PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - problem - nie włącza się wyświetlacz LCD

amadera
13-07-2009, 23:14
Witam :)
Po kilku latach użytkowania Nikona D50 (którego, nawiasem mówiąc, bardzo polubiłem), pojawił się problem.
Przeszukałem dokładnie forum i zapadnę się pod ziemię ze wstydu, jeśli okaże się opisywano już podobne objawy.

problem:
Mimo w pełni naładowanego akumulatora, po włączeniu aparatu nie włącza się wyświetlacz LCD (a na nim menu, względnie podgląd zdjęć na karcie lub informacja że ich brak).
Również przełączanie przyciskami pomiędzy menu a odtwarzaniem (podglądem treści karty) kończy się jedynie bezradnym miganiem na czerwono diody dostępu do karty pamięci.
Czasami - lecz nie wiem od czego, od jakiego kaprysu to zależy - po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu aparatu, połączonym z wykładaniem i wkładaniem akumulatora, wyświetlacz LCD włącza się. Zwykle jednak tylko na krótką chwilę, nim zdążę cokolwiek przestawić w menu, zaczyna znikać i pojawiać się na chwilę, by znów na dobre wygasnąć.
Jakie mogą być przyczyny? Po prostu aparat "zestarzał się" i nie ma dla niego ratunku poza ewentualnym oddaniem do naprawy?

jacek.gold
13-07-2009, 23:16
rozkręć (pamiętajęc kolejność) i skręć
czasami może jaiś styk zaśniedział i to pomoże
w sieci jest instrukcja rozkręcania tego modelu i nawet z niej korzystałem z dobrym skutkiem ;)