Zobacz pełną wersję : wołanie slajdu
Witam. Pewnie temat był wałkowany nie jedno krotnie ( sam widziałem gdzieś kiedyś na forum, ale nie mogę znaleźć). Mianowicie gdzie szybko i profesjonalnie można wywołać slajdy? A dokładnie poprzez wysyłkę zależy mi na czasie. Znalazłem cos takiego ( wysłałem zapytanie, bo widziałem ze 3 osoby miały jakieś uwagi na temat czasu dostawy ) http://www.allegro.pl/item678461117_wywolanie_slajdu_e_6_dla_wymagajacyc h.html .
Poydrawiam brylek
Ja daję do Rossmana. 16,95 zł wołanie z ramkowaniem. Z efektów jestem zadowolony.
Ja daję do Rossmana. 16,95 zł wołanie z ramkowaniem. Z efektów jestem zadowolony.
Ja również.
Ja również.
A robiłeś może u nich odbitki na papierze ze slajdu?
Tego nie robiłem.Mówią,że slajd na papierze wychodzi kiepsko..
Może znajdzie sie ktoś,kto robił odbitki i podzieli się z nami wrażeniami.
Ja robiłem.
Slajd przenosi większą rozpiętość tonalną niż papier. Czyli gdzieś te straty są.
Lepiej slajdy oglądać za pomocą rzutnika.
Ja robiłem.
Slajd przenosi większą rozpiętość tonalną niż papier. Czyli gdzieś te straty są.
Lepiej slajdy oglądać za pomocą rzutnika.
własnie dlatego zakupiłem rzytnik . a co do wałania slajdów może dam do rossmana
i co, dobry ten rossman? Bo jakos zaufania nie mam. Podobno jest jakis dobry lab/czlowiek w Krakowie, ale szczegolow nie znam, kojarzy ktos?
i co, dobry ten rossman
Ja nie narzekam. Jestem zadowolony z ich usług.
Dobry, dobry. Od dawna już tam wołam. A właściwie to nie Rossman a właściwie CeWe Color Polska (http://www.cewecolor.pl/).
Slajdy na papierze najlepiej smakuja jako Cibachrome:-)
reprodukcji slajdow na papierze mowimy stanowcze nie ! :)
reprodukcji slajdow na papierze mowimy stanowcze nie ! :)
Mowisz nie ,bo nie widziales:-)
cibachrome to faktycznie, nie widzialem. Jest az tak dobrze?
Tak, jest niezle. szkoda tylko ze jeden rodzaj papieru zostal:-(
hmm, dobrze ze w ogole zostal...
A ja, od czasu, kiedy to wysłane slajdy do wywołania przeorali mi chyba widelcem (takie rysy były), już więcej do rossmana nie daję.
Znalazłem kolegę z Krakowa, który wysyłkowo każdemu wywoła slajdy (i nie tylko :) w prawie każdym formacie :-D.
Płaci się więcej niż w rossmanie - to fakt - ale jeśli komuś zależy na jakości, cena gra mniejszą rolę.
Nawiasem mówiąc - fotografia analogowa w dzisiejszych czasach (wszechobecnej cyfry) musi jednak kosztować ;-)
Jak Cię nie stać, liczysz każdy grosz, nie dasz zarobić tym, którzy jeszcze moczą się w chemii, kupują procesory do E-6 itp. - to lepiej kup sobie taki D80 i nie marudź... ;-P
Polecam:
http://trzypion.pl/
Efekty znakomite!
Pozdrawiam,
syriusz
A robiłeś może u nich odbitki na papierze ze slajdu?
Tak. Robiłem. W różnych formatach (od 10x15 do 20x30). I więcej nie będę... ;-)
Efekty bardzo kiepskie.
U nich pewnie słabym punktem jest sam proces skanowania slajdu.
Jeśli zeskanuję go gdzie indziej (w miarę dobrze), to pewnie same odbitki w rossmanie będą raczej bez zastrzeżeń.
Odradzam natomiast wysyłanie do nich slajdów do dobitek.
A w ogóle - co to za pomysł - odbitki ze slajdu!? ;-)
Slajdy się ogląda na rzutniku!
A jeśli nie można na rzutniku, to "od biedy" i "na szybko" używa się jednoocznej przeglądarki do slajdów (jakiej " pod światło" ;-)
Odbitki ze slajdu, to już w erze non-cibachrome raczej są ostatecznością... ;-)
Pozdrawiam,
syriusz
Slajdy na papierze najlepiej smakuja jako Cibachrome:-)
raz kupiłem paczkę tego papieru i chemię (z 15 lat temu), było to koszmarnie drogie.
cibachrome to faktycznie, nie widzialem. Jest az tak dobrze?
Jest bardzo dziwnie, a obrobkowo - zupełnie na odwrót niż przy robieniu z negatywu:-D.
Papier sztywny jak cieńka blacha, a trwałość barw - ogromna.
Ciekawostka - nie naświetlony papier jest ... czarny, wszystkie warstwy mają pełne krycie koloru i usuwa się barwnik tam gdzie go ma nie być. W normalnym procesie papier jest biały, a barwa powstaje tam gdzie ma być.
Tak, jest niezle. szkoda tylko ze jeden rodzaj papieru zostal:-(Z tego co wiem to Cibachrome upadło, ktoś (Ilford?) tą technologię kupił, ale czy nadal jest kontynuowana produkcja?
Polecam:
http://trzypion.pl/
Efekty znakomite!
dzieki! wlasnie tego czlowieka szukalem :)
Cenna informacja dla fotografujących z Olsztyna i okolic. Slajdy w procesie E-6 (135 i 120) można wywołać w Studiu AB na ulicy Panasa. Bardzo starannie, czysto i w dobrej chemi, w procesorze JOBO. Ostatnio płaciłem ( po podwyżce cen chemi) 25zł /szt. Skanują na COOLSCAN-ie 8000. Polecam, bez nadmiernego protekcjonizmu, sam jestem wymagającym amatorem. Negatywy w procesie C-41 najlepiej wywołać u Adama Walkiewicza w studiu fotograficznym, zapewniona staranność, na Kopernika 12/3.
A czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można wywołać slajdy? Oprócz Rossmana i Fotojokera? Człowiek, który mi wołał do tej pory zwinął ciemnię miesiąc temu, o czym nie wiedziałem i zostałem z niewywołanymi slajdami :-( Slajdy naświetlam nie znamionowo, więc szukam kogoś, kto będzie umiał to zrobić.
To może jednak http://trzypion.pl/ ? Wysyłkowo co prawda, ale sprawdzone.
I jeszcze masz http://czarno-biale.pl przy rondzie ONZ. Profilabu nie polecam.
Wiem, widziałem, ale czarno-białe woła slajdy po 25zł, taniej będzie mi wysłać do Krakowa.
Witam. Osobiście wołałem tu http://trzypion.pl/ z efektów byłem zadowolony, do czasu, kiedy poczta mi nie zalała filmów ( wyszły nie naturalne kolory z 5 rolek 2 do bani (i to moje z wesela)). Ale generalnie polecam, wołam tez w Irlandii, ale dostałem przeorane widelcem chyba, i teraz wysyłam do polski .
Witam. Osobiście wołałem tu http://trzypion.pl/ z efektów byłem zadowolony, do czasu, kiedy poczta mi nie zalała filmów ( wyszły nie naturalne kolory z 5 rolek 2 do bani (i to moje z wesela)). Ale generalnie polecam, wołam tez w Irlandii, ale dostałem przeorane widelcem chyba, i teraz wysyłam do polski .
Jak po zalaniu mogły się zmienić kolory?
Ano tak wyszły ze kolorem dominującym był niebieski 90%. Mogło być zalanie lub jakieś silne naświetlenie np. przez okno na poczcie promieniami słonecznymi.
Ano tak wyszły ze kolorem dominującym był niebieski 90%. Mogło być zalanie lub jakieś silne naświetlenie np. przez okno na poczcie promieniami słonecznymi.
Jakoś bardzo trudno jest mi w to uwierzyć, zwłaszcza w to "jakieś silne naświetlenie np. przez okno na poczcie promieniami słonecznymi". Albo sprzedający wcisnął Ci mocno przeterminowany film, albo to był jakiś błąd wywołania.
Jakoś bardzo trudno jest mi w to uwierzyć, zwłaszcza w to "jakieś silne naświetlenie np. przez okno na poczcie promieniami słonecznymi". Albo sprzedający wcisnął Ci mocno przeterminowany film, albo to był jakiś błąd wywołania.
Co do terminu filmów to zawsze biorę od tego samego dostawcy i jestem zadowolony!!!:)Być był to błąd człowieka? Nie mi to oceniać gdzie został błąd popełniony, bo jeśli chodzi o te sprawy to jestem zielony jak ufoludek:mrgreen:
filipwrx
11-01-2010, 14:29
Rossman zagubił mi 2 rolki. Nie polecam.
A czym się tłumaczyli ?
to pech, ale zdarzyć się może i na wszystkie sklepy to raczej nie rzutuje...
Poczta zalewa film, Rossman gubi rolki! Wychodzi, że trzeba samemu się wziąć za wołanie filmów :-(
to pech, ale zdarzyć się może i na wszystkie sklepy to raczej nie rzutuje...
No to już 4 rolki, bo mi też 2 zgubili.
trzypion zawiesił działalność :(
Zawsze możesz wołać w Poznaniu:-)
A polecasz coś? Bo właśnie planowałem do czarno-biale wysłać.
trzypion zawiesił działalność :(
a dlaczego już nie woła ?
sam myślę nad wysłaniem do czarno -białe
na jego stronie jest stosowna informacja
Kłopoty lokalowe, ale miejmy nadzieję, że zostanie to wkrótce rozwiązane... byleby tylko Fuji chciało jeszcze robić slajdy...
[edit]
oooops, widzę, ze odpowiedź na pytanie już jest :-P
--
Pozdrawiam,
Paweł
Najcieniej pod latarnią ;-) Adams sam woła swoje slady.
PS. Adaś jak tam mój procesor ?
O Adamsie to już wiem :) Dzięki
Twoj procesor czeka na wlasciciela:-) JA wolam w ATL 2:-)
Jak tylko dasz sygnal to sie pojawiam:-)