Zobacz pełną wersję : camera not detected
Wgrałem triala camera control 2 nikona i nie widzi mojego D60 :/
Dowiedziałem się na necie że to pewnie kwestia ustawienia portu USB na PTP ale przy D60 nie widze tej opcji !!!
Ponadto gdzie u licha można znaleźć upgrade firmware na stronach nikona ? Owszem tapetkę na pulpit znalazłem przy opisie aparatu i supporcie..ale firmaweeru nigdzie. W tej chiwli posiadam wersje 1.0 a ponoć jest juz 2.0
Moze dlatego nie mam tej opcji usb bo stary firmware ?
Nie ma PTP w D60. Update CCP do 2.5 powininen pomoc.
Obsługiwane aparaty
— Obsługa połączeń przewodowych z aparatami D3X, D3, D700 i D300 (połączenia przewodowe i bezprzewodowe są także dostępne przy użyciu opcjonalnego przekaźnika bezprzewodowego WT-4).
— Obsługa połączeń przewodowych z aparatem D200 (połączenia przewodowe i bezprzewodowe są także dostępne przy użyciu opcjonalnego przekaźnika bezprzewodowego WT-3).
— Obsługa połączeń przewodowych z aparatami D2Hs, D2X i D2Xs (połączenia bezprzewodowe są także dostępne przy użyciu opcjonalnego przekaźnika bezprzewodowego WT-2).
— Obsługa tylko połączeń przewodowych z aparatami D100, D2H, D40, D40x, D50, D60, D70, D70s, D80, D90 i D5000.
to prawda wersja update rozwiązuje problem..ale sens instalacji tego byl zupełnie inny. Chodzi mi o program DSLR focus , który nie wykrywa mi tego aparatu.
Na stronie producenta jako powód podaje się ze aparat nie działa w trybie PTP.
Dla sprawdzenia tego probowałem zainstalowac camera control. Moze i nowa wersja jakoś rozpoznaje ten aparat ale on chyba pracuje wciaz w jakimś dziwnym trybie ktory nie jest rozpoznawany przez reszte programów . :/
Pytales o CCP.
Czy chodzi o ten dslr focus? - http://www.dslrfocus.com/