Zobacz pełną wersję : czy warto samyang 85/1.4 do d90
cheyenne
14-07-2009, 11:55
Poszukałem na forum i w necie. Poczytałem i nadal nie wiem.
Czy warto kupić wspomniane szkiełko do d90.
Na n 85/1.8 na razie środków brak a mogę kupić wspomnianego samyanga przywiezionego z zagranicy, całkowicie sprawnego ale bez pudełka i gwarancji za 650 zł.
Wchodzić w to czy zbierać na nikorra.
Co radzicie.
Jak sprawuje się to szkło z d90?
arturkrz
14-07-2009, 12:03
Jeśli masz wzrok dobry i potrafisz ustawić MF ostrość to za "te" pieniądze warto.
Nawet po przymknięciu głębia ostrości jest mała, więc o bf/ff nie trudno ;-)
Ręczne ostrzenie wymaga czasu i jeśli robisz zdjęcia "obiektom statycznem" to nie będzie problemu.
Współpraca z D90 - bezproblemowa - ale całkowicie manualna.
Przez tydzień korzystaj tylko z MF, przekonasz się czy to ci odpowiada. Optycznie bez dwóch zdań warto.
arturkrz
14-07-2009, 13:16
I jeszcze w trybie M
Pomiar światła dopiero od D200 w górę.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105326
ustawianie ostrości manualnie obiektywem AF to nie to samo co ustawianie ustrości w obiektywie manulanym. w szkle manualnym obrót pierścienia ostrości jest znaaacznie większy, co ułatwia precyzyjne ustawianie ostrości.
ustawianie ostrości manualnie obiektywem AF to nie to samo co ustawianie ustrości w obiektywie manulanym. w szkle manualnym obrót pierścienia ostrości jest znaaacznie większy, co ułatwia precyzyjne ustawianie ostrości.
Dokładnie. Czasami z jakiś tam względów bawiłem się w manualne ostrzenie szkłami AF (np s70-200) i nie rozumiałem jak można w ten sposób pracować. Ale kupiłem starego Zeissa 135 i już wiem - mf może być super dokładny i precyzyjny. Po dłuższej wprawie nawet dość szybki ;] pierścień jest doskonale wyskalowany i rusza się z bardzo przyjemnym oporem. Nie wiem jak jest z tym Samyangiem, ale skoro to szkło z gruntu MF to powinno być podobnie...
www_cyfrowe_pl
14-07-2009, 15:53
Szkło bardzo fajne ale przy tej cenie to chyba bardziej się opłaca dołożyć i kupić w Polsce z Gwarancją.
Pytanie tylko czy bedziesz trafiał z ostrością, jednak przy f1.4 głębia jest bardzo mała
cheyenne
18-07-2009, 20:29
wybrałem nikkora 85mm/ 1.8 d
Nocturnal-Amnesia
23-07-2009, 23:57
wybrałem nikkora 85mm/ 1.8 d
To pochwal się jak wrażenia ;)
cheyenne
24-07-2009, 07:56
mam go dopiero od wczoraj i jest re - we - la - cyj - ny
to na pewno były dobrze wydane pieniądze
Jak sie nie trafi zlej sztuki to ten obiektyw jest swietny. Mozna by sie tylko do af czepic co do celnosci, nieraz lubi sobie odejachac ale wazne ze jest i jak na srubokret to imho bdb.