PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] STS Mir......

harb
13-07-2009, 18:02
.......rosyjska trzymasztowa fregata szkolna - zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/6467/dsc3509k.jpg)

pozdrawiam :-D

kichu
13-07-2009, 18:11
bdb

swietnie wykorzystany szeroki kat, plusik za kompozycje z uwzglednieniem drugiego planu (zwisajaca lina + tlo) :)

podoba sie

pozdrawiam

Locter
13-07-2009, 18:11
Ale ładne toto. Obrazek jak malowany.

malasana
13-07-2009, 18:22
Swietny kadr!

baku127
13-07-2009, 18:27
Ładnie się prezentuje.

Marcin T
13-07-2009, 19:15
To ruskie tez brali udział?
Kadr bombowy, kolorki pastelowe, bardzo. Podoba się :)

harb
13-07-2009, 19:27
mam jeszcze nocne ujęcie tej fregaty

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img188.imageshack.us/img188/5227/dsc3776kkopiacropr.jpg)

Marcin T
13-07-2009, 19:29
Smukła i z szpiczastym nosem niczym..belona ;)

andrzejp
13-07-2009, 19:36
Fregata ładnie oświetlona, ale światła z tyłu psują odbiór całości
i jeszcze rażą mocnym odbiciem w toni.
Nr 1 ładny kadr, który uzupełnia z prawej inna fregata,
pastelowy ciepły kolorek, ładnie.

harb
13-07-2009, 19:58
nocne to dodatek ale fakt faktem ze to było bardzo trudne zdjęcie do zrobienia z uwagi na ogrom swiatła :-D

barbi
13-07-2009, 20:10
Jedynka miodzio. :)

morzon
13-07-2009, 20:18
Tak - jedynka jest rewelacyjna. Fajnie wyciągnięte szerokim kątem, przyjemne światełko i jeszcze jeden stateczek w tle. Super.

kulten
13-07-2009, 20:49
1nka świetna ale i 2jka niczego sobie, bardzo pocztówko przez duże "P".

borregaard
13-07-2009, 20:51
No ładnie Panie Janusz,a nawet bardzo ładnie.

wojtek6308
13-07-2009, 21:08
Jedynka bardzo dobra, ciekawie skadrowana :) 2 też przyjemna.

pietrobas
13-07-2009, 21:08
1 na ściane !

harb
13-07-2009, 21:33
za Wilkipedią

Mir został zbudowany w 1987 w gdańskiej stoczni (wówczas: Stocznia Gdańska im. Lenina) w serii sześciu bliźniaczych żaglowców (Dar Młodzieży 1982, Drużba 1987, Chersonez i Pałłada 1989, Nadieżda 1993). Autorem projektu był inż. Zygmunt Choreń. Pięć takich żaglowców nabył[potrzebne źródło] ówczesny Związek Radziecki. Młodsza o sześć lat od „Daru Młodzieży” fregata „Mir” jest pierwszą jednostką z tej serii.
Powszechnie uważana jest ona za najszybszy szkolny żaglowiec na świecie.

o tym nie wiedziałem

Pablo 77
14-07-2009, 10:41
KAdrowo i kolorystycznie bardzo dobrze.Podoba się:)

harb
15-07-2009, 08:06
dziekuję za odwiedziny i komentarze :-D

elanek
15-07-2009, 08:18
świetne, dopracowane zdjęcia
gratuluję

Hlynur
15-07-2009, 08:20
Witam.
Nie mam nic do kompozycji, bo jest nawet fajna.
Ale zdjęcie żaglowców bez masztów wygląda jakby były oskalpowane......... Takie pierwsze odczucie.
Trudno by stały na cumach w pełnej gotowości.
Może to brak chmur lub ptaków czegoś żywego.................
Może zbyt zagmatwalem.
Pozdrawiam.

harb
15-07-2009, 08:36
Witam.
Nie mam nic do kompozycj, bo jest nawet fajna.
Ale zdjęcie żaglowców bez masztów wygląda jakby były oskalpowane......... Takie pierwsze odczucie.
Może to brak chmur lub ptaków czegś żywego.................
Może zbyt zagmatwalem.
Pozdrawiam.

patrzac na te fotkę po kilku dniach, myslę sobie ze moze jest zbyt sterylna moze trzeba ja było troszeczkę ocieplić, taki był kolor i faktura nieba zimna trochę
a co do zagli - wiadomym jest ze najpiękniej kazdy zaglowiec prezentuje się w pełnej gali zaglowej, niestety jakze rzadko jest nam dane uwieczniać takie jednostki

pozdrawiam :-D

Szuwar
15-07-2009, 09:13
Uciekły mi te zdjęcia.

Świetna jedynka z dodatkowym szczegółem w postaci lekko ruszonych flag. Zadbałeś o szczegóły i dlatego wyszło tak dobrze to zdjęcie.

Dwójka ma bardzo fajne tło, ale dla mnie troszkę za bardzo konkurujące z jednostką pływającą. Technicznie - bez zarzutu.

DominikS
15-07-2009, 09:28
jedynka świetna.... fajnie w kadrze..

shaolin
15-07-2009, 10:03
Na poczatku pomyslalem - kurna znowu to samo, prawie ten sam kadr itp... ale na szczescie prawie robi roznice - zwisajaca lina i zaglowiec w tle dodaja uroku ;) czyli...

Jedynka na tak - kompozycja, swiatelko, kolorki, sie podoba ;)

Za to dwojka na male nie, bo za mocno swieci sie podloga ;) a nieba, ktore moglo by wprowadzic troche rownowagi, prawie nie ma ;)

EDIT: I jakos dziwnie sie stateczek swieci - jakbys przelecial czesc lajby i okolicy dodge'm ;) albo niebo burnem :mrgreen:

andrzejp
15-07-2009, 10:11
nocne to dodatek ale fakt faktem ze to było bardzo trudne zdjęcie do zrobienia z uwagi na ogrom swiatła :-D
Mimo, iż go było ogrom,
to Ci się udało zrównoważyć całość,
ładnie:-D

andrzejp
15-07-2009, 10:19
Witam.
Nie mam nic do kompozycj, bo jest nawet fajna.
Może to brak chmur lub ptaków czegś żywego.................
Może zbyt zagmatwalem.
Pozdrawiam.
Dla mnie uzupełnieniem jest fregata w tle z prawej strony,
w ciepłym światełku,
Janusz ja bym całości nie ocieplał,
MZ wygląda to ciekawie a ocieplenie, światełko, narasta od betonowego,
zimnego przecież betonu, do ciepłej perspektywy.
Ładnie to przemyślałeś i jest dobrze.
No ale to tylko moje widzenie:)

harb
15-07-2009, 10:28
Dla mnie uzupełnieniem jest fregata w tle z prawej strony,
w ciepłym światełku,
Janusz ja bym całości nie ocieplał,
MZ wygląda to ciekawie a ocieplenie, światełko, narasta od betonowego,
zimnego przecież betonu, do ciepłej perspektywy.
Ładnie to przemyślałeś i jest dobrze.
No ale to tylko moje widzenie:)

dokładnie z tym swiatłem prawda, głebia bardziej ciepła gdyż tam zczęło doświecać swiatło z wykluwającego się wschodu (w końcu i tak go nie było bo chmury go przesłoniły), natomiast sam kadłub Mira chłodniejszy z prostej przyczyny, z lewej było mniej swiatła namioty z żarłem, magazyny to wszystko przesłaniało dół LG

andrzejp
15-07-2009, 10:43
dokładnie z tym swiatłem prawda, głebia bardziej ciepła gdyż tam zczęło doświecać swiatło z wykluwającego się wschodu (w końcu i tak go nie było bo chmury go przesłoniły), natomiast sam kadłub Mira chłodniejszy z prostej przyczyny, z lewej było mniej swiatła namioty z żarłem, magazyny to wszystko przesłaniało dół LG
Zgoda, ale jak dla mnie to wyszło na plus,
bo pasuje to do Twojej kompozycji:-D
i światło fajnie się rozciąga.

Al Koholik
15-07-2009, 10:55
Długo się wahałem czy coś tu napisać... bo ja taki trochę czepliwy jestem...

Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy w życiu nie widziałem na własne oczy jakiegokolwiek żaglowca stąd też przyznaję się, że ja się na tym nie znam.

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie bardzo szerokiego kąta dodawało urokowi tego typu obiektom. Tak wiem inaczej się nie dało.... a szkoda. Samo zdjęcie (1) fajne i po za tym drobiazgiem nie mam zastrzeżeń.

P.S. gdzieś padło stwierdzenie, że żaglowce fotografować powinno się pod pełnymi żaglami i w pełnym morzu...ehh smutna prawda...

harb
15-07-2009, 11:17
Długo się wahałem czy coś tu napisać... bo ja taki trochę czepliwy jestem...

Na wstępie muszę się przyznać, że nigdy w życiu nie widziałem na własne oczy jakiegokolwiek żaglowca stąd też przyznaję się, że ja się na tym nie znam.

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie bardzo szerokiego kąta dodawało urokowi tego typu obiektom. Tak wiem inaczej się nie dało.... a szkoda. Samo zdjęcie (1) fajne i po za tym drobiazgiem nie mam zastrzeżeń.

P.S. gdzieś padło stwierdzenie, że żaglowce fotografować powinno się pod pełnymi żaglami i w pełnym morzu...ehh smutna prawda...

a ja twierdzę że jest wręcz odwrotnie - azeby obiąć cały statek z jego wysokoscią, szeroki kat jest znakomity, owszem przydałoby sie kilka detali aby dopełnić resztę, ale zeby pokazć całosciowa sylwetkę statku tylko szerokie szkło mało tego trzeba robić to z zapasem bo straszne krzywizny wychodzą i w efekcie prostowanie jest koniecznoscia, przykład poniżej http://img198.imageshack.us/img198/3676/anigifzrg.gif

Al Koholik
15-07-2009, 11:24
a ja twierdzę że jest wręcz odwrotnie - azeby obiąć cały statek z jego wysokoscią, szeroki kat jest znakomity, owszem przydałoby sie kilka detali aby dopełnić resztę, ale zeby pokazć całosciowa sylwetkę statku tylko szerokie szkło mało tego trzeba robić to z zapasem bo straszne krzywizny wychodzą i w efekcie prostowanie jest koniecznoscia, przykład poniżej http://img198.imageshack.us/img198/3676/anigifzrg.gif

To może trochę inaczej to ujmę, bo masz racje w tym co piszesz. Chodzi mi o to żeby szerokim kątem robić z odpowiedniej odległości, żeby nie podchodzić za blisko. Mam wrażenie, że ta łajba jest z lekka przerysowana...

harb
15-07-2009, 11:38
To może trochę inaczej to ujmę, bo masz racje w tym co piszesz. Chodzi mi o to żeby szerokim kątem robić z odpowiedniej odległości, żeby nie podchodzić za blisko. Mam wrażenie, że ta łajba jest z lekka przerysowana...

nawet troche mocniej anizeli z lekka, ale w takim przekazie tkwi uroda takich ujęć - oczywiscie dla tych dla których taka forma jest akceptowalna
uroki bardzo szerokiego kąta a w tym przypadku mówimy o 14mm są jednak niezaprzeczalne :-D

Al Koholik
15-07-2009, 11:46
No to teraz kolej na mnie hehe. Za miesiąc impreza w Belfaście - może się uda pojechać i obciachu sobie nie narobić.