Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 problem z wężykiem...
Witam nigdzie nie mogłem nic znaleźć na ten temat więć piszę mam nadzieję że w dobrym miejscu...
a więc kupiłem zamiennik wężyka spustowego MC-DC2 który podłączyłem do gniazda i nic aparat nie reaguje,próbowałem na wszystkie sposoby...albo jest trefny albo coś robię nie tak Proszę pomóżcie i niekrzyczcie od razu:)Dzięki z góry
zakupiłem również zamiennik pilota ml3 który działa super ...
Tryb wyzwalania przełączyłeś?
Tryb wyzwalania przełączyłeś?
chodzi o... pojedyńcze zdjęcie,serię wyzwalanie zdalne tak próbowałem..na żadnym nie działa chyba jest walnięty ale jak mam to sprawdzić????
może ktoś z was miał problem z wężykiem poradźcie coś...nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć
Witam przyszedł mi wężyk z reklamacji i nadal nie działa....co ja źle robię..podłączony jest do odpowiedniego gniazda...może ktoś z was poradzi mi o co w tym chodzi szukałem wszędzie i nic na ten temat nie znalazłem...w instrukcji d5000 też niema nic na ten temat..Dzięki
Może podejdź do jakiegoś sklepu i poproś o przetestowanie innego jak będzie ok to znów im go odeślij.
próbowałem w swoim D5000 podróbki MC-DC2 z dwóch firm: sam wężyk spustowy i wężyk spustowy z opcją wyzwalania drogą radiową... obie nie działały niezależnie od rodzaju trybu wyzwalania migawki :(
czy znacie jakiś zamiennik, który chodziłby z D5000? czy ktoś ma doświadczenia z D5000 i oryginalnym wężykiem?!
veryluckyluke
14-09-2009, 16:05
Ten wezyk (Phottix MC-DC2) nie jest kompatybilny z Nikonem D5000!
mucha-cmax
14-09-2009, 17:34
ja mam wężyk
Wężyk do aparatu firmy NIKON D90 / D5000
zam. NIKON MC-DC2
NOWY MODEL: H 11
firmy MASSA
Działa bez problemu i bez żadnych ustawień kupiony w znanym portalu aukcyjnym za 45 zł
dzięki za info... zamówiłem sobie :)
A
mucha-cmax
15-09-2009, 14:56
Mam nadzieje że ci zadziała, jeżeli nie to masz pewnie walnięte złączę w aparacie lub coś w elektronice.
jeszcze raz dzięki, działa super... 8 zł więcej a jakość wykonania zdecydowanie lepsza. Polecam!
ZBIGNIEF
19-09-2009, 14:21
uzywam pilota ML L3 dziala idealnie
khaalart
29-09-2009, 08:58
Ten wezyk (Phottix MC-DC2) nie jest kompatybilny z Nikonem D5000!
hmmm.... skoro nie jest kompatybilny, to dlaczego na wszystkich aukcjach przy tym wężyku pojawia się symbol d5000?!!!
veryluckyluke
18-10-2009, 20:59
U mnie nie chcial dzialac. Wymienialem i w dalszym ciagu nie dzialal. Nie mam pojecia, ale szansa zeby dwie sztuki byly walniete jest mala. Moze jest cos nie tak z moim nikonem?
khaalart
20-10-2009, 15:17
U mnie nie chcial dzialac. Wymienialem i w dalszym ciagu nie dzialal. Nie mam pojecia, ale szansa zeby dwie sztuki byly walniete jest mala. Moze jest cos nie tak z moim nikonem?
z nikonem wszystko ok. sprawdziłem. te wężyki nie działają z d5000, za to działa pilot phottixa i to z każdej strony więc mobilność lepsza niż wężyk. byle nie odejść za daleko bo można już nie znaleźć swojego nikusia :)
piotr_wojcik
12-01-2010, 15:55
Witam, ja mam ten sam problem. Ten sam wężyk (phottix) nie działa z d5000. Oczywiście reklamowałem i mam nową sztukę, która też nei chodzi. Szkoda, że nie trafiłem na ten wątek wcześniej. Mam jeszcze pilota oryginał nikona, który oczywiście chodzi. Mam pytanko, czy komuś udało się ustalić co z tymi wężykami jest nie tak?
nie ma co wnikać w szczegóły... spróbuj go oddać... ten zam. NIKON MC-DC2 NOWY MODEL: H 11 firmy MASSA działa i jest o wiele lepiej wykonany... jak miałem tego Phottixa w ręce to się zastanawiałem jak mozna zapłacić tyle za kawałek kabla i beznadziejny przełącznik....
DonArturo
17-03-2010, 12:00
naciąłem się. Jednak dalej używam akumulatorów Phottixa - bardzo dobre i tanie
dziwne, ja mam wężyk Phottix MC-DC2 i działa bez problemu z moim D5000
Witam, dziś kupiłem wężyk Phottixa do mojej 90tki. I jakoś działać mi nie chce.... Pytanie jak to się powinno zachowywać, podłączyć, ustawić żeby działało? Z oryginalnym pilotem nie miałem problemów a tu lipa. Albo jestem "gupi" albo .....? Pozdr.
Panie i Panowie - działa. Najwidoczniej byłem chyba troszkę zbyt delikatny i nie włożyłem w to należytej siły :P Sorry za zamieszanie. Jak jakiś NOOB normalnie - hehe
czy posiada ktos wezyk massa ms-h? dziala on z d5000?
tak jak pisałem na poprzednich stronach ;) mam i działa z D5000 super...
@sirart
ale opisywany przez Ciebie model to "H 11", a w moim poscie chodzi o "ms-h"
oba wygladaja identycznie, nie wiem w ogole czy jest jakas roznica, ale tak tdla pewnosci chce spytac ;)
przepraszam, aż tak dokładnie nie doczytałem... ale patrzyłem na stronę dystrybutora i teraz nie ma wersji H tylko M - i ona jest zalecana do D90 i D5000....
ja kupiłem ten wężyk w sklepie za 28 zł i działa idealnie bez żadnych problemów.
http://www.fotofobia.pl/produkt/wezyk/wezyk-spustowy-phottix-n10-1m-do-nikon
Witam, ja mam ten sam problem. Ten sam wężyk (phottix) nie działa z d5000. Oczywiście reklamowałem i mam nową sztukę, która też nei chodzi. Szkoda, że nie trafiłem na ten wątek wcześniej. Mam jeszcze pilota oryginał nikona, który oczywiście chodzi. Mam pytanko, czy komuś udało się ustalić co z tymi wężykami jest nie tak?
A ja mam pytanie o pilota - czy ktoś sprawdzał jego działanie w opcji czasu BULB ??? Instrukcja mówi, że powinno to działać w ten sposób, że jedno kliknięcie otwiera migawkę a drugie ją zamyka, jednak u mnie to nie działa. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś napisał cokolwiek na ten temat, bo nie wiem czy jest coś nie tak z oprogramowaniem D5000 generalnie, czy tylko u mnie cos nie działa.
Wezyk Massa MS-H, rowniez dziala z d5000. takze jesli ktos nie jest zdecydowany, to teraz moze smialo kupowac