne 50 stron hektolitry lukru, to z pewnością każdy z nas poczuje się lepszy niż jest w rzeczywistości. Będę śledził uważnie :-)
Hmmm. Wątek z rodzaju afirmatywnych. Jak wspólnie wpompujemy w następne 50 stron hektolitry lukru, to z pewnością każdy z nas poczuje się lepszy niż jest w rzeczywistości. Będę śledził uważnie :-)
cos mi mowi ze albo nie masz d700 albo jestes niezadowolony
Kraftsman
17-07-2009, 23:18
cos mi mowi ze albo nie masz d700 albo jestes niezadowolony
a skąd te przypuszczenia ;-)?
Dołączam do grupy zadowolonych:)
Potem zadowoleni będą spotykać się i tańczyć rozradowani dookoła D700 ustawionego na jakimś Bardzo Ważnym miejscu. Ew. spotkania w grupach bedą zaczynać od "Witam! Jestem Witek, od 2 lat mam nikona D700 i jestem zadowolony....."
krupcia22
18-07-2009, 14:38
czyzby sie sasiadka/sasiad trafil ??
od tak :)
Jestem zadowolony. Z D700 "jestem" od mniej więcej pół roku. Bez żadnych wpadek z puszką i obiektywami. Wszystko działa. Wcześniej działało z D80, który na dodatek też jeszcze wciąż robi zdjęcia. :-D
Aczkolwiek nie jestem jakimś człowiekiem o cudownych dłoniach, który czego się chwyci, to zamienia w niepsujące się maszyny. W ciągu pół roku poległ mi w laptopie dysk twardy (miało być super, a poznałem jak działa gwarancja w takim przypadku), a w stacjonarnym kompie dzieciaków w ciągu trzech miesięcy wymieniono płytę główną i kartę graficzną (tu akurat było przyjemnie - na gwarancji wymieniono je na nowsze urządzenia).
wasilewk
18-07-2009, 17:28
Ja zagrałem va bank !
Jak zobaczyłem ofertę w Imfoto, to od własnego dziecka pożyczyłem kasę, żeby go kupić. Dług już dawno oddałem i pozostało zadowolenie z aparatu i wniosek, że czasami pokerowe zagrywki się udają ( teraz ten komplet kosztuje 1.5 raza więcej ). Dla mnie Nikon mógłby jeszcze wypuścić coś, co przekracza cenę D3x tak mniej więcej dwukrotnie. Wtedy mógłbym ostentacyjnie nosić na wierzchu swoją siedemsetkę !
P.S.
Ludzie zakładają kluby Garbusa, Audi czy Harley-a. Coż w tym dziwnego, że zadowoleni uzytkownicy D700 próbują się pochwalić swoim szczęściem między sobą ?
Ja również jestem bardzo zadowolony, w zasadzie nie mam uwag. Nareszcie 50mm to 50mm...
Poza wszystkimi plusami akumulatory są naprawdę niezłe:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/i/dsc0004a.jpg/)] (http://g.imageshack.us/img231/dsc0004a.jpg/1/)
IluminatoR
21-07-2009, 23:09
Kiedyś ktoś napisał, że jest jak "tonący titanic"- dziwne bo jeszcze ani nie utonał ani nie zamienił się w statek... Jestem bardzo zadowolony z d700- w stosunku ceny do jakości Nikona to chyba najlepsze rozwiązanie w tym przedziale...
wielblad81
24-07-2009, 15:54
Witam. Mam pytanie do posiadaczy D700...
Ilu z was używało wcześniej d300? i jakie były wrażenia po przesiadce?
Zamierzam zamienić d300 na d700 i zastanawiam się czy będzie jakaś wielka różnica w obrazie...
Pozdrawiam.
Ja używałęm D300 i później używałem D700.
Różnica w użytkowaniu - niewielka, poza fajniejszym wizjerem w D700.
Różnica w obrazie... taka, jak pomidzy matrycą DX a FX.
Poza tym właściwości obu matryc są dość podobne, widać, że projektowane przez tą samą rękę w podobnym czasie.
NEFy w obróbce podobne.
No i ISO w D700 nie do przecenienia. Tam szumu w zasadzie nie ma wcale, do 6400 włącznie.
wielblad81
24-07-2009, 16:09
No i właśnie ISO mnie interesuje... po porównaniu Olympusa E-3 z D300 to niebo a ziemia, zastanawia mnie w takim razie czy d700 powali na kolana :)
Pozdrawiam.
GenezypKapen
29-07-2009, 22:45
Ja używałęm D300 i później używałem D700.
No i ISO w D700 nie do przecenienia. Tam szumu w zasadzie nie ma wcale, do 6400 włącznie.
Te szumy to ściema. Oczywiście ze są. nie tak wielkie jak w niższych modelach, ale zdecydowanie nie satysfakcjonujące.
Może nie przetarłeś okularków koleżko ? :)
A ja nie jestem zadowolony....., bo nie mam D700 i prędko nie będę miał kasy na niego!!! :)
Kraftsman
30-07-2009, 09:34
Te szumy to ściema. Oczywiście ze są. nie tak wielkie jak w niższych modelach, ale zdecydowanie nie satysfakcjonujące.
No to akurat chyba żart. Rzuć okiem tu (http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/Camera-rankings) - szczególnie na wskaźnik Low Light ISO.
ale zdecydowanie nie satysfakcjonujące.
A w jakim znanym Ci modelu, jakiekolwiek aparatu, jakiejkolwiek firmy są Twoim zdaniem satysfakcjonujące?
plusfoto
30-07-2009, 15:06
Smiena 8m
GenezypKapen
30-07-2009, 22:03
To nie żart. Ja rozumiem, że w testach może i wypaś nawet najlepiej. Fakt jest taki: powyżej 400ISO nie wchodzę, bo jakość mnie nie satysfakcjonuje i BASTA :)
Jeden lubi pomarańcze, a drugi jak mu skarpety śmierdzą :)
GenezypKapen
30-07-2009, 22:09
A w jakim znanym Ci modelu, jakiekolwiek aparatu, jakiejkolwiek firmy są Twoim zdaniem satysfakcjonujące?
W żadnym innym, bo żadnego innego lepszego z autopsji nie znam :) Wcześniej robiłem na d70 i d50, wiadomo że d700 jest lepszy, ale tak jak mówiłem, powyżej 400ISO nie wchodzę bo jakość kiepściutka.
plusfoto
30-07-2009, 23:07
Czy ty wszystkie foty od 9*13 nawet do metr na 1,5 pod lupą oglądasz? Współczuje laboratorium ktore obrabia twoje prace.
No chyba że robisz kompaktem to częściowo masz rację. Powyżej 400 nie wchodź
superkomornik
30-07-2009, 23:20
W żadnym innym, bo żadnego innego lepszego z autopsji nie znam :) Wcześniej robiłem na d70 i d50, wiadomo że d700 jest lepszy, ale tak jak mówiłem, powyżej 400ISO nie wchodzę bo jakość kiepściutka.
:lol:
Dzięki za poprawienie humoru, rozbawiłeś mnie :D
BlackRoger
01-08-2009, 12:23
Terapeutyczny wątek miło rośnie , i ja się dopisuję do grona zadowolonych z desiedemsetki.
Koledzy już na większość Twojej wypowiedzi zareagowali.
Ja zatem dodam od siebie tylko tyle -- skąd założenie, że noszę okulary?
Matryca D700 szumi zdecydowanie najmniej i jej szum jest najprzyjemniejszy ze wszystkich nikonów, jakie istnieją i z jakimi miałem do czynienia.
Bezpośrednio do czynienia nie miałem wyłącznie z D3 i D3X oraz ze staruszkami D100, D1.
Ja tam na wyniki testów nie patrzę. Kiedy chcę sprawdzić aparat - pożyczam i fotografuję.
D700 pozwala mi na robienie zdjęć w ciemnych piwnicach przy świetle zastanym na ISO2500:
http://orlowski.dreamhosters.com/pozytywna/20090531/pozytywna_20090531_13.jpg
źródło (http://orlowski.dreamhosters.com/pozytywna/20090531/pozytywna_20090531_13.jpg)
Pozwala też zapanować nad rozpiętościami tonalnymi ciemnych miejsc oświetlonych miejscowo ostrym światłem:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/pozytywna_20090614_01-1.jpg
źródło (http://orlowski.dreamhosters.com/pozytywna/20090614/pozytywna_20090614_01.jpg)
Dla mnie to pierwszy aparat, który pozwala na swobodne fotografowanie w świetle zastanym. Na wysokim ISO szumi w nieostrościach, ale jest to najpiękniejszy szum jaki widziałem :-)
Może ktoś nie uwierzy, ale jednak to napiszę: jestem zadowolony!
Aparat ma wady (a co ich nie ma), ale podobnie jak niektórzy kupiłem go od razu jak się pojawił (imfoto oczywiście) i tak jakoś aktualna jego wartość chyba zbytnio nie zmalała :) Gdybym chciał sprzedawać, a jakoś mnie do tego nie ciągnie szczerze mówiąc. Są problemy, ale ze wszystkimi da się żyć. Co do D300 to dawno temu po weekendowej zabawie stwierdziłem, że to korpus dla mnie doskonały, tylko nie matryca. Nie podobało mi się to, co tam soft wyczyniał no i brak mi było pełnej klatki z dużym zakresem tonalnym. Stąd D700 (w D3 nie kalkulowała mi się cena oraz pionowy grip, który jakoś nie pasował do moich rąk). Podobnie jak Andy, wreszcie cieszę się tym, że mogę sobie spokojnie w zastanym świetle robić zdjęcia. Wieczorami na mieście, w domu, w pracy i wszędzie tam, gdzie przy D80 czy D300 trzeba już było mocno iść na kompromisy. Nareszcie mogę spokojnie użyć ISO 800! To była dla mnie magiczna bariera, którą D300 pokonywał, ale padał przy ISO 1250. A D700 to spokojnie dla mnie ISO 2500, a i wyżej się da w zależności od warunków i przeznaczenia zdjęć. Sporo konwertuję do czarnobieli, zatem wyższe ISO tym bardziej robi się użyteczne. Tutaj ISO 4000 w pełni używalne. A szum jest śliczny, drobniutki i monochromatyczny, a nie kolorowa paćka jaką dawał D80. Albo jakieś dziwne mazaje z D300. D80 nadal mam - aktualnie jest w rękach mojej rodzicielki, działa w trybie zielonym ;) i chyba celuje w roślinność działkową oraz zachody słońca :) Zostaje jednak w rodzinie póki co, na zapas oraz na wypady reporterskie jako drugi korpus z inną ogniskową. Możliwe, że zostanie kiedyś zamieniony na D300 (który za parę lat stanieje odpowiednio), ale wątpię. Prędzej kupię Fuji 3D do zabawy albo jakiś lekki reporterski dalmierz z dużą matrycą (jak wreszcie coś takiego powstanie w rozsądnej cenie).
Aha, dodam jeszcze co mi się w D700 podoba (a czemu nie!):
- możliwości wyciągania szczegółów z RAW - niesamowite!
- pełna klatka, sposób w jaki wreszcie oddawana jest głębia ostrości, bokeh oraz dynamika świateł
- tryb seryjny z gripem - teraz modelka sobie może mrugać i robić miny, a ja i tak zrobię choć jedno dobre ujęcie ;)
- niemożność przypadkowej zmiany trybu (PSAM)
- śledzący autofokus (może nie ideał, ale jest to ciekawa i czasem pożyteczna funkcja)
- doskonały pomiar światła
- duży wizjer, z którym wreszcie da się wygodnie pracować bez spoglądania na inne elementy korpusu
- "info" oraz dwa szybko-mapowalne klawisze - razem tworzą porządny oszczędzacz czasu
- niektóre zagrania ergonomiczne jak np. kółko pomiaru światła, korekcji dioptri
- wizjer, a dokładnie to, że można bez problemu okular zdjąć, przeczyścić szkiełko i założyć ponownie
- wbudowana przesłona wizjera - nie używam aktualnie, ale wydaje się być bardzo miłym dodatkiem do fotografii statywowej
- możliwość podpięcia pod środkowy przycisk wybieraka funkcji ZOOM pokazującej piksele w punkcie ostrości - genialne!
- banki ustawień i zarządzanie nimi, wraz z takimi funkcjami jak profile kolorów oraz umieszczenie zdjęć w różnych folderach w zależności od profilu; w połączeniu z opcją wyświetlania zdjęć tylko z bieżącego folderu daje to możliwość szybkiego ukrywania serii zdjęć czy prezentowania tylko wybranej sesji, a nie wszystkiego co jest na karcie
- funkcjonalne AUTO ISO (nareszcie, choć to opcja bardziej programowa, to przy tak dużym zakresie używalnych ISO - genialna)
- sterowanie grupami lamp z poziomu korpusu!
- świetnie wykonany, uszczelniony (choć nieprzyzwoicie drogi) grip wspólny z D300 i nie wchodzący w komorę akumulatora korpusu - obawiałem się tego elementu, ale sposób demontażu gripa jest tak precyzyjnie zrealizowany, że całość tworzy doskonale konfigurowalne pod bieżące potrzeby zestawienie
eldritch
02-08-2009, 14:54
a ja chciałem nieco infantylnie powiedzieć, że jak kiedyś sobie kupie D700 - to na pewno będzie mi się w nim wszystko podobało - jestem o tym przekonany... ;)
a na razie bardzo mi sie podoba nawet D200...
na marginesie życzę wszystkim posiadaczom D700 żeby w ich pracach było tyle samo wad co w D700... na pewno będą wtedy naprawdę dobrymi fotografami...
posiadam D700 od niedawna ale na razie nie narzekam..
a to znalazłem w sieci i postanowiłem się podzielić :)
http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/d700/home.htm
dla relaxu
dareknik
14-08-2009, 13:22
Powiem tak, D700 i jasne stałki w niczym człowieka nie ograniczają. Jak idę na ślub to wiem, że żadne warunki nie są straszne. A i sam aparat wybacza błędy (czasami zdarza się że zapominam przestawić ISO z dużego na małe wychodząc na dwór, lub nie doświetlić) bo można z niego sporo wyciągnąć.
robin102
14-08-2009, 13:51
Powiem tak, D700 i jasne stałki w niczym człowieka nie ograniczają....
Które jasne, może 35mm :)
ale aparat sam w sobie świetny jest z tysiąca na tysiąc coraz lepszy, przebiegu rzecz jasna
Używam go od 2 dni i... cóż mogę powiedzieć... jest świetny !
Poza tym wróciłam do nikona i tak już zostanie :)
Poza tym wróciłam do nikona i tak już zostanie :)
Z jakiego systemu przeszłaś? :)
Photoartbox
15-08-2009, 15:00
Moje zadowolenie osiaga szczyty!!! Super aparat. Dlugo sie zastanawialem nad przesiadka z D300... zdecydowanie za dlugo ;)
rychu_lhotse
15-08-2009, 15:17
Zdaje się,że z tego obrzydliwego Canona sądząc po stopce.
Ktoś tutaj wspominał, że szum jest duży. Otóż szum zależy od warunków w dużej mierze. Wysokie używalne ISO pozwala w niezłych warunkach podnieść ISO bardzo wysoko, bez ogromnego spadku jakości. Na zdjęciach formatu sieciowego szumu nie zobaczymy. Na powiększeniach oczywiście - zatem to zależy też od zastosowań zdjęć. Przykład z ostatniego wypadu, sierpniowe popołudnie, godzina 19:27, ISO 3200, f/4.5, 1/320s, 120mm (często dochodziłem jednak do 300mm); obróbka: Lightroom, auto-tony, wyprostowanie zdjęcia, standardowe odszumianie koloru, dodatkowe wyostrzenie (zatem także szumów) na potrzeby prezentacji w sieci (ostrość 71, detale 43) plus najmocniejsze ostrzenie podczas eksportu i skalowania do JPEG; efekt:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/4525/dsc31192.jpg)
Gdyby efekt mi się nie podobał, to spokojnie do prezentacji na sieci - czyli również do wydruków rzędu A5, a nawet A4 może, można dorzucić tu dość mocne odszumianie, które wraz z ostrzeniem po skalowaniu wcale nie zagubi szczegółów. W tym przypadku wysokie ISO wraz ze sporą dynamiką matrycy, umożliwia zdjęcia w cieniu, przy ciemniejszym teleobiektywie, pozwalając jednocześnie na uzyskanie nieporuszonych zdjęć, zarówno przez drgania ręki, jak i ruch ludzi i pojazdów.
Inaczej będzie w ciemnym pomieszczeniu, gdzie szum wzrośnie, ale to nie jest jedyne zastosowanie wysokiego ISO.
Widziałem zdjęcia w trochę lepszych warunkach (ta sama scena, inna punkt widzenia aparatu) z EOS450D - ISO800 - wynik to kolorwa paćka i taka degradacja szczegółów, że zdjęcia wymagają forsownej obróbki. Z innych matryc DX uzyskamy podobny wynik co z 450D - będzie lepiej, ale nie o niebo. Może D90 i D300 pozwoliłyby na użycie maks. ISO 1600 (czyli z moim obiektywem S100-300/4 musiałbym skrócić czas do 1/160 i chyba robić ze statywu lub zmienić na 70-200/2.8VR i focić na 2.8 - wtedy trochę mała głębia często). Nie złapałbym również wylatujących łusek z karabinów tak ładnie (mam dwa takie ujęcia), ani nie zamroził pojazdów. Tu D700 spisał się rewelacyjnie i żadne kompromisy nie były konieczne.
PS. Aha! Kropeczki na spodniach, to ich faktura - one są... mechate :)
miałam d300, zmieniłam na canona, 50d zmieniłam na d700 :)
I wreszcie mam czego szukałam :)
miałam d300, zmieniłam na canona, 50d zmieniłam na d700 :)
I wreszcie mam czego szukałam :)
Wow karkołomna zamiana - D300 na 50D. Trochę chyba bez sensu - co widać po ostatecznym rezultacie :) Ja cały czas się zastanawiam, co by musiał mieć kolejny aparat bym sprzedał D700 - ale na pewno mnie konstruktorzy kiedyś zaskoczą :)
Dlaczego bez sensu ? Nie powiedziałabym. Na FF nie było mnie stać. Kupiłam więc tańszą puszkę, ale za to świetny obiektyw :)
Przygody z canonem nie żałuję.
Dlaczego bez sensu ? Nie powiedziałabym. Na FF nie było mnie stać. Kupiłam więc tańszą puszkę, ale za to świetny obiektyw :)
Przygody z canonem nie żałuję.
Widziałaś różnice między 50D i D300 na korzyść 50D? Interesujące. Ale to może w jakimś innym wątku jeszcze temat się powtórzy, by tu nie śmiecić.
Widziałam różnice pomiędzy systemami, a nie pomiędzy aparatami.
D700 przekonał mnie jednak, że warto wrócić do nikona :).
Teraz każde zdjęcie mnie cieszy :), z D300 było trochę inaczej.
robin102
16-08-2009, 15:53
Daga to jak już jesteś po właściwej stronie :) czyli wśród swoich to napisz co tam w tym Canonie Ci nie pasowało, AF ? czy coś innego bo pamiętam co Ci w D300 nie leżało :) chyba dawno temu pisaliśmy na PW w temacie takich przemian-wymian ect, ale avatarek miałem inny to możesz nie pamiętać ;) choć i u mnie skleroza postępuje wiec mogę się mylić co do naszej korespondencji na PW :)
Robin, ludzi pamięta sie po nicku, a nie avatarku :)
Chętnie podzielę się spostrzeżeniami, ale jakoś nie wiem gdzie mogłabym taki temat podjąć. W tym wątku byłby OT.
dareknik
16-08-2009, 21:08
Które jasne, może 35mm :)
Oczywiście 50/1.4 i 85/1.8.
robin102
16-08-2009, 23:13
Oczywiście 50/1.4 i 85/1.8.
Nooooo to fajne szkła prawie jasne, ale przydała by mi się 35mm f1,4 za max 2999zł :)
dareknik
17-08-2009, 07:09
Nooooo to fajne szkła prawie jasne, ale przydała by mi się 35mm f1,4 za max 2999zł :)
To zawsze może być Canon 35/1.4 na drugie body lub manual 35/1.4 Nikona jak nie Jesteś leniwy. Za 1000 zł są używki na Interfoto.
Poza tym, Nikon ma to co ma i lepiej mieć nie będzie w najbliższym czasie. Kogo stać na stałki Canona z f1.2-1.4 z L, Może je ma, ale tylko dla nielicznych (Sam podkreśliłeś że do max.3 tyś. bo pewnie za więcej nie kupisz).
Wiecie co, mam trochę dziwne pytanie :mrgreen:
Jakie oznaczenie macie na pokrywce bagnetu ? - 1 czy 2 ? :)
Coraz bardziej kocham ten aparat, naprawdę, kawał dobrego sprzętu. Wiecie jak sie teraz patrzy na zdjęcia z testów D60 ? :evil:
Wiecie co, mam trochę dziwne pytanie :mrgreen:
Jakie oznaczenie macie na pokrywce bagnetu ? - 1 czy 2 ? :)
Coraz bardziej kocham ten aparat, naprawdę, kawał dobrego sprzętu. Wiecie jak sie teraz patrzy na zdjęcia z testów D60 ? :evil:
Jak?
A co do oznaczeń, to mam jakieś dwie zaślepki jedna ma numerek 1, druga 4 ;) (d700 i d80, no chyba, że przypadkiem po D70 się ostała)
Jak?
A co do oznaczeń, to mam jakieś dwie zaślepki jedna ma numerek 1, druga 4 ;) (d700 i d80, no chyba, że przypadkiem po D70 się ostała)
A po co komu numerki z zaslepek? Chyba Cie mocno aparacik pokrecil . . .
Jak ? Jakieś zaszumione i nieostre :twisted:
Ech to D700 ma numerek 1 tej pokrywki ? Myślałam, że 2 :) Muszę sprawdzić dokładnie czym się różnią, bo nieco inaczej sie zakręcają :)
Cosnek, testuję D60 i pomyliłam te pokrywki, a nie wiem czy aparat u mnie zostanie...
Ech to D700 ma numerek 1 tej pokrywki ? Myślałam, że 2 :) Muszę sprawdzić dokładnie czym się różnią, bo nieco inaczej sie zakręcają :)
Geeeezzzz.....
Eeeeee..... Ummmmm..... Zabrakło mi skali mądrości..... :confused: Jak to inaczej się zakręcają?! Przecież to identyczne mocowanie, taki sam bagnet. Rozumiem, że chodzi być może o ich spasowanie i któraś z zaślepek ciężej chodzi a inna lżej, tak? Numerki raczej nie mają z tym związku, ale kto wie :)
Genialne podsumowanie baaardzo tendencyjnego wątku :mrgreen:
.
teraz będziecie filozofować zamiast odpowiedzieć i tyle :mrgreen:
Pewnie żadna różnica, ot jeden zakręca sie lekko, drugi z oporem, innych różnic nie widać.
Pytam z uśmiechem, a Wy od razu musicie tu o skalach mądrości pisać i innych takich :)
Ot lubię mieć porządek i wiedzieć co do czego, zobaczyłam różne numerki i pytam, ot cała tajemnica.
Jak nie chcecie odpowiadać to nie odpowiadajcie :)
niezarejestrowany
27-08-2009, 22:56
ej ja mam 3 :???: to jakis skandal jest ;-)
a aparat fajowy :-)
teraz będziecie filozofować zamiast odpowiedzieć i tyle :mrgreen:
Oj tam, trochę ożywienia i humoru nie zaszkodzi! Zżerała mnie natomiast ciekawość i przeprowadziłem:
PIERWSZY NA ŚWIECIE NIEOFICJALNY TEST DEKIELKÓW
W szranki stanęły dekielki firmy Nikon z numerami 1 i 4. Lustrzanka testowa: Nikon D700. Po kilkukrotnym założeniu i zdjęciu każdego dekielka oraz ślepej próbie, wykonanej w celu wykluczenia efektu placebo, mam już wyniki! Wniosek: dekielki identycznie się wkręcają w korpus i są w praktyce nieodróżnialne. Niestety firma Nikon nie dostarczyła na czas dekielka numer 2 oraz 3. Podobno jakieś opóźnienia w serwisie Nikon Polska i przerzucenie wszystkich wolnych zasobów ludzkich w ten zakątek świata, uniemożliwiły wysyłkę. Przedstawiciel koncernu potwierdził jednak, że brakujące dekielki otrzymamy do testów najpóźniej za tydzień. Wtedy podzielę się z Państwem kolejną, ekscytującą porcją wrażeń z testów. Już nie mogę się doczekać! Czy potwierdzą się doniesienia o osławionym niedopasowaniu dekielka numer 2?! Czy rzeczywiście jest on unikatowy? Odpowiedź w następnym odcinku!
siedemczwartych
28-08-2009, 14:27
Oj tam, trochę ożywienia i humoru nie zaszkodzi! Zżerała mnie natomiast ciekawość i przeprowadziłem:
PIERWSZY NA ŚWIECIE NIEOFICJALNY TEST DEKIELKÓW
W szranki stanęły dekielki firmy Nikon z numerami 1 i 4. Lustrzanka testowa: Nikon D700. Po kilkukrotnym założeniu i zdjęciu każdego dekielka oraz ślepej próbie, wykonanej w celu wykluczenia efektu placebo, mam już wyniki! Wniosek: dekielki identycznie się wkręcają w korpus i są w praktyce nieodróżnialne. Niestety firma Nikon nie dostarczyła na czas dekielka numer 2 oraz 3. Podobno jakieś opóźnienia w serwisie Nikon Polska i przerzucenie wszystkich wolnych zasobów ludzkich w ten zakątek świata, uniemożliwiły wysyłkę. Przedstawiciel koncernu potwierdził jednak, że brakujące dekielki otrzymamy do testów najpóźniej za tydzień. Wtedy podzielę się z Państwem kolejną, ekscytującą porcją wrażeń z testów. Już nie mogę się doczekać! Czy potwierdzą się doniesienia o osławionym niedopasowaniu dekielka numer 2?! Czy rzeczywiście jest on unikatowy? Odpowiedź w następnym odcinku!
aaaaa widzisz... test nierzetelny.
U mnie już od kilku lat jest dostępny dekielek nr 3.... ba... nawet dwa posiadam w tym jeden od D700 zakupionego 17-08-2009
aaaaa widzisz... test nierzetelny.
U mnie już od kilku lat jest dostępny dekielek nr 3.... ba... nawet dwa posiadam w tym jeden od D700 zakupionego 17-08-2009
Wypraszam sobie! Nie nierzetelny, tylko niekompletny. Przetestowałem 50% rodzajów aktuanie produkowanych oryginalnych dekielków dostępnych na rynku. To więcej niż duża część serwisów opisujących obiektywy!
woytec60
28-08-2009, 21:02
Posty dekielkowe mocno podniosły poziom abstrakcji tego wątku :mrgreen:
Teraz tylko jestem ciekaw, co dalej? ;)
Jakie 50% dekielków ! a dekielek nr 5 ? Przebadałeś niereprezentacyjne 40% ! :mrgreen:
A gdzie badanie wpływu różnych dekielków na testy darków? Takie niepełne testy to są do d.... :mrgreen:
Photoartbox
28-08-2009, 21:12
Ja jestem z mojego dekielka bardzo zadowolony, on chyba najmniej przeszkadza mi podczas robienia zdjec ;)
PS. No i ostry jest, od pelnej dziury :)
spiritwood
28-08-2009, 21:34
No to wprowadzę element niepokoju. Dekielek z FA ma oznaczenie 'BF 1 A' i O ZGROZO - również pasuje do D700. I co teraz???
Woytec60, posty dekielkowe są tylko dowodem na to, że D700 jest aparatem idealnym i nie ma na co w nim narzekać :mrgreen:
spiritwood
28-08-2009, 22:24
Najfajniejsze jest to, że nawet uznane firmy, jak Grays of Westminster uważają D700 jako absolutny hit i bestbuy Nikona. Jako, że jestem klientem w/w GoW mam subskrypcję ichniejszej gazetki. W wolnych chwilach postaram się wrzucić skan peanu na cześć D700, który ukazał się w wydaniu nr 63. Dobrze się czyta, szczególnie z pozycji właściciela ;)
woytec60
28-08-2009, 22:28
Woytec60, testy dekielkowe są tylko dowodem na to, że D700 jest aparatem idealnym i nie ma na co w nim narzekać :mrgreen:
Też go używam i też jestem zadowolony :)
Jednak te dekle... :mrgreen:
Najfajniejsze jest to, że nawet uznane firmy, jak Grays of Westminster uważają D700 jako absolutny hit i bestbuy Nikona. Jako, że jestem klientem w/w GoW mam subskrypcję ichniejszej gazetki. W wolnych chwilach postaram się wrzucić skan peanu na cześć D700, który ukazał się w wydaniu nr 63. Dobrze się czyta, szczególnie z pozycji właściciela ;)
Czekamy. :) W celach edukacyjnych oczywiście. Zresztą cytowanie fragmentów (czy pokazywanie w formie graficznej) jest chyba dozwolone.
Da się narzekać w D700 na parę rzeczy, ale waga tego co się dostaje, w stosunku do tego co można poprawić jest po prostu ogromna.
spiritwood
28-08-2009, 23:02
Jako, że nie posiadam skanerea na własność (taki prztyczek losu) postaram się to zrobić do końca przyszłego tygodnia.
Ciekawym jest też fakt, że ludzka próżność granic w zasadzie nie zna i miło się czyta takie rzeczy ;)
No i zepsuliście mi radość z focenia D700 bo jak pomyślę o tych dekielkach...
I druga rzecz to mój N70-200. Zauważyłem że od momentu zapowiedzi nowego modelu coraz gorzej ostrzy...
Obawiam się że w dniu premiery to już będzie zupełne mydło .. :)
Mairusz
... idę sprawdzić jakie numery mają moje dekielki... ale napięcie... masakra.. jak w horrorze....
Jako, że nie posiadam skanerea na własność (taki prztyczek losu) postaram się to zrobić do końca przyszłego tygodnia.
Ciekawym jest też fakt, że ludzka próżność granic w zasadzie nie zna i miło się czyta takie rzeczy ;)
A czy nie jest to przypadkiem numer 63 dostępny jako PDF tutaj: http://www.graysofwestminster.co.uk/legend/gazette.php?
spiritwood
29-08-2009, 10:10
A czy nie jest to przypadkiem numer 63 dostępny jako PDF tutaj: http://www.graysofwestminster.co.uk/legend/gazette.php?
Dokładnie to. Porównałem z wydaniem papierowym i są identyczne, tzn nie ma żadnych skrótów czy opuszczonych akapitów. Miłego czytania ;)