Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kerry Panoramicznie.....
RAWy wolane w PSie plus obrobka juz po zlozeniu:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/301j95k-1.jpg
źródło (http://i30.tinypic.com/301j95k.jpg)
grudzinsky
13-07-2009, 17:34
jeszcze dokladniej musisz czyscic maskowanie ;) widac je delikatnie na grzbietach gor ;)
ogolnie jakosc i kolorki fantak***astyczne :D
jeszcze dokladniej musisz czyscic maskowanie ;) widac je delikatnie na grzbietach gor ;)
Pracuje nad tym:)
grudzinsky
13-07-2009, 17:49
powiekszasz obraz do 600% wybierasz twardosc pedzla ok 98% i jedziesz z koksem raz przy razie ;) posiedzisz nad tym, ale zdjecia beda wygladac lepiej ;)
wiem, czepiam sie :-P trudno...
powiekszasz obraz do 600% wybierasz twardosc pedzla ok 98% i jedziesz z koksem raz przy razie ;) posiedzisz nad tym, ale zdjecia beda wygladac lepiej ;)
Nie, nie czepiasz sie!
Wyciagam wnioski i popracuje nad tym......
Potrzebuje gdzies pojechac (brak materialu).....moze jutro!
Sporo wolnego mam przed soba i niedlugo gosci z Polski to pojezdze:)
Pędzel o twardych czy miękkich brzegach ? :)
Fakt.....Grudzinski....jaki pedzel!;)
Mysle ze o miekkich.....
grudzinsky
13-07-2009, 18:14
ej no...oczywiscie, ze o twardym brzegu. przy miekkim bedzie wylazic na niebo i powstanie biala poswiata ;)
edit:
w CSie jak sie wybiera twardosc pedzla i suwakiem przesowasz w prawo od zera to twardosc pedzla wzrasta...ech Panowie Panowie...
ej no...oczywiscie, ze o twardym brzegu. przy miekkim bedzie wylazic na niebo i powstanie biala poswiata ;)
edit:
w CSie jak sie wybiera twardosc pedzla i suwakiem przesowasz w prawo od zera to twardosc pedzla wzrasta...ech Panowie Panowie...
A zamiast sklejać fote z dwóch inaczej wywołanych, nie lepiej użyć filtra połówkowego z NIK software ? Ja tak robie i maskowania nie widać. :)
edit:
:D
grudzinsky
13-07-2009, 18:25
A zamiast sklejać fote z dwóch inaczej wywołanych, nie lepiej użyć filtra połówkowego z NIK software ? Ja tak robie i maskowania nie widać. :)
filtry polowkowe dobrze jest stosowac gdy linia horyzontu jest idealnie prosta. wtedy nie ma obawy o przyciemnienie drzew czy szczytow gor ;) lepiej jest juz uzywac calego ND ;)
filtry polowkowe dobrze jest stosowac gdy linia horyzontu jest idealnie prosta. wtedy nie ma obawy o przyciemnienie drzew czy szczytow gor ;) lepiej jest juz uzywac calego ND ;)
Zawsze mozna potem cos wygumkować jak nie do końca pasi.
Zawsze mozna potem cos wygumkować jak nie do końca pasi.
No co do tego gumkowania....to nie do konca zdziala......
Efekty klejenia podobaja mi sie zdecydowanie bardziej niz po "polowce"
A poza tym to zdjecie nie bylo robione z dwoch kadrow kazde.....
Jest to panorama z 10 RAWow a potem sklejone do TIFFa i obrobione metoda z "Tutka" Grudzinskiego;)
Jest to panorama z 10 RAWow a potem sklejone do TIFFa i obrobione metoda z "Tutka" Grudzinskiego;)
Aha, chętnie się zapoznam z tym tutkiem, rzucisz linę ? ;)
grudzinsky
13-07-2009, 18:41
odszukac na forum - TUTORIALE i bedzie wszystko jasne ;)
Poszlo na PW.....ale co tam jest jeszcze TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659)
Hehe jest tak popularny ze lezy na samej gorze:)
Grzbiety jak grzbiety - mógł być tam na nich cień. Ale ciemne obwódki wokół białych bałwanów zdecydowanie psują odbiór zdjęcia.
borregaard
14-07-2009, 09:37
Grzbiety jak grzbiety - mógł być tam na nich cień. Ale ciemne obwódki wokół białych bałwanów zdecydowanie psują odbiór zdjęcia.
I to jest największy minus,reszta to detale...Ogólnie podoba mi się.
Pablo 77
14-07-2009, 10:23
Ciekawie.Ogólnie podoba sie poza tymi ciemnymi obwódkami o których wspomniał Zbyczo.
Jednym słowem trzeba trochę nanieść poprawek :D . Choć źle nie jest.