PDA

Zobacz pełną wersję : vista: tlo.png

dame
13-07-2009, 21:23
cze,
czy zna ktoś jakikolwiek sposób, żeby dało się włączyć plik PNG na tło Windows Vista? (ja mam oryg. Home Premium 32bit)

Jeżeli kliknę na zdjęcie w explorer i "ustaw jako tło pulpitu" to windows skonwertuje do JPG. A jak wybiorę plik przez "personalizuj->tło pulpitu" to wyświetla komunikat, że "nie obsługiwany format pliku" i że tylko pliki "JPG, JPEG, BMP i jakiś dziadowski DIB" są ok.

Problem w tym, że żaden z powyższych nie obsługuje transparency.

Poziom absurdu sięga zenitu, kiedy weźmiemy pod uwagę że w pracy mam stary dobry Windows XP i tam format PNG wraz z transparency jest bez problemu obsługiwany :///

stig
13-07-2009, 22:48
A co chcesz osiagnac przez transparency? Tzn. co ma byc niby widac pod ta polprzezroczysta tapeta?

dame
14-07-2009, 18:45
chcę wrzucić na tło pulpitu zdjęcie z cieniem za ramką, jak do tej pory wymyśliłem tylko stworzenie jpeg'a o wielkości ekranu, i wklejenie na niego zdjęcia z transparency... :/

stig
14-07-2009, 18:49
chcę wrzucić na tło pulpitu zdjęcie z cieniem za ramką, jak do tej pory wymyśliłem tylko stworzenie jpeg'a o wielkości ekranu, i wklejenie na niego zdjęcia z transparency... :/Calkiem logiczne. A nie mozesz po prostu zrobic tego zdjecia z cieniem na kawalku tla, o kolorze takim jak pulpit? Nie bedziesz musial wrzucac w takich rozmiarach jaki jest pulpit, tylko takie, jak zdjecie + cien i minimalny margines z kolorem tla pulpitu.