PDA

Zobacz pełną wersję : Portret, zdjęcia portertowe w plenerze, skąd inspiracje...

prz3mo
15-07-2009, 08:17
Ostatnio sobie wymyśliłem, by spróbować swoich sił w szeeeroko rozumianym portrecie, w plenerze.
Kiedyś jakoś nie interesowała mnie ta działka, ale ostatnio coraz częściej przeglądam sobie strony z foto mody czy typu "glamour"... czy nasz dział "glamour".
Pytanie brzmi - skąd czerpiecie pomysły na sesje plenerowe z modelką czy modelem? Chodzi o pozy, układy, pomysły na lokalizacje...
Czy podpatrujecie innych (a jeśli tak to kogo), czy sami główkujecie i wymyślacie...?
Ja generalnie mam problem tego typu, że nawet jeśli w domu wbiję sobie do głowy ciekawe pomysły, które później chciałbym wykorzystać, to w momencie rozpoczęcia fotografowania mi ulatują z głowy i jest pustka :(
Zdaję sobie sprawę, że np. zawodowa modelka czy model po części sami odwalają kawał roboty odpowiednio się zachowując i pozując... niestety dostępu do zawodowych modelek nie mam, więc jeśli takowe zdjęcia będę popełniał to osoby po drugiej stronie aparatu będą czekały raczej na moje wskazówki.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

stock
15-07-2009, 09:23
na poczatek wypróbuj pozy klasyczne, podpatrzone u innych fotografów chociazby z naszych działów portretowo/modowych. Z czasem swobodniej Ci bedzie prowadzic modelkę, wskazywac w jakiej pozie wygląda korzystniej a w jakiej mniej. Takie kopiowanie pomysłów to nic zdrożnego jak na poczatek. A łatwiej zacząć od klasyki niz samemy wymyślac jakies wygimnastykowane pozy, które moga się, że tak powiem "nie przyjąć". Niby sa w necie jakies pdf-y z rysuneczkami różnych ustaweń modelek/modeli - zawsze mozna skorzystać, a nawet wydruk wrzucic do torby foto ;) W trakcie przerwy w zdjeciach można wspólnie z modelka poogladac, cos powybierać i wspólnie trenować, trenować, trenować ;)
--------
No ale ja leszcz w temacie jestem i może niech lepiej się wypowiedza doświadczeni portreciści ;)

prz3mo
15-07-2009, 09:47
Niby sa w necie jakies pdf-y z rysuneczkami różnych ustaweń modelek/modeli - zawsze mozna skorzystać, a nawet wydruk wrzucic do torby foto ;) W trakcie przerwy w zdjeciach można wspólnie z modelka poogladac, cos powybierać i wspólnie trenować, trenować, trenować ;)

Ostatnio nawet ściągnąłem tego pdf-a :)

stock
15-07-2009, 10:12
tez go mam - w chwilach zwatpienia się przydaje. Bo korzystając z tych przykładów jest czas w głowie na obmyślanie kolejnych ustawień ;)

szumigt
15-07-2009, 10:41
tez go mam - w chwilach zwatpienia się przydaje. Bo korzystając z tych przykładów jest czas w głowie na obmyślanie kolejnych ustawień ;)

A możecie go zapodać ?? :) Może komuś się i przyda ...

prz3mo
15-07-2009, 11:01
A możecie go zapodać ?? :) Może komuś się i przyda ...

Wieczorem mogę Ci wysłać, teraz nie mam dostępu do kompa, na ktorym mam tego pdfa.

stock
15-07-2009, 12:27
http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=5435&pid=69436#pid69436

a w google to nie łaska poszukac :P :D

NaRvA
15-07-2009, 13:37
Ostatnio sobie wymyśliłem, by spróbować swoich sił w szeeeroko rozumianym portrecie, w plenerze.
Kiedyś jakoś nie interesowała mnie ta działka, ale ostatnio coraz częściej przeglądam sobie strony z foto mody czy typu "glamour"... czy nasz dział "glamour".
Pytanie brzmi - skąd czerpiecie pomysły na sesje plenerowe z modelką czy modelem? Chodzi o pozy, układy, pomysły na lokalizacje...
Czy podpatrujecie innych (a jeśli tak to kogo), czy sami główkujecie i wymyślacie...?
Ja generalnie mam problem tego typu, że nawet jeśli w domu wbiję sobie do głowy ciekawe pomysły, które później chciałbym wykorzystać, to w momencie rozpoczęcia fotografowania mi ulatują z głowy i jest pustka :(
Zdaję sobie sprawę, że np. zawodowa modelka czy model po części sami odwalają kawał roboty odpowiednio się zachowując i pozując... niestety dostępu do zawodowych modelek nie mam, więc jeśli takowe zdjęcia będę popełniał to osoby po drugiej stronie aparatu będą czekały raczej na moje wskazówki.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

dlugi wolny wieczor ... dostep do sieci ... dobry trunek ... notatnik ... i skarbnica gotowcow stoi otworem: http://www.modelmayhem.com

abre
16-07-2009, 09:54
prz3mo, jeśli pomysły Ci ulatują to naucz się nosić zawsze ze sobą notes i w nim je zapisywać, rysować (tu wystarczy przecież znajomość proporcji ciała i perspektywy) albo kup sobie w sklepie dla plastyków takiego drewnianego ludka, jego poustawiaj, sfotografuj - po prostu traktuj go jako szkicownik.

prz3mo
16-07-2009, 09:58
prz3mo, jeśli pomysły Ci ulatują to naucz się nosić zawsze ze sobą notes i w nim je zapisywać, rysować (tu wystarczy przecież znajomość proporcji ciała i perspektywy)

No właśnie chyba tak zacznę robić :) Co prawda mało "profi" to wygląda, ale co tam :)

abre
16-07-2009, 10:14
Najważniejsze, żebyś umiał odczytać swoje szkice. A fotograf ze szkicownikiem wygląda bardzo profi, niezależnie od tego, co się w jego szkicowniku znajduje ;)

geryon
16-07-2009, 10:19
w czasach kiedy cyfra była mrzonką niezrównoważonego naukowca szkicownik był podstawowym narzędziem w trakcie przygotowywania sesji. tworzyło się plan oświetlenia, szkicowało się pozy itd. twierdzenie ze szkicowanie jest mało PRO jest wielkim błędem ;)

cheyenne
16-07-2009, 10:26
Co prawda mało "profi" to wygląda, ale co tam :)

zmień podejście
co cię obchodzi że wygląda to nieprofesjonalnie skoro uzyskujesz poprzez to lepsze efekty

prz3mo
16-07-2009, 10:43
zmień podejście
co cię obchodzi że wygląda to nieprofesjonalnie skoro uzyskujesz poprzez to lepsze efekty

Wiem, wiem... to żart był :)

kabal
16-07-2009, 10:57
No właśnie chyba tak zacznę robić :) Co prawda mało "profi" to wygląda, ale co tam :)

Ja zawsze na kartkach rysuję m/w pozy i dodatkowo opisuję koncepcję - często jest tak, że jakiś pomysł przychodzi mi do głowy, a na realizację musi czekać jeszcze miesiąc, dwa, pół roku - a to rozwiązanie pozwala mi nie zapominać.

maateoo
21-07-2009, 23:16
Tak jak wyżej na początek pozy klasyczne, możesz poprosić modelkę ( czy to koleżankę, babcie, ciocie, kuzynkę siostrę) aby oddawała różne stany nastroju. Pamiętaj też o padającym świetle(w zależności od padania światła możesz wyszczuplić modelkę, pokazać zarys twarzy(światło boczne), unikaj ostrego światła przedniego