PDA

Zobacz pełną wersję : kilka z aut, wesel i zachodów słońc

Adam Trzcionka
14-07-2009, 16:33
sporo świetnych ślubnych zdjęć na forum, gratsy dla autorów, w takim przekroju fantastycznie widać postępy i różnice w stylach.
dam kilka i ode mnie, na dowód, że żyję. pracy mam dużo, nie tylko fotograficznej, więc i czasu mało. wrzucę to, co lubię szczególnie z ostatnich tygodni, w sierpniu nadrobię kilkoma ulubionymi całościówkami. więcej i większe na blogu (http://blog.adamtrzcionka.pl)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/8486/43211596.jpg)

2.

źródło (http://img134.imageshack.us/img134/260/46148302.jpg)

3.

źródło (http://img229.imageshack.us/img229/5755/img8213.jpg)

4.

źródło (http://img134.imageshack.us/img134/2695/61152296.jpg)

5.

źródło (http://img194.imageshack.us/img194/5674/img9345male.jpg)

6.

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/705/21277427.jpg)

i bonusowy kolażyk

7.

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/2175/14313080.jpg)

pozdrawiam!

Vespalock
14-07-2009, 17:17
No kurczę... sam nie wiem co powiedzieć. Bez wątpienia jesteś dla mnie w czołówce forumowych fotografów ślubnych ale ta wrzutka wywołuje u mnie mieszane uczucia. Może wieczorem przejrzę to jeszcze raz i będzie mi łatwiej cokolwiek napisać.

shaolin
14-07-2009, 17:20
Jakby mi ktos inny pokazal te zdjecia i powiedzial, ze sa Twoje to bym nie uwierzyl ;) Nie wiem czy to dobry znak, czy zly ;)

Zdjecia od 4 w dol sa przyjemne, pierwsze 3 tylko ok ;)

truman20
14-07-2009, 17:28
Jakby mi ktos inny pokazal te zdjecia i powiedzial, ze sa Twoje to bym nie uwierzyl ;) Nie wiem czy to dobry znak, czy zly ;)

Jakby takie zdjęcia wrzuciła osoba w ogóle inna, z małym stażem na forum albo nowa, to pewnie została by zbluzgana za takie zdjęcia albo w ogóle nikt by nie odpowiedział. A post Vespalock utwierdza mnie w tym, co kiedyś pisałem na forum o wymijających komentarzach zdjęć dla użytkowników z dużą ilością postów i większym doświadczeniem na forum, dla użytkowników których zdjęć nie wypada komentować źle.

Jedyne fajne, to zdjęcie nr 6. :)

Adam Trzcionka
14-07-2009, 17:38

Zdjecia od 4 w dol sa przyjemne, pierwsze 3 tylko ok ;)

jestem zdania, że zdjęcia mają bronic się same, ale i widze pewne tendencje, więc skomentuję :)
było dużo lukru, pastelowych kolorów, było miodnie i strawnie.
jest BW, jest surowo - są za to w moim odczuciu wydarzenia i treść - podoba się mniej lub wcale.

Jakby takie zdjęcia wrzuciła osoba w ogóle inna, z małym stażem na forum albo nowa, to pewnie została by zbluzgana za takie zdjęcia albo w ogóle nikt by nie odpowiedział. A post Vespalock utwierdza mnie w tym, co kiedyś pisałem na forum o wymijających komentarzach zdjęć dla użytkowników z dużą ilością postów i większym doświadczeniem na forum, dla użytkowników których zdjęć nie wypada komentować źle.

Jedyne fajne, to zdjęcie nr 6. :)

a ja uwielbiam pierwsze, choć jak piszesz nadaje się wyłącznie do zbluzgania; uważam za moje najlepsze weselne zdjęcie ever, zostawiające daleko z tyłu wcześniejsze malowane słodziaki. swoją drogą to zdjęcie zajęło 12miejsce w kwartalnym, najbardziej prestiżowym konkursie fotografii ślubnej na świecie - WPJA.

6 to malowanka, przyjemna dla oka, ale błaha, o niczym.

truman20
14-07-2009, 17:46
A Młodzi zaakceptowali takie zdjęcia?

Adam Trzcionka
14-07-2009, 17:50
A Młodzi zaakceptowali takie zdjęcia?

niestety nie, musiałem na dodatkowej sesji dorobić coś ze zdejmowaniem podwiązki i synchronicznym wyglądaniem zza drzewka ;)

oczywiście, że zaakceptowali.

shaolin
14-07-2009, 17:54
No to pogratulowac 12 miejsca.

I Adas mi nie chodzilo o to, ze brak tu lukru, pasteli, slodyczy itp ;) wiadomo, ze dobra akcja i emocje licza sie bardziej... po prostu te pierwsze 3 srednio mi podchodza ;)

PS skomentowalbym je tak samo niezaleznie od tego czy bylyby to Twoje zdjecia, moje, Zbyszka z Bogdanca czy kogos innego ;) to tak na wszelki wypadek, zeby mnie nie wrzucali do wora tych co bluzgaja na foty, jak ktos nieznany wrzuca ;)

adasme
14-07-2009, 17:55
Każdy towar ma swojego klienta.

bukowy dziad
14-07-2009, 17:55
hahah - a moim zdaniem to pierwsze 3 foty w tym secie są zdecydowanie najlepsze - tylko trzeba na nich wzrok zawiesic troche dluzej:) 3 genialna.

kichu
14-07-2009, 17:56
a ja mam zupelnie odwrotnie, mnie sie czesc reportazowa bardzo podoba, nagroda dla jedynki w pelni zasluzona, choc odbicia na dwojce tez fajnie zagraly i moment na
trojce takze, choc nie moge sie oprzec wrazeniu ze 3 albo lekko ruszone albo nietrafione minimalnie z ostroscia

natomiast plener wlasnie podoba mi sie juz mniej, ale to za sprawa kolorystyki (5) i pewnie sposobu prezentacji (7) - forumowe znaczki pocztowe

tych niuansow na ktorych opiera sie gra obu kadrow na 7 prawie tu nie widac...

z uwag ogolnych to mnie sie bardzo podoba, ze nie daliscie sie zapuszkowac do jednego schematu i caly czas widac "kombinacje" i szukanie czegos nowego

z poszukiwaniami to juz jest tak, ze czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej, czasem nie wyjdzie i trzeba X rzeczy spieprzyc zeby pozniej zrobic dobrze

ale innej metody na postep nie ma imho

airborne
14-07-2009, 17:57
nareszcie zaczales robic zdjecia, ja tez bede kiedys musial :)

chyba, ze to z szuflady dziadka :)

majo44
14-07-2009, 18:04
Ja tam wole merytorycznie.

1. Kadrowanie centralne, chyba za bardzo rozjaśnione twarze (po prawej), widoczne aureole, albo mam takie wrażenie, jedyne co broni to zdjęcie to zasłonięte oczy dziecka, co nadaje temu zdjęciu odrobinę smaku, ramek generalnie nie lubię
2. Za mało tematu na zdjęciu, dużo ścian, drzwi, no nie przemawia do mnie
3. Ciekawe sytuacyjnie, ale nie widać tego, za duży bałagan w kadrze, wolał bym młodych ostrych
4. No zdjęcie chłopca z parasolką, przeszkadzają obiekty na drugim planie
6. Już sam oceniłeś
5 i 7. Jak dla mnie za płaskie, ta mgiełka za mocna, kadrowo jest naprawdę fajnie tylko na pierwszej części sklejki nr 7

Widać że coś próbujesz kombinować, nie zawsze to się musi wszystkim podobać, szczególnie gdy się już do czegoś bardzo przyzwyczaili.
Ale to oczywiście tylko moja skromna amatorska opinia.

Radek Radziszewski
14-07-2009, 19:28
Dziwne są dla mnie wasze komentarze...

Dla mnie pierwsze zdjęcia to esencja fotografii coś do czego warto dążyć... ja zazdroszczę i podziwiam...
Fantastyczne zdjęcia !

Kwiatek111
14-07-2009, 19:47
mi rowniez twoje inne zdjecia podobaja sie baaardzo, ale ten wyglada jakby zrobil go ktos inny, ale moze to kwestia gustu

Archibald
14-07-2009, 20:40
Pierwsze trzy są genialne - jak dla mnie pozostałych mogłoby już nie być ;-) Brawo! :)

Erie
14-07-2009, 20:51
Pierwsze trzy są genialne - jak dla mnie pozostałych mogłoby już nie być ;-) Brawo! :)

mam podobne odczucia - pierwsze trzy (a szczególnie pierwsze) sa super, reszta... no cóż... jest, ale być nie musi

Bartek Witek
14-07-2009, 21:21
Dziwne są dla mnie wasze komentarze...

Dla mnie pierwsze zdjęcia to esencja fotografii coś do czego warto dążyć... ja zazdroszczę i podziwiam...
Fantastyczne zdjęcia !

Podpisuję się pod powyższym!!!
6tka jest dla mnie ok ale wśród powyższych mocno odstaje.
Adam z Kaliną udowadniają swoimi materiałami, że klient jest coraz bardziej wymagający i szuka czegoś innego niż wyglądanie zza drzewka ;)
Bardzo mnie to cieszy...

wilus
14-07-2009, 21:36
wrażenie, jedyne co broni to zdjęcie to zasłonięte oczy dziecka, co nadaje temu zdjęciu odrobinę....
...geniuszu
ale dałeś...
pierwsze dwa podobają się, dzieje sie tam dużo, jest życie i jest wesoło.

egoiste
14-07-2009, 22:33
po obejrzeniu z moja pania
postanowilismy ze podobaja nam sie za:
1- ka za chwile , emocje i ogolne szczescie
2.ka za genialny kadr i umiejetnosc korzystania z lustrznych odbic
3. cie za poswiecenie i przyklejenie do szyby w aucie
4. te za usmiech
5 te za malowanie pastelami
6 za malowanie swiatlem
7 za inwencje Tworcza
:)

Adam Trzcionka
14-07-2009, 22:52
3. cie za poswiecenie i przyklejenie do szyby w aucie

ee, to z przedniego siedzenia obok kierowcy (kierownica po prawej) ;)

Tomek Konopka
14-07-2009, 23:16
pewnie młodym się podoba :-D ale mam odwage i powiem że to w samochodzie mnie sie niestety nie widzi :wink:
bonusowy kolażyk bardzo tak.

Amadeusz
14-07-2009, 23:44
Oczywiście gratuluję, że zdjęcie zdobyło uznanie choć ja tego uznania nie podzielam ;) A najzabawniej się czyta komenty po Twoim Adamie, że teraz 3 pierwsze są najlepsze :)

Wiadomo jakie zdjęcia potrafisz zrobić i tym samym jasne jest, że w Twoich zjęciach nie może być mowy o pomyłce, dorabianiu historii itp. ale ja jednak wolę te poprzednie lukry.

egoiste
15-07-2009, 09:11
mialem na mysli przyklejenie do szyby wewnatrz auta , choc na zewnatrz ...... to jest mysl !!!

prz3mo
15-07-2009, 11:00
Mi najbardziej podoba się 1 za fajnie uchwycony moment, gdy facet zakrywa oczy dziecka :)
Oraz 3 generalnie za klimat i "pęd" autka, extra !

Fajnie, że nie spoczywasz na laurach i cały czas "szukasz".

Michal C.
15-07-2009, 11:20
A mnie sie kazda z tych fot podoba, co prawda nie widze 2 i 4 bo sie nie wyswietlaja, wiec nie bede sie na ich temat wypowiadal, ale pozostale rewelacja. Zupelnie inny punkt spojrzenia, a juz numerek 3 i kolazyk 7 wywarly na mnie przeogromne wrazenie artystyczne. Trojeczka wyglada jakby byla robiona analogiem, a ze uwielbiam fotografie z analogow typuje numer 3 na najlepsza fote tego seta. Swietna robota.

R
15-07-2009, 11:25
Adam, to nie sa Twoje zdjecia, prawda? Nie wiem kto na kogo ma zly wplyw... Ty na Kaline czy Kalina na Ciebie :D

Napisales, ze nie ma pasteli i kolorow a jest tresc... moim zdaniem tresci nie przybylo a to co najlepsze gdzies sie podzialo.

adrian
15-07-2009, 11:32
Hehe, właśnie chyba dlatego nie lubię wystawiać tu swoich zdjęć ;-) Komentarze są tak rozbieżne, że aż szczypie. Niestety momentami robi się plfoto.

Mnie się nie wyświetlają wszystkie zdjęcia, natomiast jedynka jest prześwietna, sytuacyjnie super złapana, pozytywna, ciepła, jednocześnie prosta. Najlepsze zdjęcie z całego setu (z tych co widzę) i jednocześnie jedno z fajniejszych jakie tu widziałem. Cenię je za złapany moment i repo. Komentarz o centralnym kadrze mnie po prostu rozbawił :)

Drugie miejsce na mojej mini liście zajmuje zdjęcie numer trzy. Też za moment, za kadr i za klimat. To, że jest poruszone nadaje (moim zdaniem) charakteru i autentyczności. Jest prędkość, jest dynamika - zarówno z powodu tej prędkości, miejsca (samochód) jak i użytego szkła, jest świetny moment i pozytywne wibracje. Świetnie ustrzelone.

Natomiast plenerowo-zachodowe - są po prostu bardzo fajne. Tak jak mówiłem - niektóre mi się nie wyświetlają, więc nie piszę :)

superkomornik
15-07-2009, 11:39
Adam, to nie sa Twoje zdjecia, prawda? Nie wiem kto na kogo ma zly wplyw... Ty na Kaline czy Kalina na Ciebie :D

Napisales, ze nie ma pasteli i kolorow a jest tresc... moim zdaniem tresci nie przybylo a to co najlepsze gdzies sie podzialo.

I wg mnie jestes w błędzie :) Na 1. zdjęciu jest bardzo dużo treści, cała sytuacja, moment. Jeśli tego nie widzisz to cóż... Fakt faktem ze nie jest to pastelowe-kolorowe zdjęcia które po prostu ładnie wygląda gdy widzi się je po raz pierwszy. Na zdjęcie nr 1. trzeba poswięcic trochę więcej czasu, ale wg mnie warto :)
5. jest wg mnie udana, ale ja lubię wypłowiałe kolory :) Nie każdemu to będzie się podobało.
Kolażyk- pomysł ciekawy, nie mam watpliwości. Mam jednak wrażenie, że PM zaraz wyjedzie tym łózkiem z kadru :)

Co do reszty...mam mieszane uczucia. Widać jednak ze nie stoisz w miejscu i Twoje zapowiedzi co do zmiany kierunku są prawdziwe :)

Rycerz
15-07-2009, 11:49
zdjęcie nr 1 i 3 wreszcie opowiada jakąś historię! coś sie dzieje...nie wieje nudą jak na wielu zdjęciach ślubnych...podobają mi się bardzo !
zdjęcia numer 2 i 4 - nie widzę :(
pozostałe mi nie leżą bo są nudne ;) i jakieś takie XIX wieczne...naprawdę muszą byc ostro wyrobieni klienci żeby je łykneli bez gadania...chyba że wzieli a nie chcą się publicznie przyznac, że nie rozumieją ich żeby nie wyjsc...wiecie na kogo ;)
prawda jest taka, że gdyby pokazał je ktos inny to dostałbys niezłe baty ;) :)

ale jeszcze raz: zdjęcie 1 i 3 bardzo fajne! :)

kroolik
15-07-2009, 12:56
moja opinia:

1wsze zdjecie to jest liga SWIATOWA. Bez lukrowania Adamowi, zreszta zdazylo sie nie raz, ze skrytykowalem to i owo w jego zdjeciach, więc tym bardziej pewnie wie, ze to opinia uczciwa.

Jesli komus sie wydaje, ze takie zdjecie mozna tak po prostu złapać przy odrobinie szczescia (na zasadzie zrobilem 3 tys zdjec z wesela wiec na 100% przynajmniej 5 kadrow będe mial tego typu)- jest w wielkim bledzie. Jest wielu ludzi, ktorzy nie zrobią nigdy w zyciu takiego zdjecia majac za sobą nawet 300 slubow. Bo oprocz szczescia trzeba zadbac o inne rzeczy i mocno na nich bazować. Przede wszystkim ŚWIADOMOSC- tego nie trzeba rozwijac.

Tak wiec mamy tutaj kwintesencje dobrego reportażu, a dobry reportaż to sztuka przez duże SZ.
Ktos więc kiedyś pisał, że nie można robić artystycznych zdjec na weselu, dla mnie to pomylka. To fotograf opowiada historie, to on musi znalezc swoj styl i niewazne co fotografuje- zawsze to mozna albo zrobic marnie, albo przecietnie albo wybitnie. Tu jest zrobione to perfekcyjnie. W zdjeciu nic nie brakuje, jest kompletne pod kazdym wzgledem (temat, kompozycja i w koncu adekwatna do sceny obrobka)

2- mi sie nie wyswiatla.

3. dokladnie to co w pkt 1. Z tym ze osobiscie nie przepadam za fishem, ale to tylko moja bardzo subiektywna opinia (i to na dzien dziesiejszy)

4- nie wyswietla mi sie

5.- dla mnie jest OK

6- Adamowy standardzik (w dobrym sensie)
7. plus za oryginalnosc pomyslu i wykonania. to jest Fotografia.

mOSAd
15-07-2009, 13:10
Sataram się nie komentować Mistrzów zbytnio, no chyba, że coś skaszanią totalnie. Tutaj nie będę zbyt oryginalny i podpiszę się pod choćby opinią kroolika. Dodam jedynie, że w jedynce brakuje mi jednej rzeczy, którą zauważyłem i u siebie. Kombinacja wysokiego ISO i przekształcenia do cz-b zwykle bardzo spłaszcza zdjęcie odzierając je z trójwymiarowości (i co za tym idzie plastyczności). Oczywiście w wielu przypadkach to nie przeszkadza i nie rzutuje aż tak na odbiór, ale tutaj takie luźne spostrzeżenie. Kolażyk zatrzymuje na dłużej zdecydowanie i choć dość nietypowa, bo ambitna fotografia ślubna, to właśnie to zdjęcie mi przypadło chyba najbardziej do smaku.

koziak
15-07-2009, 20:23
Chciałbym kiedyś oddać parze młodej 100 zdjęć w stylu pierwszego zdjęcia! Ponoć marzenia sie spełniają:)

Archibald
15-07-2009, 21:22
...najzabawniej się czyta komenty po Twoim Adamie, że teraz 3 pierwsze są najlepsze :)...

Po części odbieram to do siebie - zdjęcia te oglądałem na stronie Adama razem z kolegą (który z resztą nie za bardzo interesuje się fotografią) dosłownie kilka godzin wcześniej niż przedstawiona tu publikacja, i w momencie gdy wpadliśmy na zaprezentowaną tu jedynkę to razem spadły nam kopary - a to, że napisałem o tym dopiero po poście Adama niewiele dla mnie zmienia. Z resztą podobnie jak niektórzy tu piszący nie zawsze chwaliłem prace najwybitniejszych na Forum.

sokrates
16-07-2009, 07:55
lubię takie zdjęcia (niekoniecznie ślubniaki w takim wydaniu), twoje są genialne - ale.... nie odważył bym się młodym zapodać takiego seta! Wręcz uważam że żaden ślubniak nie powinien (no chyba że młodzi świadomie wybiorą taką a nie inną formę) Brawo za odwagę.

gary
16-07-2009, 10:21
zdecydowanie nr 3 chcialbym sam miec w portfolio. pęd, szaleństwo, pośpiech,miłość, życie

elanek
16-07-2009, 11:47
Zazdroszczę trójki

andrzejp
16-07-2009, 12:59
Bardzo ciekawe zdjęcia, ciekawe pomysły,
nie będę wyróżniał bo wszystkie coś w sobie mają.
Powiem tylko, że nie trafiają do mnie 5 i 7,
źle się kojarzą, młodzi na progu życia
a tu łóżka szpitalne, br
Nie chciałbym takich zdjęć.

zdibu
16-07-2009, 14:11
Ilu na świecie jest fotografów ślubnych?? No to tyle jest wizji na pokazanie radości i miłości PM. Wiadomo każdy ma swoje zdanie i tyle. Twoje fotki bardzo mi się podobają choć pewnie coś bym inaczej zrobił, coś innego przypadło by mi do gustu.
Ważne aby PM zachowali te chwile w "profesjonalnym stylu". A ten styl nie da się zdefiniować...

kroolik
16-07-2009, 14:21
jeszcze dodam-
co mi sie podoba: Adam udeza w inny rodzaj piękna. Nie jest to juz tylko piekno pospolite (piekno czyli piekno i sialalal) ale cos znacznie glebiej.
docenią ludzie z duszą :D

R
16-07-2009, 15:20
jeszcze dodam-
co mi sie podoba: Adam udeza w inny rodzaj piękna. Nie jest to juz tylko piekno pospolite (piekno czyli piekno i sialalal) ale cos znacznie glebiej.

Widac w Krakowie panuje inna moda (prekursorska bym powiedzial), ale jak pojedziesz kiedys na jakas prowincje, i oddasz PM takie zdjecia, to nie dosc ze wrocisz obity sztacheta, to jeszcze jak im powiesz ze sa matoly i nie maja duszy to Ci poprawia druga. :mrgreen:

Erie
16-07-2009, 15:23
jeszcze dodam-

a ten co nie doceni to prostak?

mi odpowiadają wspomniane przeze mnie 3 pierwsze zdjęcia z tego setu, pozostałe są wg mnie marne i co to oznacza? że nie mam "duszy"? czy może po prostu niekoniecznie muszą mi się podobać... w końcu jeszcze chyba nie ma obowiązku ;)

kroolik
16-07-2009, 15:25
a ten co nie doceni to prostak?

mi odpowiadają wspomniane przeze mnie 3 pierwsze zdjęcia z tego setu, pozostałe są wg mnie marne i co to oznacza? że nie mam "duszy"? czy może po prostu niekoniecznie muszą mi się podobać... w końcu jeszcze chyba nie ma obowiązku ;)

oznacza to tylko tyle, ze to byla moja subiektywna ocena do ktorej wcale sie nie przywiązuje :)
scieslej mowiac- jestem swiadomy ograniczenia mojej opinii (bo mamy wiele opinii) niemniej oczywiscie ją podtrzymuje.

jaroo1
16-07-2009, 18:36
witam zdjęcia 1,2,3 mają fajny klimacik.w kolorze były by przeciętne .super.

--Arkadia--
16-07-2009, 19:52
dla mnie 1,2,6 to potęga - nie wiem jak innym ale w mój gust trafia idealnie!

Niedzwiedz
17-07-2009, 22:51
nie ma co dyskutować, klasa sama w sobie , poziom międzykontynentalny, kazda fotografie da sie zrobic 5-10 razy taka sama , ale sa kadry ktorych nie da sie powtorzyc i tu takie widze,
niektore komentarze udowadniaja mi ze nie wszyscy umieja patrzec , co wsrod fotografojacych jest tragiczne

Adamie Klasa sama w sobie , ostatni set plenerowy z telefonem jest wielowymiarowy, patrze i mysle ciagle o tej histori zawartej w tych dwoch klatkach

wilus
17-07-2009, 23:40
patrze i mysle ciagle o tej histori zawartej w tych dwoch klatkach
ot filozof :mrgreen:

mswilk
18-07-2009, 22:46
Zdjęcia zdecydowanie dla koneserów, przeciętny zjadacz chleba może nie zrozumieć wizji i zamierzenia autora...
Dobry kloaż - zmuszający do refleksji

fragles
18-07-2009, 23:21
ostatni set plenerowy z telefonem jest wielowymiarowy, patrze i mysle ciagle o tej histori zawartej w tych dwoch klatkach

Faktycznie. Dopiero teraz to zauwazyłem. Da się tym setem opowiedzieć parę historii. Fajne to. Zazdroszczę. Nie umiem tak. Cholera.

burzaa
19-07-2009, 20:44
1 - jedno z najlepszych jakie widziałem, nie tylko na tym forum
pozostałe, zgadzam się że dla koneserów, nie wiem czy jestem koneserem, ale moja skromna osoba chyli czoło Panie Adamie

StruceL
19-07-2009, 22:13
1 to dla mnie esencja reporterki ślubnej, lewo, prawo, środek, gdzie się nie spojrzy to emocje
plener fajny i pomysłowy ale jakoś ciężko mi przebrnąć przez te mgliste textury