Zobacz pełną wersję : N18-105 + 16-85 Najlepsze zdjęcia. (Porównanie).
Tak myślałam, czy założyć do tego dwa osobne wątki (ze względu na dwa szkła) jednak zdecydowałam zakwalifikować jakość tych obiektywów do jednego "wora" stąd pomysł na wątek, jeszcze po głowie chodziła mi Sigma 17-70, ale czy nie będzie zbyt chaotycznie i za dużo? wiec ograniczyłam się tylko do Nikkorów.
Tak jak w temacie, prosiłabym forumowiczów owych obiektywów o zaprezentowanie swoich najfajniejszych, najładniejszych zdjęć..
o, szkoda że się nikt nie chce pochwalić swoimi ładnymi zdjęciami..
Próbujesz porównać dwa obiektywy z wykorzystaniem różnych zdjęć - każdy przecież zrobi inne ujęcie nawet podobnej sceny.
Jeśli szukasz twardych dowodów wyższości / niższości, to poszukaj w necie bezpośrednich, rzetelnych porównań - ta sama scena, te same nastawienia, itd.
Poszukaj również testów na optyczne.pl i photozone.de - mają przetestowane oba pod kątem np. rozdzielczości.
Jeśli natomiast szukasz po prostu galerii ze zdjęciami z danego obiektywu, to proszę bardzo:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/
w wyszukiwarce możesz podać model aparatu, obiektyw, ogniskową, przesłonę, rozdzielczość zdjęcia.
Nie ma sensu tworzyć tu takiej galerii, bo będzie to sieczka, nic więcej. Można zrobić przepiękne zdjęcie i jednym i drugim szkłem. Ba, podobno pudełkiem po butach z dziurką też można.. :D
Jak dla mnie to bardzo fajny pomysł. Widziałem coś takiego na forum Canona. Śmiało wklejajcie fotki
Pozdrawiam
Czarek