PDA

Zobacz pełną wersję : mam poważny problem i dylemat

latka_p
16-07-2009, 13:13
Witam!
Kiedyś już pisałem że mam problem z d300 chodzi głównie o ostrość. Zdjęcia są po prostu nieostre:/ kupiłem nowe szkło bo miałem kita z d70 a teraz mam n17-55 f/2.8 i dalej to samo:/ a o kolorystyce juz nie wspomne:/ zero oddania kolorów:/ jestem chyba jedną z nielicznych osób które narzekają na ten świetny sprzęt...
Ale teraz chodzi mi głównie o porade bo macie na pewno większe doświadczenie mianowicie chciałbym go sprzedać i przejść na D200 lub fuji s5PRO. Zajmuje się większości fotografią ślubną i z tego co czytałem to fuji wypada lepiej na testach. Ale jak jest z tymi matryca bo tam są jakieś dwa rodzaje pixeli i tego nie rozumiem za bardzo:/ proszę was o poradę co byście zrobili na moim miejscu. Wiem że nie ma sensu przechodzić na starszy system ale brat ma d200 i ma o klasę lepsze zdjęcia niż z mojego d300 a tym bardziej że jak sam wziął na sesje mój aparat to normalnie masakra wyszła a nie zdjęcia:/
z góry dzięki i pozdrawiam

Czornyj
16-07-2009, 13:17
Nie wygłupiaj się - nawet D200, a już S5 w szczególności to przy D300 supermiękkodupce. Wstaw te nieostre zdjęcia, zdiagnozujemy, pomożemy, rozwiążemy.

cheyenne
16-07-2009, 13:18
zakładam że nie jesteś amatorem który nie wie do czego służy, która funkcja w aparacie
d300 słabe foto - to jakaś bzdura
mam d90 który ma tą samą matrycę i jestem nim zauroczony

R
16-07-2009, 13:23
Nie wygłupiaj się - nawet D200, a już S5 w szczególności to przy D300 supermiękkodupce. Wstaw te nieostre zdjęcia, zdiagnozujemy, pomożemy, rozwiążemy.

terefere...

latka_p
16-07-2009, 13:46
nie potrafię dodawać zdjęć tu na forum ba rzadko bywam i nie wiem jak:/

zakładam że nie jesteś amatorem który nie wie do czego służy, która funkcja w aparacie
d300 słabe foto - to jakaś bzdura
nie jestem amatorem ani też super zawodowcem, ale powiem tyle ze wszystkie opcje przerobiłem testowałem wszędzie ten aparat i cały czas jest z nim coś nie tak:/ i tak szczerze to jak się go testuje to jest wszystko ok a jak przyjdzie robota, jakiś ślub lub sesja plenerowa to połowa zdjęć ląduje w koszu bo do niczego się nie nadają i nawet PS nie ratuje:/

pawel
16-07-2009, 14:17
podczas pisania posta klikasz "wstaw obrazek" i w okienku podajesz linka do pliku jpg.

nie jestem amatorem ani też super zawodowcem, ale powiem tyle ze wszystkie opcje przerobiłem testowałem wszędzie ten aparat i cały czas jest z nim coś nie tak:/ i tak szczerze to jak się go testuje to jest wszystko ok a jak przyjdzie robota, jakiś ślub lub sesja plenerowa to połowa zdjęć ląduje w koszu bo do niczego się nie nadają i nawet PS nie ratuje:/
Też uważam, że zmiana aparatu na gorszy nie pomoże. Trzeba szukać gdzie indziej.

Krycha
16-07-2009, 14:17
Ustaw wyostrzenie w menu body na +8, kolory na vivid i będziesz zadowolony - POWAGA!

plusfoto
16-07-2009, 14:39
przypaliłeś z grubej rury lub jak inni m€wią poszedłeś po bandzie

Jacek_Z
16-07-2009, 14:50
Jakie masz ustawienia AF ? Z priorytetem ostrości (AF-S) czy z priorytetem wyzwolenia (AF-C)?
Druga kwestia - sam ustawiasz na pojedyńczy punkt ostrości, czy też może masz jakiś grupowy, gdzie to aparat decyduje co sobie wybrać?

Niestety objawy wskazują, że to ty sobie nie radzisz z body, które ma za dużo możliwości. Prostsze body o tyle może ci sprawiać mniej problemów, że w D200 masz tylko 11 punktów, a nie 51 i w D200 nie ma kilku możliwości z D300. Ale żaden problem nie używać funkcji w D300, których sie nie ma opanowanych. Możesz go używac jak D200.
Do ślubów D300 jest zdecydowanie lepszym wyborem ze względu na zdecydowanie mnejsze szumy na wysokich ISO. Zamiana nie ma sensu.

Jeśli trafiasz z ostrością, ale zdjęcia sa ci miękkie, to ustaw wyższe wyostrzanie jpg, bo pewnie lecisz na fabrycznym.

Czornyj
16-07-2009, 14:51
terefere...

przypaliłeś z grubej rury lub jak inni m€wią poszedłeś po bandzie

Panowie - nie rozśmieszajcie mnie. Fufu nawet w porównaniu z D200, które nie jest demonem ostrości jest miętkie jak galaretka owocowa. Heksagonalny układ jest bardziej wrażliwy na morę co wymusza stosowanie silniejszego OLPF a dodatkowa interpolacja nie polepsza sprawy. Można powiedzieć wszystko o cudności układu SuperCCD, ale ostrością to on na pewno nie grzeszy.

I podobne uwagi tyczą się D200, gdzie Nikon też OLPF-u nie żałował - użytkownicy D70 po przesiadce na ten cudny wynalazek nie wiedzieli gdzie się podziały te dodatkowe 4MP.

siedemczwartych
16-07-2009, 16:16
ja chetnei się z Tobą zamienie: daje D200 za Twojego D300 :)

A poważnie. Która to Krynica? Może ktoś z forum gdzieś mieszka w pobliżu lub bywa.
D300 + 17-55 to REWELACYJNY komplecik... szybki i ostry. ŻADNYCH PROBLEMÓW.

jaroslawkonopka
16-07-2009, 16:44
hej ja stawiam ze masz ustawiony w Menu priorytet wyzwolenia migawki nad ustawieniem ostrosci i stad wiekszosc fotek nieostra.

Hm... a czemu kolega nie wpadl na prosty pomysl co by sie do servisu udac lub wyslac sprzet ?

pozd

jasiek

mazon
16-07-2009, 16:54
Menu - Ustawienia Fabryczne - iiiii - INSTRUKCJA OBSŁUGI

MYSZ
16-07-2009, 17:08

Tak sobie myslę, że dobrze ze już brałem ślub i nie muszę ponownie zatrudniać fotografa.
Jesli "testowany" jest ok jak autor pisze a w "robocie" jest masakra, to pozostaje wymienić operatora...

remiksson
16-07-2009, 19:50
Ja też się cieszę że póki co nie muszę zatrudniać fotografa. Z całym szacunkiem, ale jeśli ktoś fotografuje tak ważne uroczystości jak śluby,a jego wiedza fotograficzna doradza mu zamianę sprzetu z lepszego na gorszy z powodu braku panowania nad ostrością to współczuję tym parom, które zatrudniły takiego "fotografa".

latka_p
16-07-2009, 20:09
A poważnie. Która to Krynica? Może ktoś z forum gdzieś mieszka w pobliżu lub bywa.
D300 + 17-55 to REWELACYJNY komplecik... szybki i ostry. ŻADNYCH PROBLEMÓW.
Krynica Zdrój. Jakby ktoś był tu niedaleko to bardzo bym prosił o kontakt może byśmy go przetestowali razem.
A co do ustawień to mam różne w zależności jaki obiektyw zakładam itp...

Hm... a czemu kolega nie wpadl na prosty pomysl co by sie do servisu udac lub wyslac sprzet ?
teraz nie mam jak go wysłać do serwisu bo potrzebuje aparat a mój stary ma brat gdyż swój oddał a nie dostane zastępczego:/ i czekam na potwierdzenie przyjęcia mnie do NPS wtedy będę mógł go na spokojnie wysłac bo dostane zastępczy aparat...

andrzejp
16-07-2009, 21:12
Czegoś tu nie rozumiem,
mieć tak doskonały duet i co nie robi sam zdjęć?????:mrgreen:
Potwierdzam bo miałem i praktykowałem tym duetem- jest rewelacyjny
jak to koledzy napisali:-D
Jak można przystąpić do sesji z niesprawnym body,
jak zakłada autor wątku.
Czymś mi tu pachnie???:???:
Kolego latka,
koledzy dość delikatnie odpowiedzieli na zadane pytanie.
Wklej foty i wtedy można coś radzić.

Dlugi123
16-07-2009, 22:11
Zgadzam się z przedmówcami. Sam celuję dopiero w taki zestaw ale widziałem i robiłem zdjęcia takim kompletem kolegi. Powiem tak, że nic już nie było później takie samo :) i D70s znalazł nowego właściciela :)
Sam poznaję dopiero aparat ale jestem pod wrażeniem możliwości i jakości.
Bazując na moim małym doświadczeniu z D300 polecam osobiste spotkanie z kimś obeznanym ze sprzętem i bardziej doświadczonym. To musi działać :) Chyba, że serwis ale w takim wypadku nie ma na co czekać, szkoda zdjęć które umykają.

latka_p
17-07-2009, 11:06
te najgorsze już usunąłem z karty:/ ale jakieś się ostały...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=viewImage&friendID=488434882&albumID=245632&imageID=992741) bez lampy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=viewImage&friendID=488434882&albumID=241186&imageID=1017143)a to plener

latka_p
17-07-2009, 11:08
nie wiem czemu ale wkleiłem adres strony URL obrazka i ich nie ma:/

Czornyj
17-07-2009, 11:11
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/l_4b0b6cbf7fc34350bc7530fc16660842-2.jpg
źródło (http://c3.ac-images.myspacecdn.com/images02/72/l_4b0b6cbf7fc34350bc7530fc16660842.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/l_b96d27c7a7664a4e81bd2498f983bbb8-2.jpg
źródło (http://c1.ac-images.myspacecdn.com/images02/90/l_b96d27c7a7664a4e81bd2498f983bbb8.jpg)

Ciężko coś z tych zdjęć wywnioskować. Spróbuj zwiększyć wyostrzanie w puszce i sprawdź aparat na BF/FF, w razie czego masz w puszce możliwość kalibracji AF pod dany obiektyw.

latka_p
17-07-2009, 11:25
ok już odkryłem jak się dodaje zdjęcia prawidłowo;]

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/l_4b0b6cbf7fc34350bc7530fc16660842-2.jpg
źródło (http://c3.ac-images.myspacecdn.com/images02/72/l_4b0b6cbf7fc34350bc7530fc16660842.jpg)
i tak jak pisałem to jest bez lampy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/l_b96d27c7a7664a4e81bd2498f983bbb8-2.jpg
źródło (http://c1.ac-images.myspacecdn.com/images02/90/l_b96d27c7a7664a4e81bd2498f983bbb8.jpg)
a tu plener

Photoartbox
17-07-2009, 11:32
To drugie to crop?

Krycha
17-07-2009, 11:35
Pierwsze na miniaturce nie wygląda na bardzo nieostre, drugie ewidentnie poruszone albo af nie zdążył bo był na af-c a młoda się ruszała ;) możesz wysłać nefa ??? [email protected] tego z kościoła z nefa sporo da się odzyskać ;)

Krycha
17-07-2009, 11:36
To drugie to crop?
No raczej ;)

plusfoto
17-07-2009, 13:53
To drugie to crop?

A nie można po naszemu -wycinek- niektorzy zaraz zadadzą pytanie a z czym to się je

Ponadto dziwię się troszkę niektorym że nadużywają AF-c zwłaszcza przy w miarę statycznych zdjęciach

Photoartbox
17-07-2009, 19:04
A nie można po naszemu -wycinek- niektorzy zaraz zadadzą pytanie a z czym to się je

To jest po naszemu, fotograficznemu ;)

wacek_l
17-07-2009, 20:57
do drugie to nie jest crop! Ono tak jest zrobione nie było kadrowane?!

wacek_l
17-07-2009, 20:58
a czemu ten Młody taki ciemny wyszedł?? No i jakieś mocne te kolory

cypherdid
17-07-2009, 21:01
...ale powiem że po przesiadce z D70 i 6mpx też jakoś miekko mi się wydawało...ale to dobre słowo - 'wydawało'

pierwsza fota pewnie zbyt długi czas i tak to wygląda...drugie też poruszone

spróbuj ustawić coś statycznie i aparat na statywie, włącz LV i ustawianie ostrości LV statywowe...powinno dokładnie wyostrzyć, czego efektem ubocznym będzie 'żyletne zdjęcie'

kruszyna
17-07-2009, 22:22
Panowie - nie rozśmieszajcie mnie. Fufu nawet w porównaniu z D200, które nie jest demonem ostrości jest miętkie jak galaretka owocowa. Heksagonalny układ jest bardziej wrażliwy na morę co wymusza stosowanie silniejszego OLPF a dodatkowa interpolacja nie polepsza sprawy. Można powiedzieć wszystko o cudności układu SuperCCD, ale ostrością to on na pewno nie grzeszy.

I podobne uwagi tyczą się D200, gdzie Nikon też OLPF-u nie żałował - użytkownicy D70 po przesiadce na ten cudny wynalazek nie wiedzieli gdzie się podziały te dodatkowe 4MP.

Hmm jakoś trafiały mi się żylety nawet po interpolacji z fufu. Jak będę miał chwilkę to podeślę. A teraz tak mówiąc żyleta mam na myśli żyleta z S5:) A to faktycznie inna żyleta niż w innych body. Faktycznie interpolacja nie pomaga w zabiegu ale tak jak napisałeś coś za coś (Super ccd). I faktycznie to galaretka w porównaniu. Co do D200 fakt mniej ostre niż D300 i inne ale nie stawiał bym go na równej szalce co S5. Te 10mpx daje radę i zawsze dawało. Fakt każdy inaczej patrzy na ostrość, i inne parametry.

Suboot
17-07-2009, 22:39
D300 ostrzy całkiem dobrze -nieostre zdjęcia to na pewno nie wina sprzętu. AF może ustawić ostrość na inny punkt niż chcesz, ale nie coś takiego, że całe zdjęcie jest nieostre. Jeśli sam nie wiesz co namieszałeś w body to wróć do fabrycznych ustawień, później zwiększ wyostrzenie obrazu, ustaw priorytet ostrości (zdjęcie jak AF nie załapie ostrości to w ogóle się nie zrobi) i priorytet czasu migawki na jakiś krótki -w zależności od ogniskowej. Jeśli robisz w jpg możesz zmniejszyć kompresję na 1:4 (fine) i musi wyjść ostre zdjęcie, nie ma innej opcji.

plusfoto
18-07-2009, 09:30
W tym 1 zdjęciu w/g mnie są trzy mankamenty
1 Balans bieli ustawiony na coś podobnego do dziennego lub auto a przy tak zmieszanym świetle nawet najleprzy pomiar tego nie wyrobi
2 Światło zmierzome z planu ogólnego lub ze zbyt dużego pola (wpadły w tle okna i żarówki energooszczędne )
3 Chyba trochę niepewna ręka

ayem
18-07-2009, 10:36
Jak dla nie te zdjęcia maja za długi czas, ale niestety autor wątku wywalił EXIFy (bardzo profi jak na kogoś kto prosi o poradę).

na drugim zdjęciu widzi mi się, że młoda się poruszyła (albo ręce fotografa się poruszyły), a do tego AF trafił w dalsze oko (albo fotograf trafił w dalsze oko) ;). Jeśli celowałeś w bliższe oko a aparat trafił w dalsze oko to widzę dwie przyczyny:

1. Masz coś nie tak z AFem (coś o tym wiem niestety)
2. ustawiłeś wielką dziurę i GO się tak zmniejszyła, że tuz przed zrobieniem zdjęcia odległość pomiędzy wami zmieniła się na tyle, że ostrość uciekła. przy d300, odległości 1m, ogniskowej 55mm i f/2.8 GO masz tylko 4cm, łatwo jej uciec. Przy 1.5m to około 8cm.

Wstaw same linki do fotek w pełnym rozmiarze, albo chociaż z exifami.

pozdrawiem
Piotrek

latka_p
19-07-2009, 19:10
Nie wiem czemu, ale wklejałem na stronę oryginalne JPG prosto z karty i same zniknęły EXIFy:/
wszystkim za porady chciałem podziękować!!! Cały czas mi ten aparat nie dawał spokoju z tym AF, ale już wczoraj było wszystko OK! mianowicie posłuchałem waszej rady i przywróciłem mu tylko ustawienia fabryczne i się polepszyło:) nie wiem co było nie tak ustawione ale od początku kiedy go kupiłem cały czas miałem z nim problemy:/ wczorajsze fotki już są o klasę lepsze a nawet bym rzekł że są żyletki:] jeszcze raz dzięki wszystkim za porady:) (a tak w nawiasie do kolegów którzy mówią że niektórzy nadużywają AF-c to ja nie używam go praktycznie w ogóle, chyba że jak robię panoramowanie)

pozdrawiam

Piotrek