PDA

Zobacz pełną wersję : Co muszę wiedzieć o wysyłce Sigmy do serwisu

Muminek
12-07-2009, 21:17
Witam!
Proszę o kilka rad osób, które wysyłały swoje sigmy do serwisu w celu korekty bf/ff. Mam Sigmę 50-150mm 1:2.8 II i jakby bo dłuższej zabawie z nią stanowczo stwierdzam, że ma minimalny ff (obiekt na który nastawia się ostrość przy przysłonie 2.8 jest na granicy obszaru od którego rozpoczyna się rozmycie, czasem się załapie na ostrość, czasem nie, ale najbardziej denerwuje zupełnie nie proporcjonalne rozłożenie głębi względem obiektu). Prosiłbym o nie komentowanie, typu trzeba było dobrze sprawdzić przed zakupem itd. To co mnie interesuje, to o czym trzeba wiedzieć wysyłając obiektyw i jak się domyślam aparat Autoryzowanego Centrum Serwisowe w Gdyni - nie za dużo jest informacji na stronie serwisu porównując np. do autoryzowanego serwisu Canona. Z strony widzę tylko, że wysyłamy DHLem i że na adres podany na stronie, ale teraz na kogo koszt (obiektyw na gwarancji), co szczególnego trzeba wpisać w dokumentach związanych z przewozem, jak to popakować (czy w oryginalnym opakowaniu obiektyw, czy jakoś wszystko razem z aparatem), czy pakować jakieś osłony przeciwsłoneczne filtry, czy nic, wiem że obowiązkowo dowód zakupu i gwarancja sigmy wypełniona przez sprzedawcę. Jak ma się to wszystko do informacji (moim zdaniem ośmieszającej trochę i serwis i firmę sigma http://www.foto-service.pl/index.php?mode=3 ) próbującej wmówić, że obiektywy wychodzą z fabryki wyregulowane idealnie, a ff/bf to wina aparatów - dziwnym trafem ta sigma ma identyczny ff z 3 aparatami z jakimi sprawdzałem a wszystkie inne moje obiektywy trafiają w punkt, włącznie z tymi z światłem 1.8 . Czy oni w ten komiczny sposób próbują się migać od przyjmowania reklamacji, czy tylko próbują zbić z tropu tych, co chcą wysłać do nich sprzęt z tego powodu? Zdarza się, że zgłoszenie uznają za nie uzasadnione? Proszę o podpowiedzi osoby, które coś takiego przerobiły jak najlepiej i najszybciej i najłatwiej to załatwić.

NeXuS
13-07-2009, 10:38
Witam!
Proszę o kilka rad osób, które wysyłały swoje sigmy do serwisu w celu korekty bf/ff. To co mnie interesuje, to o czym trzeba wiedzieć wysyłając obiektyw i jak się domyślam aparat Autoryzowanego Centrum Serwisowe w Gdyni - nie za dużo jest informacji na stronie serwisu porównując np. do autoryzowanego serwisu Canona. Z strony widzę tylko, że wysyłamy DHLem i że na adres podany na stronie, ale teraz na kogo koszt (obiektyw na gwarancji), co szczególnego trzeba wpisać w dokumentach związanych z przewozem, jak to popakować (czy w oryginalnym opakowaniu obiektyw, czy jakoś wszystko razem z aparatem), czy pakować jakieś osłony przeciwsłoneczne filtry, czy nic, wiem że obowiązkowo dowód zakupu i gwarancja sigmy wypełniona przez sprzedawcę.

Ja wysyłałem i wszystkie informacje potrzebne do wysyłki znalazłem na stronie serwisu Sigmy.

Jak ma się to wszystko do informacji (moim zdaniem ośmieszającej trochę i serwis i firmę sigma próbującej wmówić, że obiektywy wychodzą z fabryki wyregulowane idealnie, a ff/bf to wina aparatów - dziwnym trafem ta sigma ma identyczny ff z 3 aparatami z jakimi sprawdzałem a wszystkie inne moje obiektywy trafiają w punkt, włącznie z tymi z światłem 1.8 .

Fakt. Powinni to inaczej sformułować, albo wogóle sobie odpuścić,
bo to się mija z prawdą - za dużo tych problemów z AF, żeby mówić
o wyjątkach, albo zwalać tylko na puszki. Coś tu zdecydowanie nie gra.
Ciekawe dlaczego na zagranicznych stronach Sigmy tego oświadczenia nie ma?

Czy oni w ten komiczny sposób próbują się migać od przyjmowania reklamacji, czy tylko próbują zbić z tropu tych, co chcą wysłać do nich sprzęt z tego powodu? Zdarza się, że zgłoszenie uznają za nie uzasadnione? Proszę o podpowiedzi osoby, które coś takiego przerobiły jak najlepiej i najszybciej i najłatwiej to załatwić.
Z moich doświadczeń wynika, że się nie migają.

emgieb
13-07-2009, 12:26
Ja nie wysylalem tylko oddalem do Sigma Pro Centrum w swoim miescie, a oni wyslali do Gdyni.
Ich tlumaczenie oraz postawa firmy zaowocowaly tym, ze nigdy juz nie kupie obiektywu Sigma ani nowego ani uzywanego.
Przygotuj sie na to, ze skontaktowanie sie z serwisem w Gdyni graniczy z cudem, czy to mailowo czy telefonicznie.
Po regulacji, obiektyw pracuje idealnie, ale kosztowalo mnie to nerwy, utrate body na prawie 3 tygodnie i niemal 300 zlotych w plecy.

P.S. Dla scislosci, ja odsylalem SIgme 17-70/2.8-4.5 na bagnet Minolta A.

prz3mo
13-07-2009, 12:45
heh... na początek napisze Ci tak - powodzenia ! :)

Wysyłałem Sigmę 70-200/2.8 HSM v2... trzy razy :)
Zawsze wysyłałem cały komplet, czyli obiektyw z osłoną etc...w kartonie tak jak kupiłem. Body tylko z baterią.
Wszystko pakowałem w spory karton, oczywiście całość dobrze zabezpieczałem.
Dołącz koniecznie dokładny opis usterki, wpisz też co wysyłasz im (ns body, baterii, szkła).
Wysyłasz DHL na koszt odbiorcy, czyli serwisu Sigmy. Dla pewności ubezpiecz przesyłkę.

U mnie dopiero po drugiej (złej) kalibracji zdecydowano, że wymienią mi szkło. Wymienili i wreszcie poprawnie skalibrowali z korpusem.
Jak szkło wrociło z pierwszej kalibracji to moim zdaniem nie zrobiono kompletnie NIC. Po drugiej delikatnie coś się zmieniło, ale było nadal tragicznie i w ciągu minuty można było ocenić, że jest nadal źle.
Wtedy zadzwoniłem i uciąłem sobie pogawędkę z kierownikiem serwisu, wysłałem im sporo jpgów z dokładnymi opisami etc...
Przyznał w rozmowie telefonicznej, że oni kalibrują według wytycznych Sigmy i tylko sprawdzają na małych odległościach (!!!!). Co mi jednak po tele, które ostrzyło w miarę OK na niewielkich odległościach, jak przy kilkudziesięciu metrach był koszmar...
Nie chcę posiadaczy tych szkieł straszyć, ale bardzo wiele egzemplarzy tych tele ostrzy poprawnie tylko w pewnym zakresie odległości, co nie zawsze da się szybko ocenić po zakupie jak robi się np. tylko na niewielkich odległosciach.

BTW
Swego czasu na tym forum bardzo chwaliłem Sigmę 70-200 HSM v1, bo miałem kiedyś świetną sztukę, ostrzącą idealnie z D80 i D700, bardzo ostrą na samym koncu czyli 200mm (co jest ewenementem). Niestety padł w niej HSM, zwrócono mi kasę i kupiłem wersję II o której problemach piszę wyżej.
Ta wersja II, mimo że jest wreszcie skalibrowana poprawnie z D80 (z D700 muszę ustawiać korektę w body), to nie jest już tak ostra jak moja starsza wersja I.

Reasumując - mam uraz do tej firmy i raczej nie kupię nigdy już obiektywu tej marki...

Przygotuj sie na to, ze skontaktowanie sie z serwisem w Gdyni graniczy z cudem, czy to mailowo czy telefonicznie.
P

U mnie bez problemu odpisywano na maile i nie mialem też problemów z dodzwonieniem się do serwisu w Gdyni.

messer
13-07-2009, 15:31
Ja natomiast też kiedyś wysyłałem sigmę którąś (na pewno z HSM) do kalibracji.
Trwało to 4 dni, bezproblemowo, bezstresowo.
Kalibrację wykonano należycie, po odebraniu obiektywu rzeczywiście ostrość ustawiana była jak należy.

Zatem ja mam bardzo dobre "wspomnienia".

superkomornik
13-07-2009, 22:31
W S 24-60 padła zebatka pierścienia ostrości (dość częsta usterka). Obiektyw został naprawiony bodajże w ciągu tygodnia :)

_sam_
14-07-2009, 07:19
Ja po dwóch tygodniach zastanawiania sie nad jakością zdjeć stwierdziłem że czas wysłać sigmę (17-70) do serwisu bo 80% nieostrych zdjeć to już nei przypadek. Pozostawiłem ją do wysyłki w sklepie, w którym kupiłem obiektyw (foto-plus). Zabrali wszystko co było w momencie zakupu + budy (bez karty, akumulatora i innych dodatków).

Dzisiaj mija tydzień i na razie cicho wiec jeszcze tydzień poczekam i zobaczymy nimniej jednak przyznam się ze pierwszy raz miałem sigmę i raczej juz nei kupię obiektywu innego niż nikona (no chyba ze zmienie system ;) ).

Muminek
14-07-2009, 08:41
Dzięki wszystkim za podpowiedzi - prześpię się z tym i raczej wyślę sprzęt, że mam dwa body i z dwoma wygląda to podobnie, to wyślę z tym co mniej używam. Ciekawi mnie ta kwestia ubezpieczenia, czyli przesyłka jest w ramach gwarancji na koszt serwisu, ale umowa nie uwzględnia ubezpieczenia tego co się wysyła i obiektyw oraz aparat trzeba ubezpieczyć dodatkowo?
Myślę, że na razie nie będę Kubusiem Fatalistą i zakładam, że za którąś przesyłką zrobią mi dobrze tą kalibrację, sprzęt chodzi na tyle fajnie, że warto doprowadzić go do prządku i czerpać dalsza niezakłóconą satysfakcję z fotografii, bardzo dobrze chodzi AF (pomijając fakt FF) jakość wykonania i spasowanie elementów budzi szacunek jak porównuje z innymi nikonami, które miałem w ręce.
Plansze testowe to jedno, zdjęcia to drugie, efekty przy robieniu zdjęć z bliska mogą zaskakiwać - patrzyłem sobie ostatnio jak wychodzi na takich zdjęciach testowych np. nikkor 35/1.8 i na planszy wychodzi, że ma prawie w takim samym stopniu BF jak Sigma FF :-) tylko, że jak się robi nim zdjęcia to jakoś ostrzy dobrze i ostrość jest gdzie trzeba, czego nie mogę powiedzieć Sigmie i niestety to co widzę na zdjęciach nią robionych mnie lekko drażni. Pewnie duże ogniskowe i jasne światło są nie lada wyzwaniem dla precyzji AF.
Co do kontaktu z serwisem Sigma, to odpisali mi bezzwłocznie, napisałem w weekend a w poniedziałek miałem już odpowiedź na skrzynce, że mogę wysłać, co spakować, jakim kurierem wysłać (podali nawet nr telefonu) i na jaki numer umowy się powołać, oraz , że czas wykonania usługi to 2-5 dni (tu wielkie podziękowania dla kolegi który odwiódł mnie od pomysłu sprzedania starego body).

prz3mo
14-07-2009, 09:43
Ciekawi mnie ta kwestia ubezpieczenia, czyli przesyłka jest w ramach gwarancji na koszt serwisu, ale umowa nie uwzględnia ubezpieczenia tego co się wysyła i obiektyw oraz aparat trzeba ubezpieczyć dodatkowo?

Ja się nikogo nie pytałem czy uwzględnia czy nie. Kosztuje to bodajże 5pln i kazałem ubezpieczyć jak wysyłałem.
Sigma nie robi żadnych problemów i jak widać pokrywają koszty.

lewAp7
14-07-2009, 11:41
Ja się nikogo nie pytałem czy uwzględnia czy nie. Kosztuje to bodajże 5pln i kazałem ubezpieczyć jak wysyłałem.
Sigma nie robi żadnych problemów i jak widać pokrywają koszty.
Racja. Ja też ubezpieczałem "bez pytania" na koszt Sigmy i nie było problemów... Wysyłałem do kalibracji 50-150 dwa razy - po tym drugim razie chyba jest OK (na zdjęciach wygląda, że OK). Pomimo tych wysyłek jestem z Sigmy zadowolony i daleko mi do twierdzeń, że "tylko Nikon! Sigmy już nigdy!". Mogę jednak potwierdzić wcześniejsze słowa prz3mo - po pierwszej regulacji na FF, miałem BF... tyle, że na większych odległościach... na krótkich dystansach było dobrze. Sprawdzajcie więc swoje tele Sigmy na obiektach także dalszych (20-50m?).

cloned
14-07-2009, 11:48
Spytaj Miron19j, on ostatnio swoją 70-200 wysyłał.

prz3mo
14-07-2009, 20:16
Spytaj Miron19j, on ostatnio swoją 70-200 wysyłał.

Przecież wszystko zostało w tym temacie napisane. O co tu jeszcze pytać? :mrgreen:

messer
14-07-2009, 20:19
Dlatego moderatorzy (khe khem) mają taki magiczny guzik "zamknij temat" :-)

Muminek
15-07-2009, 07:06
No tak, na razie wszystko wiem, jak się zbiorę w sobie i wyślę, to po odesłaniu na pewno napisze jak wyszło - dla tego nie warto chyba jeszcze zamykać tematu.

wigi
16-07-2009, 11:46
Ja do serwisu Sigmy wysyłałem dwa obiektywy (10-20 i 100-300), oba dwukrotnie wraz z body. S 100-300 za pierwszym razem trochę poprawili, a po drugim nie widzę różnicy (na razie nie mam czasu i siły wysyłać trzeci raz). S10-20 - za każdym razem było gorzej niż przed wysyłką (BF na 20mm). Mam mieszane uczucia co do tego serwisu.

Muminek
19-08-2009, 21:25
Czas na jakieś podsumowanie, skoro założyłem ten temat.
Z serwisem jest dobry kontakt przez e-mail, daje dość wyczerpujące odpowiedzi, pisząc wiadomość teoretycznie należy podać nr seryjny obiektywu. W celu wykonania kalibracji wysyłamy obiektyw wraz z używanym body (z naładowanym akumulatorem). Ponieważ używam obiektywu z dwoma body, wysłałem z tym, do którego jestem mniej przywiązany, ponieważ na obu FF był taki sam a szkoda było mi narażać na szwank to co używam obecnie. Do obiektywu dołączamy kartę gwarancyjną, dowód zakupu, opis usterki (zaznaczyłem, że proszę zrobić dobrze bo będę odsyłał do skutku i wydrukowałem zdjęcia poglądowe z opisem o co mi chodzi) oraz dane zwrotne z numerem telefonu. Obiektyw zapakowałem w worek, oryginalne etui i karton, aparat w worek i też oryginalny kartonik, co niepotrzebne zostawiłem, w domu, czyli filtr,osłonkę przeciwsłoneczną, kartę pamięci, założyłem zaślepkę w miejsce obiektywu i na kartce z opisem usterki napisałem co wysyłam. Te dwa kartoniki spakowałem w większy, wolną przestrzeń zapełniłem kawałkami styropianu, wszytko spakowałem w mocny worek, zakleiłem taśmą i nakleiłem kartkę z adresatem i napisem na koszt odbiorcy, nr płatnika. Gwarancyjna wysyłka odbywa się spedycją DHL na koszt serwisu, numer płatnika 1222092, tel do DHL 0801 345 345. Miałem problemy z dodzwonieniem się więc skorzystałem z strony www.dhl.com.pl, gdzie po rejestracji można zamówić kuriera (akurat baza u nas jest daleko za miastem), wypełnia się dość zawiłe zlecenie, co i tak jest guzik warte, bo po przyjeździe kurier wypisuje wszystko na nowo na kartce, bo system jeszcze nie działa jak powinien i zostawia nieczytelne, wyblakłe pokwitowanie. Ponieważ nie miałem wskazań jaką usługą mam wysłać wybrałem najszybszą i oczywiście ubezpieczyłem sprzęt na realną wartość. Oczywiście czeka się bliżej nie określony czas, więc lepiej zaplanować sobie dzień w domu.
Termin kalibracji wynosi ok. 2-5 dni, obiektyw wrócił po 7 dniach. Sprzęt zapakowany bardzo starannie w dużym kartonie, znalazłem się tam trochę prasówki, którą można było przejrzeć podczas dobierania się do głównej zawartości, trochę folii z palet makro, trochę folii z bąbelkami i specjalnych worków z powietrzem, które sobie zostawiłem na wypadek kolejnej wysyłki, jednym słowem, pojemnik na śmieci 120L miałem pełny. Pierwsze widoczne różnice po zapięciu obiektywu? Zdjęli mi pasek z aparatu (nie wiem po co nie lubię go zakładać, chyba, że właśnie kupiłem aparat) i wyłączyli tryb robienia zdjęć raw + jpg, jeśli chodzi o zdjęcia na planszy testowej i mojego motywu testowego bez większych zmian. Pomyślałem, że może liczą na efekt placebo, wpisując, że zrobili kalibrację i wysyłając tak jak otrzymali. Dalsze testy jednak wskazują, że FF jest mniejszy, bo do podziału o którym była mowa na forum, czyli 2/3 i 1/3 to nie ma mowy chyba, że 2/3 to ma być z przodu. W myśl zasady, że obiektyw jest po to aby robić zdjęcia, nie testować dziś na małym spacerku trochę poużywałem i muszę przyznać, że poprawa jednak jest, większość zdjęć wychodzi i jest ostrość gdzie powinna - więc na razie chyba będę się cieszył sprzętem i nigdzie nie wysyłał. Przypomnę, że obiektyw o którym piszę, to Sigma 50-150/2.8 II czyli w sumie dość wymagający sprzęt przy ostrzeniu jeśli chodzi o trafianie w punkt. Jeśli coś komu nie gra, to jednak warto wysłać, nawet jakby miało się poprawić choć trochę w kierunku ideału. W gwarancji wpisują kalibracja i model oraz numer seryjny aparatu z jakim kalibrowali - jednak są w Sigmie chyba święcie przekonani, że te BF/FF to wina aparatów i że każdy Nikon ma rozregulowany AF.

Ps. Sorki, że tak długawo, ale chciałem opisać każdy aspekt reklamacji, aby osoby reklamujące bardziej niż ja widziały o co chodzi.

Piotrek Charchuła
20-08-2009, 00:58
Muminek, fajny opis, dobrze się czytało. Sam 2 dni temu wysłałem obiektyw do nich, zobaczymy co z tego będzie. Szkoda tylko że musiałeś czekać aż 7 dni.

morzon
20-08-2009, 09:51
Muminek, fajny opis, dobrze się czytało. Sam 2 dni temu wysłałem obiektyw do nich, zobaczymy co z tego będzie. Szkoda tylko że musiałeś czekać aż 7 dni.

Mam pytanie - z puszką trzeba wysłać obiektyw, czy samo szkło wystarczy ?

Piotrek Charchuła
20-08-2009, 17:21
Trzeba z puszką

Muminek
21-08-2009, 08:01
Mam pytanie - z puszką trzeba wysłać obiektyw, czy samo szkło wystarczy ?

W swoim poście po części zacytowałem informację serwisu, wysyłamy z puszką, z naładowaną baterią, obiektywem (do kalibracji/naprawy), gwarancją, dowodem zakupu, zwrotnymi danymi teleadresowymi, opisem usterki, wysyłamy DHL. Zachęcam do dokładniejszej lektury mojego postu.

Piotrek Charchuła
04-11-2009, 15:57
W poniedziałek wysłałem swoją sigmę 70-200 z body do serwisu bo od jakiegoś czasu miałem wielkiego bf, często przy zdjęciach seryjnych na meczach piłkarskich 2 zawodników z pierwszego planu było nieostrych ale jakiś piłkarz na drugim planie był wyostrzony ale pomyślałem sobie że skalibrują i będzie ok bo większość osób wysyła sigmę do kalibracji więcej niż raz. Sam parę miesięcy temu wysyłałem ją do nich i trochę poprawili ostrość, szybko im to poszło plus dobry kontakt i żadnych zastrzeżeń nie miałem więc myślałem że tym razem będzie podobnie. Wchodzę przed chwilą na pocztę a tam wiadomość z centrum sigmy z prośbą o kontakt. Dzwonię zdenerwowany co się stało bo przy ostatniej wysyłce nikt mnie o telefon nie prosił a tam miła Pani mi mówi że jest problem z moim body gdyż nie wykrywa on kart pamięci i nie wie czy kalibracja będzie możliwa :eek:
Dodam tylko że do mojego aparatu wkładałem 4 karty mini SD o różnych rozmiarach i różnych firm i ani razu nie pojawił się komunikat o braku wykrywania karty w aparacie:shock:
Czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją przy wysyłce szkła do nich ?

Rurek
29-11-2009, 21:58
Witam serdecznie
Mam pytanie do kolegów:
Czy firmware - do obiektywu - to część zamienna??
W dniu 28 października 2009 r. przesłałem do serwisu Sigmy obiektyw (wraz z body) w celu kalibracji - po ok. 14 dniach pani z serwisu oświadczyła, że obiektyw zostanie wymieniony na nowy, ale do tego wymienionego (nowego) trzeba wgrać nowy firmware
Do chwili obecnej Sigma Japan nie przesłała oprogramowania a serwis traktuje "firmware" - jako część zamienną, a w takim wypadku naprawa może trwać do 30 dni roboczych.
I jak to ugryźć??

p.dubiel
07-12-2009, 19:43
Panowie,chciałem zapytać się bo mam własnie problem z Sigmą 70-200 HSM II,otóż pewnego razu poprostu przestała mi ostrzyć,nic nie pomaga,czyszczenie styków,podpinałem pod dwa inna body i nic,wygląda więc na to że padł AF,pytanie brzmi więc tak czy bede zmuszony wysłac Sigme wraz z body d90 czy wystarczy sam obiektyw?

lewAp7
07-12-2009, 22:50
[...]pytanie brzmi więc tak czy bede zmuszony wysłac Sigme wraz z body d90 czy wystarczy sam obiektyw?
Pytanie najlepiej zadaj serwisowi Sigmy. Bez obaw - odpowiadają na maile, telefony też przeważnie odbierają...

kafecz
22-07-2012, 21:49
Chciałbym odświeżyć trochę temat. Sigma 70-200. Któryś z kolegów dokonywał kalibracji w Londynie lub okolicach?