Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić SB 900

basc
16-07-2009, 12:41
WItam

Jestem nowy na forum a także nowicjusz jesli chodzi o prace z zewnetrzna lampa Chodzi mi o to jak ustawic lampe sb 900 aby zdjecia wychodzily nie szare Sa one jakby nie doswietlone i szare, ciemna Aparat to Nikon 70S + obiektyw 18-70 KIT Instrukcje przegladalem i zadne ustawienia mi nie pomagaja Nie moge sobie dac z tym rady

malibu
16-07-2009, 12:52
-wstaw jedno z tych szarych zdjęć
- sprawdz czy nie masz kompensacji błysku ustawionej na wartość minusową
-w jakim trybie lampa ?

basc
16-07-2009, 13:08
metoda prob i bledow doszedlem do tego czemu zdjecia szare tzn przez przypadek Wylaczylem lampe i aparat wlaczylem ponownie i wtedy zaskoczyly ustawienia ktorych uzylem i sa jasne Dodatkowo zalozylem rozblysnik i tez lepiej Ale wstawie w wolnej chwili fotki jakie mi wychodza Lampa ustawiona jest na TTL BL jesli o to chodzi

martiso
17-07-2009, 13:58
Może spróbuj ustawić aparat w tryb A lub S bo zapewne robisz fotki w trybie manualnym (M)

panchoo77
17-07-2009, 14:27
instrukacja lampy się kłania - tryb TTL BL to błysk wypełniający - w tym trybie główną rolę "gra" światło zastane - lampa ma tylko delikatnie doświetlić. Skoro zdjęcia wychodzą szare to MZ lampa w tryb TTL w którym to trybie "głównym światłem" jest błyskograt - a o zastane światełko dbają wiedza i umiejętności fotografa.

pozdrawiam

udanych kadrów

radoslaw_b3
18-07-2009, 13:28
chlopak sie pyta o konkretna odpowiedz nie musicie sie madrzyc text typu : zobacz instrukcja poto jest forum jezeli fot. z lampa uzyj trybu M masz kontrole nad czasem i przeslona to podstawa wiec lampa w Tryb M i musisz odpowiednio ustawic sobie j/w