PDA

Zobacz pełną wersję : ODCZYT plików z karty (D300)

Tomator
14-07-2009, 17:15
Chciałem wrzucic parę .jpg z kompa na kartę (SandiskExIII 8GB) i potem obejrzeć je na D300. Tymczasem pliki puszka widzi, ale pisze, ze brak danych obrazu..:( Przy normalnym użytkowaniu karta działa prawidłowo.
Co z tym fantem?

mkl
14-07-2009, 17:37
Sprawdź czy pliki nie mają atrybutów "tylko do odczytu". Upewnij się, czy pliki mają rozszerzenie z małej litery (aczkolwiek nie wiem czy ma to wpływ). Czy pliki wrzuciłeś w katalog roboczy aparatu?

Tomator
14-07-2009, 17:39
Sprawdź czy pliki nie mają atrybutów "tylko do odczytu". Upewnij się, czy pliki mają rozszerzenie z małej litery (aczkolwiek nie wiem czy ma to wpływ). Czy pliki wrzuciłeś w katalog roboczy aparatu?

nie mają.... mają ..... wrzuciłem w roboczy.. :)

mkl
14-07-2009, 17:42
Może są jakieś problemy z samymi plikami. Np GIMP jak obrabia jpg'i i nie wyrzuci się EXIF'a i kliknie save, to już w GIMP'ie ich się nie otworzy... Aparat de factor nie jest przeglądarką zdjęć, więc może nie czyta wszystkich wariantów jpg'a.

Tomator
14-07-2009, 17:43
Może są jakieś problemy z samymi plikami. Np GIMP jak obrabia jpg'i i nie wyrzuci się EXIF'a i kliknie save, to już w GIMP'ie ich się nie otworzy...

no własnie ni ewiem.... próbowałem i z plikami z PSa i z NXa.... a zawsze zapisuję z parametrami....

amirez
14-07-2009, 19:00
Poszukaj, było już na forum. Niestety, kombinacja komputer via puszka nie działa. Aparat odczytuje wyłącznie oryginały - czyli pstryknięte fotki