Zobacz pełną wersję : S5 Pro i sigma 70-300?
No więc prośbę mam - proszę o wady i zalety sigmy 70-300 macro ;) przekonajcie mnie, że warto bądź nie warto w budżecie do 800 PLNów brać sigme ;> czy może tamiego 70-300?? czy może coś innego?? zależy mi, aby był zoom z (psudo)makro :D
To zależy do czego ma służyć szkło.
1-jeśli do makro -to chyba nic specjalnego-chyba ,że ma to być"psudo makro"
2-chcesz fotografować ptaki? też bez szału.
Jeżeli po prostu zależy ci na zoomie to kup 70-300G.
Albert44
13-07-2009, 12:06
A jezeli tak bardzo nie potrzeba 300.. to lepiej za te same pieniądze N55-200VR.
no ok, dzięki za odp
gdyby N55-200VR miał makro pewnie brałbym bez dyskusji, ale... nie ma
wiec rozwazam Tamrona 70-300 lub sigme 70-300 - makro nie ma byc "oko w oko z mrówką", ale dla fotografii kwiatow, owadow latajacych itp. - dla takiego zastosowania mysle, ze wskazane obiektywy (z naciskiem na sigme) powinny wystarczyc, prawda?? poza tym, sport - przewijam sie przez boiska lig amatorskich wiec i profesjonalnego zooma nie potrzebuje... acz kolwiek, troche boje sie braku VRa w sigmie :P
Albert44
13-07-2009, 12:34
.... - makro nie ma byc "oko w oko z mrówką", ale dla fotografii kwiatow, owadow latajacych itp. -
N55-200VR.. i owad latający w spoczynku na kwiatku (http://www.nikond50.yoyo.pl/details.php?image_id=72) :)
no powiem, ze zdjecie do mnie przemawia ;) to zaczynam (po raz kolejny) myslec nad wyborem...
a jak to wypada z odlegloscia od obiektu?? minimalna ok 1m?
jacek.gold
13-07-2009, 12:46
przekonajcie mnie, że warto bądź nie warto
łomatkocozawymagania
może jeszcze Cię pogłaskać?
No nie, poglaskac to nie... ale pomoc w wyborze - napewno ;)
"przekonajcie mnie" ,mialo znaczy nie mniej i nie wiecej co "pomocy"
Albert44
13-07-2009, 13:13
no powiem, ze zdjecie do mnie przemawia ;) to zaczynam (po raz kolejny) myslec nad wyborem...
a jak to wypada z odlegloscia od obiektu?? minimalna ok 1m?
1,1 m dla całego zakresu. (pozostałe dane o zdjęciu w exif-ie)
Miałem oba tzn.: Sigma 70-300 APO Macro i Nikkora 70-300G, zdecydowanie lepsza była Sigma, była po prostu ostrzejsza. Oczywiście to tylko moja opinia i może to też była kwestia egzemplarzy.
dziękuje za wypowiedzi, jak już coś wybiore, nie omieszkam się pochwalić ;) wyborem i jakąś fotką :)
padło na Sigme 70-300 w wersji podstawowej (bez APO)
z pierwszych spostrzeżeń - AF głośny, celuje jak się dobrze człowiek z aparatem ustawi w miare szybko
na 20 zdjęć nie trafił 3 razy (wpadł w pętle) - taki teścik ;)
zauważyłem jeden mankament - przełączam na MF na obiektywie i nie mogę robić zdjęć... trzeba jeszcze na Fujiku przestawić na manual bo inaczej silniczek w obiektywie będzie sobie bzyczał w nieskończoność
sumując, dziękuję za pomoc w temacie
pozostaje mi robić zdjęcia :)
jedno z pierwszych zdjęć w linku:
Motyl (http://crisem.fotos.googlepages.com/DSCF4279.JPG)
pozdrawiam!
Życzę udanych zdjeć i dużo radośći z nowego szkiełka.:)
michal8791
20-07-2009, 13:17
Za kolegą wyżej.
Mam to samo szkiełko bez APO jeszcze z czasów D50, teraz idealnie współpracuje z S 5-tką, bardzo lubie tę Sigmę i to jak "rysuje".