PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 20-35/2.8 AT-X Pro

dejnekas
15-07-2009, 19:26
Właśnie kupiłem ten obiektyw. Niestety okazało się, że śrubokręt AF chodzi na tyle ciężko, że aparat nie daje rady nim kręcić w pewnym zakresie odległości. Podejrzewam, że czyszczenie i przesmarowanie powinno pomóc ale może ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradził lub nie.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

marcin_G
16-07-2009, 10:52
Problem bierze się z zabrudzonego wałka AF. Jesli uda Ci się bezboleśnie odkręcić pierścień bagnetu (wcześniej trzeba odkręcić kontakty CPU) to wyjmij go i wyczyść. Powinno pomóc. Pamiętaj, że w tej Tokinie pracę AF/MF przełączasz przesuwając pierścień ostrości przód tył :!:

dejnekas
16-07-2009, 11:31
Dziki wielkie! Wlasnie tak myslalem, |e to nie moze by nic powaznego. Szczegolnie, |e AF dziala slabo tylko przy minimalnym zakresie: 0,5-0,8 metra.

marcin_G
16-07-2009, 21:25
Aaaaa, jesli tak, to problem nie leży w wałku AF, tylko w ułozyskowaniu pierścienia ostrości. Sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. Być może jest to zgęstniały smar w pewnym zakresie "ślimaka" ostrości. Postaw obietyw na kilka godzin na słońcu, niech sie solidnie nagrzeje, a potem postaraj sie to rozruszać

arsiser
17-07-2009, 13:30
Miałem podobny problem z Tokiną 28-70 (stary model ze złotą obwódką )
Nie rozbierałem jej tylko smarowałem tubus przy pierścieniu ostrości poruszając nim, użyłem oliwki do maszynek fryzjerskich :D
minimalna ilość oliwki i ruch pierścieniem, zadziałało, obiektyw znów działa, i nic do środka się nie dostało. Na koniec wytarłem z wierzchu tubus.