Zobacz pełną wersję : POMOCY! Posiadam Nikon D60.
WITAM WSZYSTKICH! :)
Jestem początkującym 'fotografem' i mam pytanie do specjalistów.
Mianowicie chciałbym robić zdjęcia:
- ruchome np. bieganie, jazda na rowerze, jazda samochodem,
- wesele, ślub,
- jedna kropelka wody,
- portrety,
- makro.
Co mi polecicie na początek może jakiś nie drogi obiektyw.
Oraz bardzo bym prosił o waszych propozycjach, których nie posiadam lub nie mam.
Posiadam Nikon`a D60 i mam obiektyw AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR.
Czy warto kupić obiektyw "Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED"?
I jeszcze jedno: czy jest potrzeba jest lampa? Jeśli TAK, to proszę o dokładną lampę!
Z góry dziękuję za pomoc i czekam konkretne odpowiedzi...
Pozdrawiam,
MG. :)
To Ci konkretnie odpowiem:
po 1 - opcja szukaj nie boli
po 2 - polecam trochę poczytać na temat fotografii
po 3 - robić zdjęcia dla siebie i wyciągać wnisoki z trgo co się robi
Mariusz888
12-07-2009, 19:43
Myślę że wpierw powinieneś zainwestować w siebie tj w wiedzę zanim wydasz jakiekolwiek pieniądze ;) weź poczytaj cokolwiek + np instrukcję obsługi a da Ci to więcej niż 5 szkieł... bo jeśli pytasz o "zdjęcia ruchome" i "jedną kropelkę wody" to innej rady chyba nie da się udzielić :) a zobaczysz, że wyjdzie Ci to na dobre :) na początek polecam poradniki z portalu Szeroki Kadr oraz innych, których w necie jest zatrzęsienie :)
Myślę że wpierw powinieneś zainwestować w siebie tj w wiedzę zanim wydasz jakiekolwiek pieniądze ;) weź poczytaj cokolwiek + np instrukcję obsługi a da Ci to więcej niż 5 szkieł... bo jeśli pytasz o "zdjęcia ruchome" i "jedną kropelkę wody" to innej rady chyba nie da się udzielić :) a zobaczysz, że wyjdzie Ci to na dobre :) na początek polecam poradniki z portalu Szeroki Kadr oraz innych, których w necie jest zatrzęsienie :)
Dziękuję...
A gdzie mogę znaleźć takie poradniki?
Przepraszam, że tak pytam.
po 1 - opcja szukaj nie boli :-?
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ <------- poradnik
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ <------- poradnik
Dziękuję bardzo! :) Miły jesteś! :-D
Jeśli wcześniej nie fotografowałeś niczym to będzie Ci ciężko, ale proponuje zacząć od:
1. Instrukcja aparatu - poważnie :-) - zbyt często pomijana i lekceważona literatura
2. książki Bryana Petersona - Ekspozycja..., Czas naświetlania..., Kreatywna fotografia... i Fotografia portretowa bez tajemnic
3. Scott Kelby - Sekrety mistrza... cz. I i II
4. Nikon - Radość fotografowania
5. http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki/?id=715
6. Szeroki kadr - również zupełnie poważnie
7. i tak jak Ci polecają inni: "szukanie nie boli" albo "google Twoim przyjacielem jest"
a żeby Ci sprawę jeszcze bardziej ułatwić to proszę bardzo: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21778
No i oczywiście lektura obowiązkowa jak już się wczytasz w te książki to http://forum.nikon.org.pl/index.php
A przede wszystkim rób zdjęcia, rób zdjęcia i rób zdjęcia - na własnych błędach nauczysz się najwięcej.
Mam nadzieję, że pomogłem.
WITAM WSZYSTKICH! :)
Jestem początkującym 'fotografem' i mam pytanie do specjalistów.
Mianowicie chciałbym robić zdjęcia:
- ruchome np. bieganie, jazda na rowerze, jazda samochodem,
- wesele, ślub,
- jedna kropelka wody,
- portrety,
- makro.
Co mi polecicie na początek może jakiś nie drogi obiektyw.
Oraz bardzo bym prosił o waszych propozycjach, których nie posiadam lub nie mam.
Posiadam Nikon`a D60 i mam obiektyw AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR.
Czy warto kupić obiektyw "Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED"?
I jeszcze jedno: czy jest potrzeba jest lampa? Jeśli TAK, to proszę o dokładną lampę!
Pozdrawiam,
MG. :)
Może zamiast Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED sprzedaj 18-55VR, dodaj do tego pieniądze jakie zaplacilbyś za 70-300VR i kup Nikon AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G VR IF-ED?
Na początek:
AF-S 18-70/3.5-4.5 DX oraz ewentualnie AF-S 70-300 VR oraz ewentualnie lampa SB-600 a jak Cię stać to SB-900.
Zamiast dwóch powyższych szkieł możesz pomyśleć o jednym: 18-200 VR.
Niestety, taki zestaw może nie być wystarczający do ślubu (o ile chcesz to robić na poważnie, jako główny fotograf) i do makro (potrzebny jest jeszcze mieszek lub pierścień pośredni lub soczewka makro).
Są tacy, którzy wszystko co napisałeś potrafią zrobić jednym szkłem, np. AF-S 35/1.8 (z użyciem dodatkowych gadżetów oczywiście), to też możesz przemyśleć.
Aha - dodam, że większość z tych rzeczy możesz robić już tym szkłem, które masz, jedynie lampa by się przydała i/lub jakiś gadżet do makro...
krokodyl-lodz
26-07-2009, 22:40
Czytaj... ćwicz... rób kolejne zdjęcia... jeśli okaże się, że masz oko... to samo przyjdzie.
Może zamiast Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED sprzedaj 18-55VR, dodaj do tego pieniądze jakie zaplacilbyś za 70-300VR i kup Nikon AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G VR IF-ED?
Jeżeli już udzielamy jakiś rad, to dobrze by było, udzielać dobrych. W tym wypadku to nie była dobra rada, bo 18-200VR jest fajnym obiektywem spacerowym, ale nie koniecznie do dynamicznych scen w nie najlepszych warunkach oświetleniowych.