PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Joanna wyschłe wargi

kulten
12-07-2009, 01:26
Uciekam z krajobrazu i trafiam tu, czy słusznie?

http://img37.imageshack.us/img37/677/dsc0792w.jpg

adrian
12-07-2009, 01:59
Mnie trochę kadr nie leży. Jest jakiś taki mało zdecydowany...

conio
12-07-2009, 02:36
Coś ostatnio dużo niezdecydowanych kadrów na forum :)
Mnie sie nie podoboją niedomknięte usta,

kulten
12-07-2009, 09:05
Dzięki i czy tak lepiej? Nieco inne podejście:

http://img40.imageshack.us/img40/4420/dsc0799q.jpg

Lucas Z
12-07-2009, 10:08
Na 1 trochę dziwny kolor skóry mz. wyszedł, dwójka lepsza kadrowo i kolorystycznie

Karioka
12-07-2009, 11:16
jedynka zupełnie mi nie leży z podobnych względów jak wyżej...kolorystyka i kadr głównie ze względu na asymetrie

ozzy
12-07-2009, 11:19
jeden wygląda niekorzystnie mz. 2 dużo lepsze :) czadowy kolczyk, pokreśliłbym trochę oczy/rzęsy na dolnej powiece- pociągnąć dodgem

kijas
12-07-2009, 23:39
[CENTER]Uciekam z krajobrazu i trafiam tu, czy słusznie?

mz niesłusznie :) a tytuł, hmm, kontrowersyjny (nie chciałbym takiego na miejscu Joanny)
Jedynka taka sobie - mina Joanny dziwna, włosy i ułożenie rąk dziwne, oczy zatrzymują uwagę.
Dwójka natomiast, hmm ;) patrzy się fajnie i miło, mi się podoba.

Pzdr

Kijas

swiatlo
13-07-2009, 02:12
Dwójka znacznie lepsza w mojej opinii. Na jedynce dolna warga wygląda trochę nienaturalnie, i chyba właśnie o to chodziło. Dwójka natomiast jest ładna i subtelna.

pawel
13-07-2009, 02:19
Tylko dla czego Twoje krajobrazy mają tak dopracowaną obróbkę, a tu kompletnie na odwrót..?

kulten
13-07-2009, 10:50
Tylko dla czego Twoje krajobrazy mają tak dopracowaną obróbkę, a tu kompletnie na odwrót..?

Dlaczego tak uważasz?
Dopiero raczkuje w tej dziedzinie więc chętnie przeczytam co jest źle co jednocześnie nie byłoby zamierzone, tak jak w przypadku ust, o których wspomniał Czarek. 1nka to w sumie pierwszy w moim życiu kobiecy portret więc wszystko jest możliwe :D . Ciągle krajobraz jest moją domeną ale chcę od niego nieco odpocząć.

grudzinsky
13-07-2009, 11:05
kulten w zdjeciu nr1 mz niezbyt ladnie pokazales modelke. mniejsza o wyschle wargi...dolna warga wyglada jakby dziewczyna dostala "w morde" brzydka i opuchnieta. chyba nie taki byl Twoj zamiar? ;) dodatkowo cos z obrobka jest nie tak. jakies dziwne szarosci przeplataja sie we wlosach i na dloniach modelki...
zdjecie nr2 jest zdecydowanie lepsze, chociaz trepanacje czaszki mogles zrobic bardziej zdecydowanie ;)

kulten
13-07-2009, 11:15
zdjecie nr2 jest zdecydowanie lepsze, chociaz trepanacje czaszki mogles zrobic bardziej zdecydowanie ;)

Co do 1 to na prawdę przysiadłem do tego zdjęcia na czuja i zgadzam się co do szarości. Co do 2 również zgoda, ślicznie to ująłeś :mrgreen:.

ekonet
13-07-2009, 11:18
trepanacje czaszki mogles zrobic bardziej zdecydowanie ;)
Pomyliłeś trepanację z kraniotomią.
A zamiast "wyschłe" lepiej było napisać "wyschnięte".
Na drugim zdjęciu rozmycie wygląda na nieco sztuczne. Wolałbym też większą ekspozycję twarzy w stronę obiektywu.

kulten
13-07-2009, 11:19
Pomyliłeś trepanację z kraniotomią.
Na drugim zdjęciu rozmycie wygląda na nieco sztuczne. Wolałbym też większą ekspozycję twarzy w stronę obiektywu.

Dzięki, będę pamiętał.

grudzinsky
13-07-2009, 11:30

jak bym chcial napisac wyschniete to tak bym napisal i nie uzywal znaczkia "_" ;) ale specjalnie dalem znacznik "wyschle" bo wiem, ze to tak troche nie po "polskiemu" ;)

kulten
13-07-2009, 11:33
jak bym chcial napisac wyschniete to tak bym napisal i nie uzywal znaczkia "_" ;) ale specjalnie dalem znacznik "wyschle" bo wiem, ze to tak troche nie po "polskiemu" ;)

"wyschłe" to akurat forma staropolska stosowana nawet w Biblii :D .

ekonet
13-07-2009, 11:34
jak bym chcial napisac wyschniete to tak bym napisal i nie uzywal znaczka "_" ;) ale specjalnie dalem znacznik "wyschle" bo wiem, ze to tak troche nie po "polskiemu" ;)
"Wyschłe" jest dopuszczalne, choćby na zasadzie "licencia poetica". :)
Lepiej się wytłumacz z "trepenacji". ;)

kulten
13-07-2009, 11:35
To Wy sobie pogadajcie a ja uszykuję następne zdjęcie :twisted:.

grudzinsky
13-07-2009, 11:36
"wyschłe" to akurat forma staropolska stosowana nawet w Biblii :D .

kulten naogladalem sie Miodka ;) moj brat polonista...jest jeszcze wiele slow, ktore w dzisiejsze mowie i pismie nie sa stosowane i juz nie beda, a sa poprawne :)

ekonet
13-07-2009, 11:41
Dawaj to zdjęcie, nie pitolmy o polonicach. :)

kulten
13-07-2009, 11:43
Dawaj to zdjęcie, nie pitolmy o polonicach. :)

hehe, jeszcze tylko kilka poprawek i będzie gotowe. Czy mogę założyć nowy wątek bo nie chce by foto zginęło w obecnej dyspucie :mrgreen:?

ekonet
13-07-2009, 11:44
hehe, jeszcze tylko kilka poprawek i będzie gotowe. Czy mogę założyć nowy wątek bo nie chce by foto zginęło w obecnej dyspucie :mrgreen:?
Jak chcesz. Dysputę można wysprzątać, bo nic nie wnosi w dorobek ludzkości. :)

kulten
13-07-2009, 11:45
Jak chcesz. Dysputę można wysprzątać, bo nic nie wnosi w dorobek ludzkości. :)

Nie lubię cenzury choćby miało to być wielkie OTowoanie. Założę nowy :D .

pawel
13-07-2009, 15:43
Dlaczego tak uważasz?
Dopiero raczkuje w tej dziedzinie więc chętnie przeczytam co jest źle co jednocześnie nie byłoby zamierzone, tak jak w przypadku ust, o których wspomniał Czarek. 1nka to w sumie pierwszy w moim życiu kobiecy portret więc wszystko jest możliwe :D. Ciągle krajobraz jest moją domeną ale chcę od niego nieco odpocząć.

Tak uważam, bo w krajobrazach widać dbałość o kolor i całość, a tu - kolor skóry trochę niezdrowy (najbardziej na 1) i zbyt niedecydowany, żeby stwierdzić że idący w sepię (na drugim). Na pierwszym zdjęciu jest tylko taka plama koloru na twarzy i rękach, wyraźnie kończąca się tam, gdzie zaczynają się cienie, co wygląda po prostu jak niedokładnie pokolorowane.
No ale to i tak ma teraz podrzędne znaczenie, bo obróbkę można poprawić, najważniejsze jest przedstawienie człowieka i to jest trudniejsze ;)