PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA flash EF-530 DG ST

adasb82
15-07-2009, 20:00
Tak ostatnio zwiedziałem sobie Szczecińskie Sigma PRO Centrum i oko moje przykuła owa lampa. Info na forum znalałem szczątkowe, więc zapytam ponownie. Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego palnika, jak się prezentuje, jakie wykonanie, jak błyska. Cena zacna, 699 PLN. :)

Info techniczne:

Nazwa: Sigma EF-530 DG ST
Pomiar błysku: TTL
Liczba przewodnia: 53 (ISO 100/m, zoom na 105 mm)
Czas odświeżania: 6 sekund (z bateriami alkalicznymi), 4 sekundy z akumulatorami NiCd lub NiMH
Ilość błysków: ok. 220 z bateriami alkalicznymi, ok. 100 z akumulatorami NiCd lub NiMH
Zasilanie: 4 x AA (alkaliczne, NiCd lub NiMH)
Wymiary: 77 x 139 x 117 mm
Waga: 305 g (bez baterii)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img406.imageshack.us/i/sigmaef530dgst1.jpg/)

maf16
15-07-2009, 20:25
Używałem tego modelu z d80. Gdybyś był z Warszawy mógłbym Ci pokazać i użyczyć do sprawdzenia.
Bardzo mocna lampa - walnięcie na full od sufitu daje dużo światła. Mój egzemplarz był raz w serwisie (niewyzwalała błysku) po jakiś paru miesiącach. Od tamtej pory wszystko git działa. Minusem była słaba powtarzalność - moja co jakiś czas waliła pełną (lub bardzo dużą) mocą i potem zanim się naładowała to puszczała parę zdjęć ze słabym błyskiem.
Dużym minusem słaba regulacja: pełna moc, 1/16, TTL lub... off. I to wszystko. Wbudowana nakładka rozpraszająca. Minusem brak blaszki odbijającej.
Wykonanie raczej plastikowe, ale daje radę. Jedna czerwona lampka do wspomagania AF.
Jak chcesz jakieś zdjęcia lapmy podeślij PM.

cypherdid
15-07-2009, 20:26
Lipa. Już bym wolał Sunpaka chyba. Niby szybko się ładuje itp. ale praca z lampami Sigma to dla mnie koszmar. Używałem przez 1.5 roku wersji Super...która z tym wyrazem nie miała nic wspólnego, prócz Super Wysokiej Ceny. Poza tym za 700PLN wymaga się od lampy żeby przy manualnych ustawieniach, których są 'aż' 2 w tym modelu (o ile pamiętam) - błyskała równo. A tu każdy kolejny błysk jest często ciut mocniejszy/słabszy od poprzedniego. Darować, pojeść zupki przez miesiąc i zaoszczędzić na SB-600.

adasb82
15-07-2009, 23:12
Dzięki koledzy. Jednak co rada użytkownika, to rada. Pozdrawiam.

karabud
15-07-2009, 23:18
Sigma super to bardzo dobra lampa z duzymi mozliwosciami, wlasciwie takimi jak sb-800. Blyska rowno. cypherdid trafil Ci sie jakis lipny egzemplarz u mnie jest wszystko ok i u chyba wszystkich tak jest, miales jakas wadliwa lampe. Jest mocna szybko sie laduje dziala w cls jako commander i slave, mozna uzywac tez jako fotocele. Blysk dzielony do 1/64m tryb fp itp itd. Jedyne co mi sie nie do konca podoba to obsluga. Co do st to moim zdaniem nie warto.

cypherdid
17-07-2009, 21:16
Sigma super to bardzo dobra lampa z duzymi mozliwosciami, wlasciwie takimi jak sb-800. Blyska rowno. cypherdid trafil Ci sie jakis lipny egzemplarz u mnie jest wszystko ok i u chyba wszystkich tak jest, miales jakas wadliwa lampe. Jest mocna szybko sie laduje dziala w cls jako commander i slave, mozna uzywac tez jako fotocele. Blysk dzielony do 1/64m tryb fp itp itd. Jedyne co mi sie nie do konca podoba to obsluga. Co do st to moim zdaniem nie warto.

Miałem do czynienia z dwiema 'Super'. Nie narzekałem - aż zmieniłem. Powiem że po przesiadce na SB-800 i teraz SB-900 - różnica jest kosmiczna...jak dla mnie. A od wersji Standard wolę SB-600...a jeśli nie to Sunpak.

jaqp
21-07-2009, 11:04
Mam wersję super (juz prawie rok ściągnieta z USA w dobrej cenie) i nie narzekam. Troche zakręcona obsługa w porównaniu do SB, ale można się przyzwyczaić. lampa błyska równo, spore możliwości regulacji błysku (czego nie ma w wersji ST), na komplecie GP Recyko+ 2100mAh błyska wystarczająco długo jak na mała sesyjkę. generalnie zadowolony, zwłaszcza jak na zakup za równowartość 600zł:))

emsolo
29-08-2009, 19:20
lepsza od nissina Di622? którą warto kupic?