Zobacz pełną wersję : jaka jest roznica pomiedzy 85mm f/1.8 a 85mm f/1.8D
satriani7007
15-07-2009, 14:19
Witam,mam pytanie czy jest jakas roznic w pomiedzy obiektywami nikkor 85mm f/1.8 af a nikkor 85mmf/1.8 af-D?za wszelkie odpowiedzi dziekuje
O ile dobrze wiem, to wersja z D jest nowsza i podaje do body informację o odległości na jaką ustawiona jest ostrość.
mibartek
15-07-2009, 14:40
słyszałem teorie że wersja D ma pewniejszy autofocus, ale sam tego nie sprawdzałem - może ktoś kto sprawdzał się wypowie. Optycznie to to samo.
Tak w skrócie :
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF85mm/index1.htm
Ogólnie, to co już napisano, czyli informacja o odległości, ważna dla pomiaru matrycowego, pracy lampy itd :)
stachmuszel
16-07-2009, 07:28
Od kolegi, który przerabiał temat w autopsji wiem, że można nie zawracać sobie tym głowy.
Pozdr.
Photoartbox
16-07-2009, 07:30
Od kolegi, który przerabiał temat w autopsji, można nie zawracać sobie tym głowy.
Pozdr.
Z wlasnych doswiadczen - potwierdzam.
Michał Jędrak
17-07-2009, 00:15
Różnica żadna, bo informacja z literki D jest tylko potrzebna przy plaskaniu lampą. Chociaż ja nigdy nie widziałem różnicy pomiędzy D a nie-D przy pracy z lampą. Obydwie wersja robiły tak samo dure zdjęcia. Zawsze przejarane gdy nie trzeba lub ciemne, gdy potrzeba światła... Jak to z lampami bywa...
Z wlasnych doswiadczen - potwierdzam.
A ja nie, pomiar D jest b. ważny gdy dużo fotografuje się z lampą błyskową więc warto mieć, co innego przy dłuższych obiektywach bo przy nich raczej rzadko korzysta się z lampy.
Photoartbox
17-07-2009, 15:03
A ja nie, pomiar D jest b. ważny gdy dużo fotografuje się z lampą błyskową więc warto mieć, co innego przy dłuższych obiektywach bo przy nich raczej rzadko korzysta się z lampy.
Dla mnie nie jest wazne cos, co nie robi ZADNEJ roznicy na zdjeciach oraz w uzytkowaniu obiektywu, a tak bylo w przypadku wersji z "D" i bez "D". Inaczej, "D" nie jest gwarancja prawidlowo naswietlonych zdjec przy uzyciu lampy. To samo moge napisac o 60-ce, z ktora rowniez w obu wersjach sie spotkalem.
Oprócz auto fill flash, literka "D" wspomagała również pomiar matrycowy. Przynajmniej tak było kiedyś. Oczywiście wszystko raczej tylko w teorii.
Na pewno "D" ma ciut nowszą elektronikę (chociaż raczej na nic się to nie przekłada), jest trochę mniej wiekowy i kosztuje więcej.
czyli nie opłaca się dopłacać do "D" ?
Moim zdaniem 85-tki bez D są ciut tańsze głównie przez swój wiek a nie przez to, że nie mają D. Ja miałem obydwie wersje i zostawiłem sobie bez D ponieważ był ostrzejszy na pełnej dziurze. Nie zauważyłem innych różnic w użytkowaniu (również z lampą).