Zobacz pełną wersję : SB-800 na F100 + 3x SB-900 = poprawne działanie?
Jak w temacie. Mam D700 z trzeba SB-900. Niedawno dokupiłem sobie analogowy F100. Chciałbym maksymalnie wykorzystać swój sprzęt i dlatego chciałbym dokupić SB-800, żeby działała jako sterownik dla pozostałych lamp SB-900. Oczywiście chciałbym też, żeby działała jako lampa CLS gdy używam SU-800, ale z tym nie powinno być problemu, bo obsługuje i-TTL.
Moje wątpliwości budzi fakt, że F100 obsługuje tylko TTL i BL. SB-800 w zasadzie wszystkie D-TTL, i-TTL oraz TTL z BL oczywiście. SB-900 już tylko i-TTL. Pytanie czy SB-800 na F100 będzie w stanie dyrygować SB-900. Nie wiem po prostu czy standardy TTL określają sposób porozumiewania się z aparatem czy także między lampami. Jeśli to pierwsze, to pewnie ruszy, jeśli to drugie, to może być kłopot.
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić działanie lub niedziałanie podobnego zestawu?
nie bedzie dzialalo, bo puszka nie obsluguje cls.
W instrukcji do F100 jest napisane, że obsługuje TTL i to nawet w różnych trybach (różnica w sposobie pomiaru światła jaki ma być wtedy wykonywany).
Czy SB-800 na F100 będzie mogła robić za sterownik błysku?
nie bedzie dzialalo, bo puszka nie obsluguje cls.
A co ma do tego puszka!?
Sterownikiem, nie ma być lampa w body, tylko SB800 lub SU800, wszystkie ustawienia z poziomu lampy się robi, a nie z body, body tylko wyzwala lampę na sankach.
W instrukcji do F100 jest napisane, że obsługuje TTL i to nawet w różnych trybach (różnica w sposobie pomiaru światła jaki ma być wtedy wykonywany).
Czy SB-800 na F100 będzie mogła robić za sterownik błysku?
Tak. Będzie robić za sterownik błysku bez problemu, a to w jakich trybach będą robić poszczególne lampy to już inna sprawa i chyba zależy to od poszczególnych lamp, każda może chyba robić w innym trybie (tzn każda grupa lamp).
A co ma do tego puszka!?
Sterownikiem, nie ma być lampa w body, tylko SB800 lub SU800, wszystkie ustawienia z poziomu lampy się robi, a nie z body, body tylko wyzwala lampę na sankach.
Tak. Będzie robić za sterownik błysku bez problemu, a to w jakich trybach będą robić poszczególne lampy to już inna sprawa i chyba zależy to od poszczególnych lamp, każda może chyba robić w innym trybie (tzn każda grupa lamp).
sprawdziles? :) jak nie to sprawdz, bo wprowadzasz w blad. ttl ktory obsluguje d100 nie jest w stanie pracowac w cls ktory jest czescia i-ttl. nie jest w stanie wysylac przedblyskow pomiarowych i nie bedzie dzialal.
F100 nie działa z SU-800.
F100 nie działa w żadnym z automatycznych trybów z SB-900, wszystko trzeba ustawiać ręcznie (ISO, przesłona, czas, odległość), żeby lampa pokazała ile oświetli.
sprawdziles? :) jak nie to sprawdz, bo wprowadzasz w blad. ttl ktory obsluguje d100 nie jest w stanie pracowac w cls ktory jest czescia i-ttl. nie jest w stanie wysylac przedblyskow pomiarowych i nie bedzie dzialal.
Wyglada więc na to, że SB-800 będzie działać z samym F100 w trybie TTL, ale już jako sterownik błysku zapewne działać nie będzie. W najgorszym razie po prostu będę mieć jedną lampę do F100 a 4 do CLSa z D700. W sumie też jest to jakaś opcja.
Jeżeli tak to zwracam honor!!!
Wyglada więc na to, że SB-800 będzie działać z samym F100 w trybie TTL, ale już jako sterownik błysku zapewne działać nie będzie. W najgorszym razie po prostu będę mieć jedną lampę do F100 a 4 do CLSa z D700. W sumie też jest to jakaś opcja.
no niestety, ale wlasnie tak bedzie.
Jeżeli tak to zwracam honor!!!
;)
Dzięki wszsytkim za informacje, zapewne w przyszłym miesiącu uda mi się to sprawdzić empirycznie.