PDA

Zobacz pełną wersję : pilot - wyzwalanie migawki przy użyciu pilota

yorky
14-07-2009, 17:25
W instrukcji jest napisane, że powinieniem zakryć wizjer "nakładdką - DK5" kiedy chce wyzwalać migawkę przy użyciu pilota. Zakrycie pilota wg instrukcji (strona 68) ma nastąpić po wykadrowaniu zdjęcia.

Nie rozumiem za bardzo czy jest to konieczne i po co trzeba to robić?

Macie jakieś zdanie wyrobione na ten temat?

Karbulot
14-07-2009, 18:17
Ja stojac za statywem po prostu zblizam otwarta dlon, aby nie wpadalo swiatlo na odleglosc ok 1-2 cm od wlotu wizjera z tylu. Nie bawie sie w zadne przymykania wizjera dekielkami, bo co chwile musialbym zakladac i sciagac.

Pietern
14-07-2009, 18:34
Zależy od tego jaki masz czas ekspozycji ustawiony, jeżeli długi to i w nocnych zdjęciach można zakryć.
Przy normalnej ekspozycji, do 1s wg mnie nie warto. Chyba, że ktoś wali foty o takim czasie w słoneczny dzień... ;-)
Piotr

yorky
14-07-2009, 18:34
ale czy rzeczywiście niezasłonięcie ma wpływ na ekspozycje... przecież czujnik światła działa nie z tej strony (chyba)?

Pietern
14-07-2009, 18:38
Przez wizjer wpada światło, po prostu. Niewiele, ale jednak. A im dłuższa ekspozycja, tym wpadnie go więcej i jego wpływ na niechciane naświetlenie będzie większy.
Piotr

core
14-07-2009, 19:01
Wydaje mi się że tu chodzi raczej o światło padające na czujnik autoekspozycji który jest umieszczony blisko wizjera:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3/D3A5.HTM (nie wiem czy w innych modelach też jest w tym miejscu)

W takim przypadku długość ekspozycji chyba nie ma znaczenia.

Pietern
14-07-2009, 20:51
Faktycznie nie ma...
Piotr

yorky
14-07-2009, 23:22
Czyli ogólnie mówiąc trzeba zakrywać...

pamada
15-07-2009, 06:36
Czyli ogólnie mówiąc trzeba zakrywać...

Problem powstaje tylko wtedy, gdy aparat sam dobiera parametry ekspozycji tuż przed zwolnieniem migawki pilotem (kiedy twarz nie przysłania wizjera), i aparat pracuje w którymkolwiek programie poza manualnym... prostym rozwiązaniem zamiast zasłaniania jest przełączenie aparatu na manual, i wcześniejszy dobór parametrów ekspozycji (patrząc w wizjer) a następnie zwolnienie migawki pilotem.
:)

TomekB.
16-07-2009, 22:51
Jakoś wcześniej nie korzystałem z zakrywania wizjera. Tak jak ktoś powyżej napisał do 1s można mieć spokojnie odkryte. Tak przynajmniej w D80. W D90 można skorzystać z LV:)

messer
17-07-2009, 10:05
Im większy wizjer, tym problem się pogłębia.
W bardziej zaawansowanych modelach (d2x, d700, d3), które mają duży, okrągły okular, jest zamontowana specjalna "kurtyna", którą można zasłonić wizjer. To bardzo wygodne rozwiązanie. Szkoda, że w trzycyfrowych body takiego się nie uświadczy (chociaż tutaj problem wpadającego światłą z tyłu jest troszkę mniej kłopotliwy ze względu na mniejsze okulary)

core
17-07-2009, 10:55
W bardziej zaawansowanych modelach (d2x, d700, d3), które mają duży, okrągły okular, jest zamontowana specjalna "kurtyna", którą można zasłonić wizjer. To bardzo wygodne rozwiązanie. Szkoda, że w trzycyfrowych body takiego się nie uświadczy

Wiem że się czepiam, ale ilo cyfrowym body jest D700 ? ;)

yahooo8
18-07-2009, 00:22
ja pstrykając w dzień zdjęcia nigdy nie zasłaniałem i nie mam żadnego problemu, to jest naprawde niewygodne ciągle biegać z dekielkiem.
Wydaje mi się, że faktycznie jak mamy długie czasy naświetlania to coś to może zmienić ale tak podczas codziennego używania raczej różnicy nie zauważymy.