PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - problem z NEF

KOWBI
13-07-2009, 09:26
Witam,
Wydarzyła się katastrofa, właśnie wróciłem z nad morza, chce obrabiać foty, a tu ZONK.
Wyjąłem kartę (SanDisk Ultra II 4GB) z aparatu, załadowałem do kompa, zrzuciłem pliki, chce otworzyć pliki w PS CS3 (Camera Raw 4.1) i pojawia mi się coś takiego http://outsite.pl/raw.jpg.
Po włożeniu karty z powrotem do aparatu, plików nie można przeglądać komunikat : "Plik nie zawiera żadnych danych o zdjęciu". Podkreślam, że przed wyjęciem karty z aparatu, podgląd fotek był możliwy.

Meritum, czy da się w jakiś sposób odczytać te pliki, chociażby jakiś program do konwersji (bez edycji NEF) do *.jpg ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Marcin

neverhood
13-07-2009, 09:31
sprawdz irfanview lub odzyskaj pliki badcopy (trial), mialem kiedys podobny problem i odzysk pomogl

NeXuS
13-07-2009, 09:47
Spróbuj przerzucić zdjęcia na komputer innym sposobem, jeżeli np. używasz czytnika, spróbuj bezpośrednio kablem USB.
Jeżeli w aparacie fotki są widoczne stawiałbym na problem z "przegraniem" danych.

NeXuS
13-07-2009, 09:49
Wygląda jednak na problem z kartą, to faktycznie programy do odzyskiwania danych mogą pomóc,
ale jak będziesz kombinował uważaj, żeby na karcie nie zapisać żadnych nowych danych.

cheyenne
13-07-2009, 11:28
PC INSPECTOR File Recovery
http://www.akte.com.pl/blog/odzyskiwanie-danych-programy-do-pobrania/

KOWBI
13-07-2009, 12:08
sprawdz irfanview lub odzyskaj pliki badcopy (trial), mialem kiedys podobny problem i odzysk pomogl

Dzięki kolego, badcopy spisał się rewelacyjne, foty odzyskane :)
Irfanviev nie chciał otworzyć, też krzyczał, że pliki są uszkodzone.

Spróbuj przerzucić zdjęcia na komputer innym sposobem, jeżeli np. używasz czytnika, spróbuj bezpośrednio kablem USB.
Jeżeli w aparacie fotki są widoczne stawiałbym na problem z "przegraniem" danych.

Zanim użyłem badcopy, podpiąłem aparat poprzez USB, ale tym razem nawet nie chciał skopiować plików.

Nie wiem czy to mogło być bezpośrednią przyczyną, ale nod32 wykrył mi wirusa na karcie, wiec teraz format karty i powinno być ok.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

neverhood
15-07-2009, 11:41
ciesze sie ze pomoglem, pozdrawiam, polecam sprawdzic tez inna karte, bo moze nosnik sie uszkodzil. ja nie ufalbym juz takiej karcie ktora robi takie problemy. oczywiscie nie mowie ze na 100% to karta, ale to najlatwiej wyeliminowac. pozdrawiam

Boryszuk
15-07-2009, 12:03
informacja "plik nie zawiera danych o zdjeciu" etc wyswietlajaca sie na ekranie aparatu pojawia sie po przejrzeniu zawartosci karty na komputerze i ponownym wsadzeniu jej do aparatu. U siebie (D60) mam to samo, zarowno na Kingstonie jak i podrobce Sandiska. Zdjecia mozna jednak swobodnie ogladac na komputerze.
U Ciebie byl problem z karta, trzeba bylo odzyskac dane. Widze, ze juz sobie poradziles. Mi chodzi tylko o to, zeby nie martwic sie tym komunikatem na LCD.
Pozdrawiam

TomekB.
16-07-2009, 22:48
Opanda Photo Recovery - też może pomóc. Pamiętaj też o tym aby sformatować kartę po przerzuceniu fotek na kompa. Najlepiej za pomocą programu SD Formatter.

messer
17-07-2009, 10:09
Najlepiej za pomocą programu SD Formatter.

Etam.
Najlepiej formatować karty w aparacie. Chyba każdy model posiada do tego "skrót klawiszowy" w postaci jednoczesnego naciśnięcia dwóch przycisków.
Szybko, skutecznie.
A w każdym razie na pewno zgodnie z tym, czego od systemu plików oczekuje aparat, w którym pracuje karta...

DominikS
17-07-2009, 10:14
[...] Najlepiej za pomocą programu SD Formatter.

TomekB - a dlaczego formatować tym programem ? nie znam go ale z nazwy wiadomo do czego służy :) tylko pytanie "po co?" dlaczego nie format w body ? co daje ten program ?

pap911
18-07-2009, 22:48
Ja bym format zrobił normalnie w windowsie. (ja się spotkałem z sytuacją że czytnik w lapku nie potrafił czytać karty formatowanej przez aparat. Pewnie to wina lichego czytnika ale z odczytania fot nici) Z formatowanymi w Windzie nie miałem nigdy problemu z odczytem gdziekolwiek.

neverhood
20-07-2009, 08:38
a ja bym sie upieral przy zmianie karty na nowa, jesli raz zrobila problem to moze i kolejny. mnie niestety przytrafilo sie stracic zdjecia ktore robilem znajomym na slubie i na szczescie odzyskalem duza czesc bad copy, ale taka karta dla mnie to juz na odstrzal, bo to duze ryzyki, ze znowu zrobi jakis error i po fotkach. karty teraz to nie az tak duzy wydatek, wiec mysle ze nie ma co sie bawic w formatowanie.