Zobacz pełną wersję : f801s oplaca sie za 250zl?
oplaca sie wziasc za 250zl ? w dosc dobrym stanie jest
cypherdid
15-07-2009, 17:32
yyy...jeśli w dobrym stanie - to myślę że tak...choć często widzę oferty za 400PLN na nikona F90 - a 150 bym dopłacił do F90
slawson38
15-07-2009, 18:56
Wszystko zależy od tego jak bardzo Ci jest potrzebny.
skulinski
15-07-2009, 20:02
za 280 sprzedaje F90 na gieldzie.
Imho f801s za 250 w dzisiejszych czasach sie tak sobie oplaca. Za takie pieniadze stały juz jakies dwa lata temu.
havk - za 280,-zł kup od kol. skulinski Nikona F90 i się nawet nie zastanawiaj.
Miałem dwa F801s i obydwa miały coś dziwnego z silnikiem przesuwu filmu, dlatego przeszedłem na następcę tego modelu, czyli Nikona F90.
ja kupiłem max tydzień temu u nas na giełdzie F801s za 120zł. Stan rewelacyjny.
tak dla pewnosci spytam jeszcze... :D jak podlacze do 35mm 18-70DX to rozumiem ze skonczy sie to duza wineta?
skulinski
16-07-2009, 00:38
tak dla pewnosci spytam jeszcze... :D jak podlacze do 35mm 18-70DX to rozumiem ze skonczy sie to duza wineta?
Jesli dobrze rozumiem do analoga chcesz podpiąć 18-70. Winieta będzie. 18-70 to szklo do formatu DX.
dobrze radzą, dołóż do f90x
ja kupiłem max tydzień temu u nas na giełdzie F801s za 120zł. Stan rewelacyjny.
Rewelacyjna cena !!!
jak podlacze do 35mm 18-70DX to rozumiem ze skonczy sie to duza wineta?
W pewnym zakresie zooma widoczne będzie tylko kółko na matówce (okrągłe fotki - czemu nie :) ), ale najprawdopodobniej istnieje taki zakres, gdzie będzie cała klatka naświetlona, choć raczej obarczona winietą.
Czyli jeżeli masz tylko to szkło, to na początek jakieś zdjęcia będziesz mógł robić.
f801 jakiego miałem, miał wiertarke zamiast AF
f801 i sigma 18-125 na 18mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol2/2/83/miniaturki400/3191177.jpg)
zawsze podobaly mi sie winety :D poczekam jeszcze, kupuje 50mm 1.8 (przy okazji lepiej D czy non D? - mam okazje nonD za 400zl) i poem ewentualnie zaczaje sie na f90x i obiektyw bedzie spoko juz do niego a cyfry sie pozbyc chcialem ale boje sie :)
skulinski
17-07-2009, 18:01
mam okazje nonD za 400zl)
Wersja D niedawno byla na gieldzie za 320 zł. Fakt, ze z odbiorem osobnistym w Wawie, ale była.
Co do wyboru D/ bez D, podobno D ma lepszy pomiar przy swietle blyskowym, poneiwaz przekazuje do korpusu info o odleglosci punku ostrosci, co jednak nei oznacza ze nonD ma kiepski pomiar, sam uzywam nonD i hula bardzo dobrze . Ale nie ma co placic za nonD wiecej niz za D :)
no tak ale nonD za to jest chyba lepiej wykonany (bardziej jak 1.4D) wkoncu to japoniec nie? warto dac 400?
[...]ale najprawdopodobniej istnieje taki zakres, gdzie będzie cała klatka naświetlona, choć raczej obarczona winietą.
E-e - lata temu sprawdzalem 18-70 na F80 - w calym zakresie kolko.
Dla pewnosci moge sprawdzic na D3 - ale pewnie zapomne :-)
Za to 17-55 od 28mm kryje pelna klatke.
skulinski
17-07-2009, 22:07
no tak ale nonD za to jest chyba lepiej wykonany (bardziej jak 1.4D) wkoncu to japoniec nie? warto dac 400?
Miałem kiedyś jednoczesnei dwie 50tki nonD - jedna Japan, druga China. Rozne wersje , japan z szybką. Roznice jakosci wykonania to raczej autosugestia, ze japan jest lepszy. Gdybym mial teraz kupowac, miejsce produkcji nie byloby istonym argumentem. Ostatecznie zostala u mnie wersja japonska, ale glownie dlatego, ze ma drobny minus estetyczny wiec na sprzedaż poszła mejd in czajna bo była w ładniejszym stanie.
Wracając do pytania - jesli ma przyniesc radosc to nawet i za wiecej niz 400 warto ;]
400 to normalna/średnia cena
Kieruj sie raczej stanem technicznym - przy f801 i f90 będziesz kręcił pierścieniem przesłony i strasznie wkurzające jest kiedy ten pierścień pracuje gorzej niż idealnie...
Pierścien ostrzenia powinien mieć stały i lekki opór, nie powinien wymagac siły, ale tez nie może być bez oporu. Najlepiej jak nie ma luzów.
No i szkła oczywiście igła...
oplaca sie wziasc za 250zl ? w dosc dobrym stanie jest
Jak za podobną kasę nie dostaniesz f90x to bierz... świetny aparat! Ja swojego prawie nie używam (eh ta syfra) ale nigdy go nie opchnę bo to aparat który cieszy i sprawdza się w 100%.