Zobacz pełną wersję : Jak to jest z bagnetem N18-105VR ??
Myślę o kupnie 18-105VR, i czytając testy na zdjęciach jest plastik na bagnecie, a dziś na alledrogo, znalazłem ofertę z tym szkiełkiem gdzie bagnet jest metalowy ??? Jak to w końcu jest są 2 wersje, jedna dodawana do body z metalowy bagnetem, a na wolnym rynku jest tylko "sam plastik" ???
Pozdr
Chyba się coś komuśna allegro pomyliło wg mnie ten obiektyw ma plastikowy bagnet i nie ma dwóch wersji
Tomasz67
16-07-2009, 09:43
Myślę o kupnie 18-105VR, i czytając testy na zdjęciach jest plastik na bagnecie, a dziś na alledrogo, znalazłem ofertę z tym szkiełkiem gdzie bagnet jest metalowy ??? Jak to w końcu jest są 2 wersje, jedna dodawana do body z metalowy bagnetem, a na wolnym rynku jest tylko "sam plastik" ???
Pozdr
Witaj. Jasne że lipa, obiektyw jest wykonany tylko i wyłącznie z plastikowym bagnetem, co go w cale nie skreśla.
Polecam, sam używam, bardzo dobry zakres, dobra cena jak na jego właściwości optyczne.
Pozdrawiam Tomek.
http://http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=685188684
Tu jest zdjęcie, które pokazuje metalowy bagnet... zaraz się zapytam wystawiającego co i jak.
Co do samego obiektywu to mam obecnie 18-135 podpięte do D80 i jednak czasami brakuje tego VR na długim końcu.
Z innej beczki ile można dostać za używaną N18-135 czy 500zł jest realne, co by na połowe nowego 18-105VR starczyło :)??
1. Pierwszy raz słyszę o metalowym bagnecie w 18-105. Musi to być składak albo po prostu ktoś mu dupkę przekręcił z 18-70 lub czegoś podobnego.
2. Plastikowa dupka nie jest argumentem przekreślającym obiektyw tej klasy. Plastiki mają to do siebie że się ścierają dlatego przy częstym zdejmowaniu i zakładaniu się wyrabiają. Dlatego tak naprawdę plastikowy bagnet byłby ogromną wadą ale jedynie w obiektywach stało ogniskowych które cały czas trzeba przepinać.
3. Po co w ogóle chcesz zmieniać 18-135 skoro zyskasz jedynie na ostrości. Poza nią obrazowanie jest podobne. Jak już kupować nowy obiektyw to taki żeby nastąpiła chociaż mała rewolucja. Pobaw się 50mm f/1.8 albo 85mm f/1.8. Ewentualnie jak musi być Zoom to Sigma 18-50 2.8 / Tamron 17-50. Większe światełko na pewno poprawi zabawę.
No tak Tamron fajny, ale jak przeglądnąłem moją galerię i exif-y to większość fotek jest na dłuższym zakresie stąd chciałbym zostawić większy zakres. Do wnętrza w planach jest 50/F1.8, w plener chciałbym mieć swobodę wyboru ogniskowej, na tą chwilę potrzebuję uniwersalności...
No to w czym przeszkadza 18-135 ?
cheyenne
16-07-2009, 12:38
Pozdr
ten plastik przeżyje i Ciebie
nie zawracaj sobie głowy duperelami
w tej klasie cenowej 18-105 nie ma rywala, mam to szkło i bardzo je cenię
18-135 jest gorszy optycznie
jak chcesz uniwersalności kup nikkora 18-200 VR
Żeby była jasność, plastik na bagnecie 18-105VR mi w ogóle nie przeszkadza, nie biegam ze szklarnią w torbie, docelowo może do torby będzie wrzucona 50tka, i wsio... więc pewnie przy tylu zmianach obiektów to ten plastik pewno i jeszcze wnuki będa mogły używać ;)
Też się szykuję do kupna tego obiektywu. Dla mnie pasuje w całości. Plastik nic Ci nie zrobi, skoro będzie podpięty cały czas pod body. 18-105vr + 50/1.8 i lampa i taki zestaw mi starcza nic więcej nie potrzeba:D
W wielu technologiach przemysłowych i kosmicznych stosowany jest plastik jako porównywalny wytrzymałością z metalem lub go przewyższający, a łatwiejszy w formowaniu. Sądzę iż przy obecnej jakości stosowanego plastiku przez nikona jeśli wymiana obiektywu nie następuje kilkukrotnie w ciągu dnia, ślady zużycia bagnetu będą widoczne dopiero po kilku latach. Stosując elementy metalowe w obiektywie 18-105 vr nikon wycenił by go napewno powyżej 2k pln. A tak jest to obiektyw, w który na kilka lat można zainwestować.
bijeczek
16-07-2009, 23:14
Wytrzymałości tworzywa wykorzystywanego do produkcji "plastikowych" bagnetów na pewno nie można porównywać do metalu - toż to wierutna bzzzduuuuurrraaaaa! Jakieś 8-9 lat temu, będąc szczęśliwym posiadaczem mojej pierwszej w życiu lustrzanki (F65;)) z obiektywem - o ile dobrze pamiętam - N28-80, sam się przekonałem o tym, że plastik to jednak nie jest metal - wystarczył upadek na podłogę z ok. 20cm i po gwincie nie było śladu! Oczywiście nie sugeruję, że każdy fotoamator musi zaraz rzucać sprzętem o podłogę, żeby sprawdzić wytrzymałość sprzętu, ale wypadki się zdarzają.
bijeczek
16-07-2009, 23:18
Chociaż, z drugiej strony może i lepsze rozlecenie się przy upadku jedynie plastikowego bagnetu obiektywu niż wyrwanie bagnetu w korpusie metalowym bagnetem obiektywu... ;)
Marek KA
17-08-2009, 13:17
a propo tego bagnetu to na pewno można go wymienić na nowy jakby co? tylko pytanie ile by to miało kosztować? Bijeczek wymieniłeś ten bagnet na nowy albo dowiadywałeś się chociaż ile taka usługa kosztuje?
bijeczek:
8-9 lat temu były zupełnie inne tworzywa. teraz są trwalsze i w ogóle lepsze.
Samochody też są z tworzywa i to jeszcze jakie, a tu problem z obiektywem wartości 1kzł. ;) Nie podoba się plastikowy bagnet to jakiż to problem? Są droższe z metalowym. :)
Articool
20-08-2009, 17:22
Ja się zastanawiam nad zamianą N18-70 na N18-105. Co za tym przemawia to troszkę dłużej oraz stabilizacja, tylko nie wiem czy te dwa aspekty są na tyle mocne aby się w to bawić.
Ja się zastanawiam nad zamianą N18-70 na N18-105. Co za tym przemawia to troszkę dłużej oraz stabilizacja, tylko nie wiem czy te dwa aspekty są na tyle mocne aby się w to bawić.
Mam je oba. Oba ciemne, oba z kiepską plastyką. Niby 105 ma VR ale nie ma skali ostrości co jest wkurzające.
Jeśli zamieniać to na jakieś f2.8
Mariusz81
27-08-2010, 08:46
Posiadam już dość długo Nikkora 55-200 i bagnet z tworzywa nie stanowi problemu. Fakt że od przepinania na bagnecie widać ślady ale w żadnym wypadku nie można mówić o tym że się wyrobił. Obiektyw dobrze siedzi w body.
a propo tego bagnetu to na pewno można go wymienić na nowy jakby co? tylko pytanie ile by to miało kosztować? Bijeczek wymieniłeś ten bagnet na nowy albo dowiadywałeś się chociaż ile taka usługa kosztuje?
Bagnet (http://www.fototech-serwis.pl/rozne/62-nikkor-18-55-18-105-18-135.html) kosztuje 65 zł, wymienić można samemu.