PDA

Zobacz pełną wersję : Szare filtry typu cokin

Fumar
15-07-2009, 20:59
Witam,

Zakładam nowy watek, ponieważ w istniejących nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż, zamierzam kupić 2 filtry szare. Pierwszy - połówkowy szary ND4 link 1 (http://allegro.pl/item678065754_filtr_szary_polowkowy_typu_cokin_p_n d4_121m_fv.html) i drugi - pełny szary ND8 link 2 (http://allegro.pl/item677204450_filtr_pelny_szary_nd2_nd4_nd8_typu_c okin_p_fv.html).

I teraz moje pytanie. Czy filtry tego typu mogą być dobrej jakości? Czy są to raczej jakieś tanie podróbki? Oraz czy zakładając oba filtry na holder, wydłużając odpowiednio ekspozycje, mogę spodziewać się poprawnie doświetlonego dołu zdjęcia i ciemnych, kontrastowych chmur?

Chce zakupić filtry, ponieważ nie mogę znaleźć złotego środka pomiędzy jasnym, dobrze naświetlonym dołem zdjęcia i kontrastowa góra (tak, żeby to ze sobą grało), jednak potrzebna mi jest Wasza pomoc.

P.S. Mój budżet jest ograniczony, dlatego szukam filtrów tego typu ;-)

Z góry dzięki.
Pozdrawiam Fumar

Barba_
16-07-2009, 18:25
Ja też mam zamiar kupić filtry cokin.

Z tego co czytałam to mi polecano zainwestować w lepszą jakość i konkretną firmę, a oszczędności szukać na adapterze i holderze.

Fajnie by bylo gdyby wypowiedzial sie ktos kto uzywa takich filtrów jak w przytoczonych linkach.

The Structorr
16-07-2009, 18:44
to tania chińszczyzna, ND jest tylko z nazwy i prawdopodobnie będzie dawać jakiś zafarb. Ja kupiłem chińskie filtry kolorowe (sunset, tabacco itp.) gdzie zafarb jest raczej pożądany ;) a filtry ND, IR, CPL lepiej kupić oryginalne albo jakiejś renomowanej firmy np. Formatt (http://www.formatt.co.uk/default.aspx)

ekonet
16-07-2009, 20:48
A czego się spodziewasz po filtrze pełnym?

Fumar
16-07-2009, 20:58
No na pewno wydłużenia ekspozycji, ale ten drugi filtr po to, żeby niebo było ciut ciemniejsze niż gleba :D. Dobrze rozumuje?

Art Erie
16-07-2009, 20:59
W życiu nie kupiłbym filtra w przypadku którego przesyłka to połowa wartości "inwestycji" :mrgreen:
A tak na serio, filtry to integralna część obiektywu.

Fumar
16-07-2009, 21:20
Łatwo mówić, jak się ma kase :D

Art Erie
16-07-2009, 21:29
Łatwo mówić, jak się ma kase :D

No nie do końca :(
Od kilku lat fociłem C5500 i C8800 ( hybrydy za 500-800zł z Allegro), a używałem polara B+W i oryginalnych Cokin'ów.
Dopiero teraz kupiłem lustro i szukam/składam na szkło ;) jednak co do filtrów... lepiej kupić (dobrą) UV-kę i focić bez filtrów efektowych niż zakładać na obiektyw jakąś "kupę".
Zresztą zamiast trzech "filtrów" warto kupić jeden filtr, wszak Cokin P to inwestycja na lata i na różne szkła...

Pumexior
16-07-2009, 22:11
Połówka Ci się jak najbardziej przyda ale osobiście uważam że tak słaby ND się średnio przydaje.

Fumar
16-07-2009, 23:29
Rozumiem, a kupić odpowiednik NDx400 tylko że nie kołowy, a wlasnie cokin? Chyba "ciut" tańszy jest :D Zależy mi konkretnie na fajnym niebie, boje sie ze jak przyciemnie niebo, to dół foty teżbędzie zbyt ciemny ;/. Nie wiem jak to jest w praktyce, bo nie miałem możliwosci korzystać z takich filtrów

ekonet
17-07-2009, 00:42
Rozumiem, a kupić odpowiednik NDx400 tylko że nie kołowy, a wlasnie cokin? Chyba "ciut" tańszy jest :D Zależy mi konkretnie na fajnym niebie, boje sie ze jak przyciemnie niebo, to dół foty teżbędzie zbyt ciemny ;/. Nie wiem jak to jest w praktyce, bo nie miałem możliwosci korzystać z takich filtrów
Do tego pełny filtr jest Ci zupełnie zbędny.

Art Erie
17-07-2009, 00:58

Niebo możesz wydobyć szara połówką, lub polarem. Jeśli chodzi o połówki, to większe możliwości dają filtry systemu Cokin.
W przypadku nakręcanej połówki, kadr musisz dostosować do filtra, w systemie Cokin'a - kadrujesz i przesuwając filtr w holderze przyciemniasz część kadu, która tego wymaga.

Fumar
17-07-2009, 21:44
Ale zamiennik odpada? Jesli juz bym kupował to co konkretniej? (bez holdera itp.).

Art Erie
17-07-2009, 22:08
Osobiście kompletuję sobie oryginalne Cokin'y, mimo że tanio nie jest ;) Można się jednak pocieszać tym że są droższe "zamienniki" od oryginalnych Cokinów :mrgreen:
Wszystko zależy od zasobności portfela i tego co jesteś w stanie zobaczyć na zdjęciu.
Sam Cokin mi odpowiada i nie zdarzyły mi się jakieś dziwne zafarby, choć na forum gdzieś o tym czytałem.
Jednak na szklane filtry się nie zdecyduję :)
Przed zakupem filtrów radzę się dobrze zastanowić nad ich przydatnością; osobiście na poczatku trochę poleciałem i mam kilka sztuk których nigdy nie wykorzystałem :(
Ważne by nie inwestować w rozmiar A, jeśli kupować to od razu P.
Filtrów po 30 zeta jak już pisałem nie kupuję, bo mnie na to nie stać. Wolę kupić jeden zamiast trzech, ale przynajmniej wiem że jest przyzwoitej jakości.
Najczęściej używam polara, w moim przypadku B+W i niżej nie zejdę. Niedawno kupiłem pierwsze lustro i szukam jakiegoś szkła na początek. Następnym zakupem będzie polar i UV, oczywiście B+W coś 72mm albo więcej, tanio nie będzie ale wolę poczekać niż kupować dwa razy.

Fumar
17-07-2009, 23:53
Ja na 72 myśle o polowce Nd8. myslicie że wystarczy aby fajnie przyciemnić niebo?

P.S. Czy szara połówka nie oszukuje światłomierza i źle mierzy światło? W sensie ze pokazuje mu ze jest ciemniej niz w rzeczywistosci?

Art Erie
18-07-2009, 00:10
http://cokin.fr/filtres2.html?=#121F

EDIT

Oszukiwać, to chyba nie oszuka ;) skoro filtr przyciemni to pomiar będzie średnią, przynajmniej na matrycowym.

adolfik9501
18-07-2009, 01:30
Optymalnie byłoby po pomiarze i ustawieniu ekspozycji założyć filtr.

Fumar
18-07-2009, 10:59
Dzięki. Chyba się zdecyduje właśnie na ND8 ;-)

Fumar
20-07-2009, 14:49
A jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś orientuje się, gdzie dostanę ND8 + holder itp. w Bydgoszczy? Akurat 23.07 będę w bydzi, także przy okazji bym zakupił ;-)