PDA

Zobacz pełną wersję : D300+pierscienie+pomiar swiatla

jaroslawkonopka
14-07-2009, 12:15
Hej

mam pytanie do posiadaczy Nikona D300

Jesli uzyje pierscienie posrednich i obiektwu np Nikor 50/1.8 jak sie zachowa aparat.
pierscienie nie przenosza zadnego sygnalu

Mam pomiar swiatla czy nie?
jesli tak to musze cos ustawic w menu zeby aparat widzial obiektyw?
Jesli tak to co, ustawienia dla 50mm i przeslona 2.8 czy inna przeslona bo pierscienie redukuja swiatlo?

Probowaliscie?

pozd i czekam na odpowiedz

Jasiek

messer
14-07-2009, 12:33
Powyższej kombinacji nie próbowałem, ale na logikę...
Pomiar światłą będziesz miał taki sam, jak z obiektywami bez procesora. To samo jeśli chodzi o potwierdzanie ostrości.
Warto ustawić w aparacie te wartości -- ogniskowa 50mm, przyszłona minimalna adekwatna do założonych pierścieni (aparat nie ma pojęcia o tym, że takie pierścienie są zastosowane).
Wtedy światłomierz powinien działać poprawnie.

Naturalnie sterowanie przysłoną wyłącznie korzystając z pierścienia przysłon na obiektywie (szczęście, że ten akurat to nie obiektyw mojego ulubionego typu "G")

jaroslawkonopka
14-07-2009, 12:49
no tak ale z tego wynika ze poprawny pomiar swiatla bedzie uzalezniony od wpisanej przeze mnie wartosci przeslony w Menu tak?
czemu aparat po prostu nie moze zmiezyc swiatla padajacego prze obiektyw+pierscienie?

pozd

jasiek

messer
14-07-2009, 12:58
Bo to nikon jest :)
Ciesz się, że w ogóle jest w stanie światło poprawnie zmierzyć akurat Twój model.
Niższe modele w ogóle nie mierzą światła z obiektywami bez cpu.

Do takich zabaw najlepszym systemem jest pentax. Pentaxy mierzą światło z denkiem od butelki jak i z super-hiper nowymi szkłami.

mateuszb9
14-07-2009, 13:23
Witaj. Ja również używam pierścieni, które nie przenoszą niczego, ale za to z obiektywami m42 (więc 50tka powinna zachować się podobnie). W zakładce "Dane obiektywu bez CPU" wpisuję jedynie ogniskową obiektywu oraz światło, bez bawienia się w przeliczanie czy korekcję ze względu na użycie pierścieni. Aparat mierzy ekspozycję poprawnie. Potwierdzeniem ostrości jest ta mała kropka w wizjerze (którą, tak na marginesie, ledwo dostrzegam w okularach, ech...:(). A jeśli z ekspozycją coś będzie nie tak, zawsze zostaje korekcja guzikiem EV lub ustawienia manualne i po kłopocie. No chyba, że o czymś nie wiem. Pozdrawiam!

jaroslawkonopka
14-07-2009, 16:19
dzieki za odpowiedz

w tym rzecz ze chcialem posiadajac body D300 za pokazna sumke nie musiec juz bawic sie guzikami korekcji a tym bardziej strzelac manualnie prawidlowa ekspozycje
przeciez to proste: najprostszy pomiar swiatla chocby i z denkiem do butelki

w sumie to Zenith XP12 tez jakos mierzyl swiatlo

pozd

jasiek

mateuszb9
14-07-2009, 16:23
Ale przecież mówię, że u mnie z m42 poprawnie mierzy ekspozycję bez żadnych ręcznych zmian. Korekcje, o których wspomniałem, są "w razie czego". Pozdrawiam.

messer
14-07-2009, 16:26
A i owszem, były "Zenony" mierzące światło, ale i to różnie. Nie wszystkie mierzyły przez obiektyw. ;)
A taki pomiar był jakby dość mocno przybliżony, co jednak przy odrobinie wprawy i tolerancji negatywów było zupełnie akceptowalne.

Posiadając body D300 za pokaźnią sumkę niestety warto też posiadać obiektyw za pokaźne sumki. Takie czasy, panie.

jaroslawkonopka
14-07-2009, 16:36
hej

posiadam Nikkora 105 AFS VR Macro i mimo wszytsko chcialbym jeszzce pierscionki dorzucic do niego a niestety Nikkora auto sa doooosc drogie stad generalnie moj post

jasiek

MYSZ
14-07-2009, 17:44
no tak ale z tego wynika ze poprawny pomiar swiatla bedzie uzalezniony od wpisanej przeze mnie wartosci przeslony w Menu tak?
czemu aparat po prostu nie moze zmiezyc swiatla padajacego prze obiektyw+pierscienie?

pozd

jasiek

Nieprawda, bez względu co tam wpiszesz, body zmierzy światło w trybie manual poprawnie. Prawidłowy wpis służy tylko i wyłacznie do poprawnej pracy przy pomiarze matrycowym, co może mieć konsekwencje przy pracy z lampą, lub po wyborze tego trybu pracy na body. Reasumując, błędny wpis = nieprzewidywalne działanie pomiaru matrycowego.